Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Visszakoztak: már nem kötelező az eredetvizsga

Visszavonja korábbi döntését a közlekedési tárca, mégsem kell kötelezően elvégezni az eredetiségvizsgálatot a műszakira vitt autókon. Akik januárban fizettek, nem kapják vissza a pénzüket.
Lapinformációk szerint módosítja a közlekedési minisztérium a gépjármű eredetiségének vizsgálatára vonatkozó, január 1-jén életbe lépett új szabályozást. Az eredetvizsga így a tervek szerint mégsem kötelező, csupán választható eleme lenne a műszaki vizsgának. A hivatalos bejelentés ezen a héten várható.

Mint ismeretes, a 2006. január elseje előtt forgalomba helyezett járműveknél a soron következő műszaki vizsgával egyszerre kellene adategyeztetést végezni. Még akkor is, ha nem változott a tulajdonos személye. A rendelet azonban kiverte a biztosítékot az autósoknál, de még az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, az Autóklub és a Gazdasági Versenyhivatal is kifogásolta az eljárást. Hiszen olyan autóknál is fizetni kellett volna az eljárásért, amelyek eredete teljesen egyértelmű volt.

Úgy tudjuk, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumban visszavonulót fújtak, megszüntetik az integrált ellenőrzést. A jövőben csak az autósok kérésére végzik el a műszaki vizsga keretében az eredetiségvizsgálatot. Ha azonban eladják az autót, továbbra is kötelező lesz újabb vizsgával igazolni az eredetét.

Szegeden, a vizsgaállomásokon érdeklődtünk az eltelt egy hónap „terméséről". Az egyik műszaki állomáson azt mondták, úgy érzékelték, hogy beletörődtek a tulajdonosok az új szabályozásba. Egy ügyfelük volt mindössze, aki kiabált, de ő is csak azért, mert a rendszer hibásan adta ki az adatait. Azzal fenyegetőzött, inkább kivonja a kocsit a forgalomból, de nem fizet. A műszaki állomás tulajdonosa nem kívánt lapunknak nyilatkozni – és ugyanígy jártunk másutt is, amikor kérdezősködtünk.

Azért titkolták a nevüket, mert az új rendelkezés bevételt hozott volna a kasszába. A köbcentik arányában megállapított 17–20 ezer forintos hatósági árakon ugyanis osztoztak volna az állammal. Ha kihirdetik a jogszabály visszavonását, elesnek a várt bevételtől. Azoknak az autósoknak viszont, akik januárban kifizették az új sarcot, nem adják vissza a pénzüket.

Így is feldarabolhatják

Az eredetvizsgálat azért van, hogy kiszűrjék a darabokból összerakott vagy lopott autókat. Az már más kérdés, hogy ki lehet játszani. Hiszen akár az átírásra meghatározott 15 nap, akár a műszaki vizsgával járó 60 napos „jótállás" elegendő idő lehet arra, hogy feldarabolják az autót, vagy trükközzenek vele.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. SS. 2010. február 15. 11:48
  „majd behajtják máshol...”
 • 26. M_R 2010. február 13. 18:27
  „Tartok tőle hogy ez lesz a sorsa a "luxusadónak" is (170 LE felett, az autó értékétől függetlenül) - majd 2-3 hónap múlva ezt is visszavonják - akik meg buta jogkövető polgárként befizették, azok elbukják... Tetszettek volna szlovák rendszámot szerezni még időben...akkor ráadásul nem kell regiszrációs adót fizetni, magasról lehet tenni az ilyen hülye magor szabályokra mint eredetvizsga, műszaki-zöldkártya össze-vissza vonás, stb.

  Megint csak az a tanulság, hogy aki becsületes azt szétszopatják halálig - aki meg lexarja a törvényeket az még spórol is pár milliót... Agyarország, én így szeretlek:)”
 • 25. soligor 2010. február 10. 19:58
  „választási pszhiologia”
 • 24. Dema 2010. február 10. 16:37
  „Remélem a zöldkártyával japcsolatosan is visszavezetik a régi rendszert”
 • 23. Dema 2010. február 10. 16:25
  „Biztos, hogy vissza kapják a lét akik ez miatt fizettek.
  Viszont miért kelett a zöldkártyát össze vonni a műszakival? Azért mert pár embernek ez volt az érdeke! A Nagy vizsgabázis tulajok netán kilobbizták együtt az eredetiség vizsgálattal.
  Sokkal jobb volt mikor külön kellett, lehetett fizetni és nem egy összegben. Sokkal kisebb mértékben terhelte meg a családi kasszát. A másik, hogy jobban bíztam a szerelőmbe aki megcsinálta negyed óra alatt a zk-mat.
  Meg ezzel csak áttették az álltalam befizetett lét egy ismeretlen ember zsebébe. Legalább eddig a saját szerelőm vett ezen a pénzen szerszámokat gépet, és gyorsabban tudott nekem dolgozni, jobb munkát végzett. Én eldönthettem, hogy hozzá viszem, vagy nem. Arról már nem is beszélve mennyi munkahelyet szüntettek meg ezzel.”
 • 22. linda83 2010. február 10. 15:13
  „Helyes!!! De miért is nem "jár" vissza annak, akit már bepaliztak januárban??? Ezt ugye lopásnak nevezzük!!!!”
 • 21. IVY 2010. február 10. 14:18
  „"Akik januárban fizettek, nem kapják vissza a pénzüket."
  NA EZ A DURVA!
  Dícsérem az ötletgazdák felmenőit.”
 • 20. Léni 2010. február 10. 14:08
  „13.Figyelő! Ennyit az MSZP szakértői "kormányzásról"! Igen, Ők belátták a problémát ,
  megszüntették a rossz döntést! A Fideszről csak annyit, hogy amit ők elvettek azt
  ugyan vissza nem adták!!!!!! Soroljam?”
 • 19. web 2010. február 10. 13:27
  „hm”
 • 18. DMagóg 2010. február 10. 13:24
  „10. nyomdasz63 2010.02.10. 08:26 !

