Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Visszatér az ebédjegy, szigorodik a cafetéria

Csongrád megye - Nagyobb adóteher mellett, de továbbra is előnyösek a béren kívüli juttatások. 2012-es cafeteriaújdonság az Erzsébet-kártya, amelyet hideg és meleg készételre lehet beváltani.
Az adótörvények 2012-es változásaival együtt szavazta meg az Országgyűlés a cafeteria jövő évre tervezett rendszerét is. Ha az összes, adómentes vagy kedvezményesen adózó béren kívüli juttatást összeadjuk, nagy összeget kapunk. De ha az átlagdolgozó évi 150–200 ezer forintos „plafonja" alapján számolunk, kiderül: 2–3 kisebb tételre elegendő a bérkiegészítés. Elmagyarázzuk a legfontosabb változásokat.

Emelkedő teher

Eddig a béren kívüli juttatások értékének 1,19-szerese után a kifizetőnek csak 16 százalékos személyi jövedelemadót kellett fizetnie, 2012-től 10 százalék egészségügyi hozzájárulással is megfejelik a juttatást. Az adóteher így 30,94 százalékra nő. Összesen legfeljebb évi 500 ezer forint (illetve a jogviszonyban töltött napokkal arányos) értékben nyújthatók az egyes juttatások, de félmillió fölött az eho 27 százalékra ugrik.

Átalakuló étkeztetés

Ha munkahelyi, üzemi étkeztetésnek minősülő szolgáltatásban eszik a dolgozó, vagyis az üzemi konyhára fizet be, akkor havi legfeljebb 12 ezer 500 forintos „ebédjegyet" kaphat.

Emellett „fogyasztásra kész hideg és meleg étel" vásárlására jogosító Erzsébet-utalvány is adható, havi legfeljebb 5000 forint értékben: a melegkonyhás vendéglátóhelyeken és a hipermarketekben is használható. Új a rendszerben, hogy januártól állami monopólium lesz az étkezési jegy kibocsátása.

Széchenyi Pihenő Kártya

A SZÉP-kártyán 3 alszámlára vagy zsebbe lehet utalni a pénzt: szálláshely-szolgáltatásra maximum 225 ezer forintot, vendéglátóhelyeken étkezési szolgáltatásra (munkahelyi étkeztetés is) 150 ezret, szabadidős szolgáltatásra, rekreációra legfeljebb 75 ezer forintot. A cafeteriában tehát – ha van munkahelyi étkezde – összesen akár havi 30 ezer forintot is „le lehet enni". A SZÉP-kártyán idén legfeljebb 300 ezer forintot lehetett igényelni, jövőre már 450 ezret.

Nem változik, megszűnik

Változatlanul béren kívüli juttatásként lehet adni a helyi utazásra jogosító bérletet, az iskolakezdési támogatást a minimálbér 30 százalékáig, az önkéntes kölcsönös pénztárakba fizetett munkáltatói hozzájárulást – nyugdíjpénztárba a minimálbér 50 százalékát, egészségpénztárba a minimálbér 30 százalékát –, az iskolarendszerű képzés költségéhez való munkáltatói hozzájárulást. Az internet támogatása azonban megszűnik.

Adómentes elemek

Vannak adómentes elemek is a rendszerben: ilyen a sporteseményre szóló belépő évi 50 ezer forintos összeghatárig, a számítógép használatba adása, a kockázati életbiztosítás, a munkába járás megtérítése – és a végtörlesztés támogatása. 7,5 millió forintig adómentesen kifizetheti a munkáltató a tartozást.

Hol fizethetünk?

