Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

Visszatér a próza a ligetbe

Legutóbb tizenhat évvel ezelőtt játszottak prózát az újszegedi szabadtéri színpadon, ahol pénteken este a Megyeri Károly Vándorszínház társulata Szigligeti Ede klasszikus komédiáját, a Liliomfit mutatja be.
A Megyeri Károly Vándorszínház a pénteki premierre készül Újszegeden. Fotó: Schmidt Andrea
A sepsiszentgyörgyi színház 1990-es vendégjátéka alkalmával játszottak utoljára prózát az újszegedi szabadtéri színpadon: Tamási Áron Boldog nyárfalevél című színdarabját. Előtte, 1987-ben a kaposváriak Übü királya keltett feltűnést Ascher Tamás rendezésében, Csákányi Eszterrel és Bezerédi Zoltánnal a főszerepben. – Próbálkoztunk ugyan többször is prózával, akadtak is sikeres produkciók, de úgy találtuk, itt is inkább a zenés műfajokra vevő a közönség – emlékszik vissza Kovács Ágnes, a Játékok egykori igazgatóhelyettese. A ligetben már a háború előtt is tartottak nyaranta koncerteket, operettgálákat. A Dóm teret jól kiegészítő kis szabadtéri később is népszerű fellépőhely volt, különösen a könnyűzenei koncertekre, kabaréestekre, gálaműsorokra és filmvetítésekre váltott szívesen jegyet a közönség. A létesítmény a rendszerváltást követő években katasztrofális állapotba került, a mosdók és a büfé sem felelt meg a szakhatóságok szigorú előírásainak.

Az ezredfordulón a színház és szabadtéri összevont költségvetéséből kezdték meg a nézőtér és a kiszolgálóhelyiségek felújítását. Egy kft. bérbe vette a játszóhelyet, ám nem tudott megfelelő programot kínálni, így nem volt hosszú életű a vállalkozás. Hosszú idő után tavaly tartották az első teljes értékű bemutatót: Kacsóh Pongrác daljátékát, a János vitézt állították színpadra. A produkció létrehozására fordított pénzekkel együtt a Játékokat működtető kht. összesen 25 millió forintot költött a ligeti színpadra. – Nincs külön költségvetésünk Újszegedre, a Dóm téri keretünkből kell lecsippentenünk ahhoz, hogy ott is játszhassunk.

Elsősorban azokra a hétvégékre tervezünk előadásokat, amikor a Dóm téren próbák zajlanak. Idén 20 millió forintot különítettünk el erre a célra – mondja Bátyai Edina. A fesztiváligazgató szerint a nagyszínpadon 2000-ben bemutatott Madách-mű, Az ember tragédiája és a 2002-es Shakespeare-produkció, a III. Richárd látogatottsága is azt mutatta: a nézők nem a prózai előadásokért jönnek. Bár nem mondanak le arról, hogy – már csak a tradíciók miatt is – időnként műsorra tűzzék majd a Tragédiát, a Dóm téren alapvetően a zenés műfajok felé fordultak. A nagyságrendekkel kisebb újszegedi színpadon viszont lehetőséget látnak arra, hogy klasszikus alapműveket színre vigyenek.

A szegedi teátrum színészeiből verbuválódott Megyeri Károly Vándorszínház csapata Megyeri Zoltán rendezésében pénteken mutatja be a Liliomfit. Tizenhat év óta ez lesz az első prózai produkció Újszegeden, összesen három előadást tartanak. A főbb szerepeket Pataki Ferenc, Borovics Tamás, Papp Gabi, Járai Máté és Szilágyi Annamária játssza. Augusztus 11-étől ugyancsak három estén át újra láthatja a publikum a János vitézt. A szereposztásban egyetlen jelentős változás lesz: a januárban elhunyt Agárdy Gábor helyett Haumann Péter alakítja majd a francia királyt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balogh László a Magyar Televízió kuratóriumi elnökségében

A Magyar Televízió tízfős kuratóriumi elnökségének tagja lett Balogh László, akit a… Tovább olvasom