Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Visszautalták a bírságot

Szeged - Sorra büntették olvasóinkat egy szabálytalanul kialakított mozgáskorlátozott-parkolóban a Mars téren. Egy nyugdíjas mérnök ezt nem hagyta annyiban, addig járt a hatóságok nyakára, amíg sikerült az igazát bizonyítania. A kiszabott 50 ezer forintos büntetést is visszautalták.
Több tucat autóst is megbüntettek idén februárban a Mars tér mögötti, a börtönnel szemben felfestett parkolóban. A Szegedi Vásár és Piacüzemeltető Kft. az akkori táblázás szerint mozgáskorlátozottaknak alakított ki parkolókat, olvasónk szerint szabálytalanul.

– Február 2-án büntettek meg 100 ezer forintra, mert a feljelentés szerint a mozgáskorlátozottaknak kijelölt helyen parkoltam. Ez rengeteg pénz, hogyan fogom kifizetni? Nem láttam, hogy korlátozott helyen állok, hiszen se felfestés, se tábla nem jelezte a tiltást – mesélte lapunknak Szegedi Béla. A férfi elmondta, esős időben érkezett a Mars térre, egyedül parkolt a 12 hely egyikén. – Nem fellebbezhettünk, ezért részletfizetést kértünk. Felháborító, hogy ilyen megtévesztő módon jelölték ki a mozgáskorlátozott-parkolót, ha látom a kerekes szék jelét, eszembe sem jut itt megállni – panaszkodott a férfi.

A mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyen engedély nélkül várakozók a helyszínen 50, utólag 100 ezer forintos bírságra számíthatnak egy tavaly szeptemberi rendelet alapján. Nemcsak Szegedi Bélát, hanem egyik nyugdíjas mérnök olvasónkat is megbüntették a szabálytalan várakozásért. – Hazamentem és utánanéztem, hogy szabályosan alakították-e ki a Mars téri parkolót, ugyanis a Boros József utca felől érkezve se a táblát, se az útburkolati jeleket nem láttam. Mivel úgy éreztem, jogtalanul büntettek meg, fényképeket készítettem, hogy később bizonyítani tudjam az igazamat – kezdte fél évig tartó kálváriáját egy szegedi férfi. A nyugdíjas mérnök családi okok miatt kérte, a nevét ne írjuk le.

Szegedi Béla májusban a rokkantparkolónál. Orvosolták a szabálytalanságokat. A szerző felvétele
Szegedi Béla májusban a rokkantparkolónál. Orvosolták a szabálytalanságokat.
A szerző felvétele

– Törvény és rendelet is szabályozza a mozgáskorlátozott-parkolók kialakítását, úgy láttam, legalább 5 ponton megsértették az előírásokat. Levelet írtam a piac vezetőségének, a rendőrségnek és az önkormányzat építéshatósági osztályának is. Egy hónapig nem történt semmi – folytatta.

– Az önkormányzat építéshatósági osztályához fordultam. Elmondták, a levelemet megkapták, de nem illetékesek az ügyében. Már áprilist írtunk, amikor arról értesítettek: helyszíni bejáráson ellenőrzik a Mars téri parkolót, ahová engem is meghívtak – mesélte a mérnök. A férfi elmondta, az egyeztetésen részt vett a vásár képviselője, a rendőrség, valamint az önkormányzat építési irodájának egy dolgozója is. – Elismerték a szabálytalanságot, a parkolót május elejére az előírásoknak megfelelően átalakították – folytatta. Hozzátette, az új, immár szabályosan kialakított parkolóról készült képekkel felkereste a rendőrséget, ahol kérte a büntetésének eltörlését. – Egy hete kaptam az értesítést, hogy visszautalják a kiszabott bírságot. A napokban megkaptam az 50 ezer forintomat – mondta a férfi.

A nyugdíjas mérnök azért fordult a nyilvánossághoz, hogy elmesélje, érdemes az igazságért küzdeni, még ha az hónapokig is tart. – Létezik olyan, hogy egy hivatalos szerv elismeri, nem jó döntést hozott – tette hozzá történetének zárásaként.

