Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Visszatért a Nádastóhoz Dezső

Dezsőt mindenki ismeri: a sándorfalvi strand hattyúja immár legendás alakja a fürdőhelynek. A sérült szárnyú állat még télen sem hagyja el a környéket, de a hideg hónapokban messzebbre is elkóborol. Mostanra azonban ismét elfoglalta állandó lakhelyét, és várja párját, Lujzát.
Noha a sándorfalvi strand csak május közepén nyit, az első törzsvendég már visszatért a bányatóhoz. Dezső, a hattyú évek óta otthonának tekinti a Nádastó Szabadidőparkot: rendszeresen a strandolók közt flangál, ételt kunyerálva. Valószínűleg kevesen tudják, de ő télen sem hagyja el a környéket. Bár a hattyúk általában a hideg elől délebbre húzódnak, Dezső sérült szárnya miatt mindig a környéken telel.

– A közeli tavakon szokták látni, de volt már, hogy állítólag Balástyán járt. Persze lehet, hogy ez csak legenda, mert nem tud repülni – mesélte Bene Gyöngyi strandvezető.

Dezső már a fürdővendégek előtt megérkezett a sándorfalvi strandra. Fotó: DM
Dezső már a fürdővendégek előtt megérkezett a sándorfalvi strandra. Fotó: DM

Mindenesetre a hattyú már ismét a sándorfalvi strandon kószál, egyelőre csak a horgászokat bosszantva azzal, hogy eleszi előlük a csalit. Hamarosan azonban érkezik párja, Lujza – vagy ahogy még emlegetik, Dezsőné –, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan ismét családot alapítsanak.

– Itt szokták felneveli a fiókákat, azok azonban a következő évben már nem térnek vissza hozzánk – mesélte a strandvezető. Dezső egyébként egyedül olyankor harcias, amikor kikelnek a kishattyúk: a fészket védelmezve előfordul, hogy mérges fújtatással reagál a strandolók közeledésére. Alapvetően azonban békés jószág, még akkor sem jelent veszélyt, ha egy dühös nagymama élénken hadonászik feléje, miután elvette a kezéből az unokának szánt vajas kenyeret.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vademberek és nyárspolgárok

Maurice Ravel zenéje inspirálta Juronics Tamás Daphnis és Chloé és Zachár Loránd Árnyak és vágyak című táncművét, amit élő zenével nagy sikerrel mutatott be a Szegedi Kortárs Balett.
Tovább olvasom