Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Visszatért a sokágú répa a piacokra

Szeged - Újra esélyt kaptak a görbe uborkák, a sokágú sárgarépák: bárhol lehet árulni ezeket – tegnap már találkoztunk is velük a szegedi piacon. Az Unió föloldotta korábbi korlátozását. Igaz, a „szégyenlős zöldségek" a korlátok idején is ott virítottak a kofáknál.
Feloldotta egy korábbi korlátozását az Európai Bizottság. Július 1-jétől ismét eladhatók azok a zöldségek, amelyeknek minősége hibátlan ugyan, ám szabálytalan méretük és alakjuk miatt eddig nem kerülhettek a polcokra. Összesen 26 termény esetében módosultak a szabványok.

A szegedi Mars téri piacon nem láttunk különösebb változást: vegyesen vonultak fel az egyenes és a görbe zöldségek. Mint kiderült, a legtöbb árus nem is hallott a mostanáig érvényben volt korlátozásról, következésként annak feloldásáról sem. Vagyis a görbe portékát eddig is árulták, és meg is vették tőlük.

Görbe zöldségek - KÉPGALÉRIA

– Minden szépnek megvan a maga csúnyája – mondta Pocsai Ildikó, a piac egyik árusa, aki nem tudott a szabályozásról.

– Mivel olcsóbb, és az íze ugyanolyan, a görbével sincs semmi baj – tette hozzá Szabó Gáborné, aki uborkáért jött a piacra. – Így legalább harmadával kevesebbért kaphatom meg szinte ugyanazt az zöldséget – tette hozzá.

Ezzel azonban nem mindenki értett egyet. Az egyik eladó, aki kérte neve elhallgatását, tudott a rendeletről, de szerinte a mostani feloldás nem változtat semmin. – Szemre vásárol a vevő, neki is számít a külalak, ezért inkább az egyenest viszik. Láthatja, ami hibás, azt inkább a láda aljára raktam, az majd a családban fogy el – mutatta meg a láda alján lapuló, általa szégyenlős zöldségnek nevezett kétágú répákat.

Mivel a változás a nagy cégeket is érinti, a hónap elejétől elméletileg ők is forgalmazhatnak formahibás terményeket. Hackl Mónika, a Tesco kommunikációs vezetője elmondta, áruházuknak fontos a minőség, márpedig ahhoz a forma is hozzátartozik. Valószínűsíthető tehát, hogy a multinacionális cégek továbbra sem forgalmaznak majd görbe uborkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem bírnak a csapadékkal a szegedi csatornák

Szeged - Speciális kamerával térképezik fel a Vízmű munkatársai a szegedi csatornarendszer… Tovább olvasom