Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Visszatért a celebgólya

Visszatért a celebgólya
Szeged - Nem elhagyatott már a Vadkerti téri gólyafészek: visszatért a város celebgólyája.
A villanypóznán folyó életet rendszeresen nyomon követjük, hiszen majdhogynem szomszédnak is mondhatjuk az ott élő madarakat. Így akár valóságshow-szereplőnek is érezhetnék magukat – ha tudnák, mi az.

Egyelőre egy madár álldogál a fészekben, Molnár Gyula ornitológus szerint azonban néhány nap múlva már nem lesz magányos. – Általában a hímgólyák érkeznek meg először a 2-3 hétig tartó utazásból, ők foglalják el a fészket. Ez a madár azon ritka fajok közé tartozik, amely ragaszkodik saját otthonához, így mindig ugyanoda tér vissza. Ott várja párját, amelyet szintén nem cserél le. A monogámiát a fehér gólyák csak akkor törik meg, ha az egyik madár elpusztul.
 
Hamarosan a sztárpár másik fele is megérkezik a családi fészekbe. Fotók: Kuklis István
Hamarosan a sztárpár másik fele is megérkezik a családi fészekbe. Fotók: Kuklis István

Érdekesség, hogy bár ősszel a gólyák csapatban mennek el Afrikába, visszafelé egyénileg vagy kis csoportokban repülnek. Naponta akár 200-300 kilométert is megtesznek, de nem sanyargatják magukat: rendszeresen megállnak pihenni, és ha jó táplálkozóhelyet találnak, akár napokig is ott maradnak.

Akkor sem repülnek, ha az időjárás nem megfelelő. Nem egy túlélőkalandról tért tehát vissza lesoványodva a Vadkerti téri gólya, most is ereje teljében jár el a környékre békázni, és várja, hogy újra teljes legyen a család. Azazhogy csak majdnem. Bár párjával együtt tavaly öt fiókát nevelt fel, azoknak nincs helyük az egykori családi otthonban. A fiatalok csak ivaréretten, hároméves korukban tudnak fészket foglalni – olyat, ami üresen marad abban az évben. Az azonban már a sajátjuk lesz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarosan ALDI nyílik a plázában

Hamarosan ALDI nyílik a plázában
Nagy erőkkel folyik az átalakítás a Szeged Plazának abban a részében, ahol korábban a CBA Cent üzlete működött. Tovább olvasom