A hvg.hu szerint probléma, hogy még nem dolgozták ki, hogy lehet fizetni az Erzsébet-utalványokkal. Míg a jelenleg érvényes étkezési jegyekkel mintegy 50–60 ezer helyen lehet fizetni az ország egész területén, az Erzsébet-kártya elfogadóhelyeinek toborzása még el sem kezdődött. Legalább 10 ezer üzletet kellene bevonni a programba január végéig, hogy zökkenőmentesen elindulhasson. Az elektronikus SZÉP-kártyák startja is nehézkes volt idén, de a kettőt azért sem lehet összehasonlítani, mert az Erzsébet-kártya papírból készül.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. vári 2011. december 07. 20:01
  „gogol

  Szerinted most majd a cégek pánikszerűn fizetést emelnek? Ugyan már.
  Ahol van rá keret, ÉS van szándék (legalább annyira fontos), ott emelnek vagy kitalálnak valami más kárpótlást, ahol nincs, ott egyszerűen ennyivel is kevesebbet fog kapni az alkalmazott...”
 • 33. szöszi 2011. december 07. 14:34
  „Fantasztikus. Van még innen lejjebb ?? Igen. Ha így megy tovább, odáig jutunk mint nagyanyáink meg anyáink, hogy ismét jegyért kapunk cukrot és lisztet is a boltban. Szégyen, hová süllyedt az ország.