  Ne túlozz! Csak 4 milliárd az. Ne aggódj! Megkapják.”
 • 17. hírfigyelő 2010. február 10. 11:22
  „Hát ez nem jött be!”
 • 16. franzvon 2010. február 10. 11:06
  „eheehehehehehhheee:)”
 • 15. bélás 2010. február 10. 10:38
  „Ezen agyaltak hónapokat, hogy most visszavonják? agyalhatnának értelmes dolgon, mint azon hogy nyúzzák meg az embereket élve.”
 • 14. szöszi 2010. február 10. 10:28
  „Undorító mocskos rohadékok!!!”
 • 13. Figyelő 2010. február 10. 08:55
  „Ennyit az MSZP "szakértő" kormányzásáról!
  A kérdésem az lenne, az aki e eszement rendelkezés visszavonása előtt vizsgáztatta az autóját és végeztek rajta eredetiségvizsgálatnak nevezett akármit - most már tudjuk, hogy jogellenesen - vissza fogja e kapni az erre befizetett pénzét?”
 • 12. Rexsnake 2010. február 10. 08:45
  „-

  Undorító ahogy ezek vezetik (???) az országot, ilyet a világon sehol se mernének megcsinálni, minimum egy diktatúrában... bevezetünk-majd visszavonunk értelmetlen dolgokat, aztán akinek ebből kára származott fellebbezhet a Jóistenhez, mert akik a hibát (ismét) elkövették, (ismét) kibújnak a felelősség alól...

  Hát tényleg elképzelni se tudom mit gondol rólunk a világ ezekután, hogy merik még ezekután kormánynak nevezni magukat, elhúzhatna már az egész banda a sunyi picsába... én legalábbis ekkora beégés után biztosan nem maradnék de hát ugyebár nem vagyunk egyformák....

  .”
 • 11. kisemberke 2010. február 10. 08:36
  „Mi az,hogy nem adják vissza aki januárban kifizette????? Mi jan.18-án vittük műszakira egy szalonból vett 2002-es gyártási évű autót.17000 ft volt az eredetiségvizsgálat.Kérdem én azért mert hamisíthatóak voltak azok a forgalmik amik miatt kellett ez a hülyeség, miért az autósok szívjanak.Ez olyan mint volt a régebbi 1000 ft-os azt is azért cserélték le mert hamisítható volt.Azt is nekünk kellene kifizetni amiért újat gyártottak???Ők baltázták el hát viseljék ők a terheket.Aki meg eddig kifizette tessék mindenkinek visszaadni az eredetiségvizsga árát.Nem?”
 • 10. nyomdasz63 2010. február 10. 08:26
  „És mi van a szoftverfejlesztő céggel,aki 5vagy6 milliárdért csinált redszert ??? Vagy nem ehhez ?”
 • 9. samsung10 2010. február 10. 08:26
  „Jelemzö az egész kormány müködésére.Káderek irányitlyák az országot”
 • 8. nanemaaa 2010. február 10. 08:20
  „Nanemááááá!!!! Pedig mán úgy beleéltem magam. Önként választani meg hülyeség lenne. Mire eladnám az autót úgyis kitalálnának más sarcokat is.
  Az viszont érdekes, hogy a jogtalanul beszedett pénzeket nem fizetik vissza. Ez olyan, mint a boltokban a "pénztártól való távozás után...." kezdetű baromság? A kettő pedig nem ugyanaz, mert az egyik tévedésre ad lehetőséget, míg a másik simán csak csalás volt. Jobb helyeken van zsiványbecsület... ha a bolti szarkát elkapják, akor azt mondja "lebuktam, oszt jóvan". Itt viszont nincs senki aki bevállalja és megtérítse a jogtalansággal okozott kárt?”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gáz van a gázzal?

Naponta telefonálnak olvasóink: nem megfelelő a gáz fűtőértéke. Nem értik azt sem, ha köbméterben mérik az elfogyasztott fűtőanyag mennyiségét, miért hőmennyiségben fizetnek érte. Tovább olvasom