  Jelenleg nem éri meg bejárni dolgozni! Ha itthon vagyok táppénzen vagy munkanélkülin, és mellette innen-onnan csurran cseppen, jobban járok mintha dolgoznék. És azért csurran is, cseppen is :) Csak havi 10-12 ezer az üzemanyag, azért hogy bejárjak dolgozni.... Hát nem őrültem meg! A munkanélküli pont ennyivel kevesebb a fizetésemnél. Aztán arról nem beszélve, hogy mivel jó sokáig alszom, a reggeli biztos kimarad, tehát annyival is kevesebbet költök. Januártól meg még kevesebbet kapunk. Konkrétan 6 ezerrel lesz több a fizetésem akkor jelenleg max. adható munkanélkülinél. Akkor miért is akarok én bejárni dolgozni?”
 • 32. gogol 2011. december 07. 12:17
  „Véleményem szerint is jó dolog volt a munkáltatónak a cafetéria,mert alacsony bér mellé tette a kajajegyet és kész.Eltöröltetném az egészet,mindenkit fizessenek meg normálisan nem kell kajajegy!!!A béreink talán ezért is maradnak el a környező országokétól is.”
 • 31. Csillogo 2011. december 07. 11:27
  „Étkezési jegy, cafeteria? Mi is az?? Hehe... Én évek óta nem kapom az adhatót a munkáltatómtól, ezért sajnos nem is esek el semmitől... :((((((((”
 • 30. Csillogo 2011. december 07. 11:25
  „Étkezési jegy, cafeteria, az mi is? Hehe... Az én munkáltatóm évek óta nem adja ezt az adhatót, sokmindentől nem esek el... :(((((((((((”
 • 29. piccola 2011. december 06. 21:09
  „ismét egy remek átalakítás! köszönjük!!!”
 • 28. gavallér 2011. december 06. 20:45
  „Nem béren kívüli "juttatást" , hanem bért kellene fizetni. Ez a cafeteria ez egy szemfényvesztés.!!”
 • 27. zsozsika85 2011. december 06. 18:18
  „A bőrt is letépik rólunk lassan...”
 • 26. Pöttyi 2011. december 06. 17:32
  „Az a baj hogy már megint 7 ezer ft vesznek ki a zsebemből ha kapjuk majd a Bözsi kártyát. Tehát jövő februártől legalább mínusz 20000 egy keresetnél. Tök jó!!!”
 • 25. Larsson 2011. december 06. 16:21
  „Hát igen munkahelyi zabáldája max a közszolgáknak van és annak is csak egy részének! :P”
 • 24. eldorádó 2011. december 06. 15:58
  „21. ketrin72
  ok-okozat: gyakorlatilag te is erre szavaztál már akkor, amikor 2002-ben, 2006-ban a ballibre ikszeltél! csak tessék belegondolni, itt nincs felmentés senkinek sem!”
 • 23. SzőkenőSzarvas 2011. december 06. 15:57
  „20,
  ... amíg van vérünk.
  Nemrég a visszhangos tévében azt mondta az egyik betelefonáló: "Értsék már meg, hogy ez a kormány SOHA SENKITŐL nem vett el semmit!"
  A cafetéria nem vész el, csak átalakul. "Mert mindenkinek, akinek van, adatik, és megszaporíttatik; akinek pedig nincs, attól az is elvétetik, amije van."”
 • 22. eldorádó 2011. december 06. 15:53
  „Az üdülési csekk fehérítette a gazdaságot - megszűnik. A SZÉP-kártya elfogadó helyek - néhány hotelre korlátozódik, tehát:
  Orbán Viktor azt üzeni, hogy ne lazsálj, hanem dolgozz!”
 • 21. ketrin72 2011. december 06. 15:25
  „ja igen
  két harmaddal nyert a fidesz
  Mi akartuk, ehun -e / vagyis én nem /”
 • 20. ketrin72 2011. december 06. 15:23
  „meddig szívják még a vérünket !!!!!!!!!!!!!??????????????”
 • 19. mattil 2011. december 06. 15:09
  „Akkor első fecskeként megírok egy aprót..:" 50ezer forintos sportrendezvény utalványomat étkezési jegyre cserélném, vagy elnám. "Utálom a focit" jeligére..."”
 • 18. mattil 2011. december 06. 15:06
  „Mivel üzemi konyha ma márt a parlamenten kívül szinte sehol sincs, így gyk. saját maguknak szavazták csak meg a havi 12ezres ebédjegy juttatást. Azon ritka munkahelyen ahol még van üzemi étkezde, a valóságban az sem az, hiszen ki van adva külső vállalkozásnak aki üzemelteti, és a rendelet szerint nem számít annak. Először talán meg kellene teremtenie a feltételeit annak, hogy a vendéglátós hogyan üzemeltethet munkahelyi étkezdét, illetve mi számít annak (pl. a gyár melleti étterem ahol a gyár dolgozóinak nagy része ebédel ma még nem az), és csak ezután hozni ilyen rendeleteket. Mert jelen pillanatban ez csak annyit jelent, hogy több mint kétharmadával csökkentik az étkezésre fordítható összeget személyenként. Persze szigorúan úgy, hogy nálunk nincsenek megszorítások (hahaha).”
 • 17. akyra 2011. december 06. 14:52
  „"Új a rendszerben, hogy januártól állami monopólium lesz az étkezési jegy kibocsátása."
  Ezen már nem is csodálkozom. És valójában kinek volt ez az érdeke? Azt hiszem elég jó üzlet ez, bárki legyen is az, aki ennek a lobbinak a háta mögött van. Ha csak abba gondolunk bele, hány ember az, aki igénybe tudta eddig is venni ezt a szolgáltatást. Nem kis pénz annak, aki ezt a cafateriát bonyolítja! Hogy mi pénz jut majd megint bizonyos emberek zsebébe? Jobb nem is belegondolni. - A másik oldalon pedig sokan azt várták már hó végén, mikor kapják meg az étkezési jegyet . Majd irány a SPAR, CBA, stb. hogy kaját vihessenek haza az éhes szájaknak! Én nem értem ezt a világot! De látni látok! Ott, ahol kellene, ott ezt nem látják? Vagy nem is akarják!”
 • 16. macs 2011. december 06. 14:13
  „OFF
  Olyan nyilvántartási rendszer kialakításáról rendelkezett a parlament hétfőn, amelyben a nagykorú, itteni lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárságú férfiaknak a katonai szolgálat teljesítéséhez, a sorozáshoz és a behíváshoz szükséges adatait vezetik majd.
  A hétfői szavazáson a törvény elfogadását 297 - fideszes, kereszténydemokrata és szocialista - képviselő támogatta, 18 politikus - köztük az LMP-sek és a Demokratikus Koalícióhoz tartozók - ellenezték, a Jobbik-frakció pedig tartózkodott.
  http://hvg.hu/itthon/20111205_hadkoteles_ferfiak
  ON”
 • 15. norad 2011. december 06. 14:01
  „Enni nem fogunk, viszont focimeccsre járhatunk adómentesen... :-(
  Nagy segítség lesz...”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kizöldült a 2-es villamos vonala

15 hónap késéssel, karácsony előtt indulhat el a villamos az új szegedi 2-es vonalon. A terepen a szépészeti beavatkozásokat végzi a kivitelező: az "időjárásfelelőssel" egyeztetve füvesít. Tovább olvasom