Szerettük volna megkérdezni Erdei Pétert, a Szegedi Vásár és Piacüzemeltető Kft. ügyvezetőjét a szabálytalanul kialakított parkolókról, de nem kaptunk választ írásban feltett kérdéseinkre.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. edit1961 2013. október 16. 12:59
  „Sajnos most én is bele estem ebbe a büntető kategoriába. A felfestés tényleg még most sem egyértelmű, 2 kocsira van festve egy rokkant kocsi és a festésen autó állt ahogy mellé beálltam láthatatlan volt. Azt kérdezném hogy reggel 8-12 ig van fizető parkolás, Erre a helyre nem vonatkozik?? Senkit nem találtam 7 óra 10 perckor hogy ezt a büntető személyzettel tisztázzam..”
 • 41. medve11 2013. augusztus 08. 14:57
  „33. hajosinas 2013.08.07. 13:16

  Feltehetőleg figyelmetlenségből, vagy megszokásból, bár megjegyzem szökőévente egyszer jön szembe BÁRKI/BÁRMI, mivel CSAK a hotel parkolójából lehet szabályosan közlekedni a Dugonics tér felé! Én még mindig csak egy felfestést kérnék az említett útszakaszra, és nem miattam, (azóta elkerülöm, az ablakból meg sajnálkozom embertársaim lehúzása miatt)!”
 • 40. szegedivagyok 2013. augusztus 08. 08:55
  „Azért a cikkben leírhatták volna, hogy miért is volt szabálytalan a várakozóhely kijelölése, mit állapítottak meg utólag, és eredetileg mi volt a helyszínen. Így csak okoskodást olvasok itt a kommentekben.”
 • 39. proki 2013. augusztus 08. 07:28
  „Watebear mielőtt okos tanácsokat adnál, hogy a TAcskó parkolóban nem büntethetnek és félrevettnél bárkit is nézzél utána a jogszabályának - közforgalom részére megnyitott magánterület - és ott a KRESZ szabályai az érvényesek. vagy szerinted a közlekedési táblák és felfestések csak díszítés volt a bevásárlóközpont részéről? és ugye azt a fránya -jobb kéz szabályt- is illik betartani Ez táblán ki is van írva.”
 • 38. proki 2013. augusztus 08. 07:15
  „"Esős időben érkeztem", ez mekkora a duma - a mindkét oldalon és a parkoló közepén kihelyezett táblák meg csak díszek. A "Boros József felől érkezve is érdekes mivel ott záróvonal van felfestve. Arról meg nem is hallott még senki, hogy - magánterület közforgalom céljára megnyitva - ahol a KRESZ szabályai érvényesek. Venni kellene egy parkoló jegyet és szabályosan várakozni.”
 • 37. info 2013. augusztus 07. 21:10
  „35. waterbear 2013.08.07. 19:20 -szerintem megmondják a földhivatalban, hogy magánterület-e vagy sem,-nem önkormányzaté a terület?-akkor viszont lehet, hogy nem jogosult.Ezt bármikor kideríthető akár a terület városi illetékesénél is.”
 • 36. info 2013. augusztus 07. 21:06
  „35. waterbear 2013.08.07. 19:20
  Nem.Ha magán terület.......akkor büntet a rendőr ha hívják,mint a magánházakhoz vagy a lakásokhoz ha ´baj van, nem?
  34. IVY 2013.08.07. 17:58 -végül-is igen, bűntény!-ha ilyen sokba került......”
 • 35. waterbear 2013. augusztus 07. 19:20
  „A Mars térközterület... és Szeged városában hivatalosan csak egy legális, a parkolásért pénzzel lehúzó társaság van. Vajon a Szegedi Vásár és Piac üzemeltető KFT mitől jogoosult parkoási pénzt szedni????
  Törvényes ez?

  Netán magánterület lenne??? Akkor meg z a hiba, hogy az nem esik a Kresz hatálya alá, felfestés ide vagy oda, ahogy a Tacsko parkolóban sem büntethetnek a rendőrök, mert magánterület.

  No akkor itt mi is a helyzet?”
 • 34. IVY 2013. augusztus 07. 17:58
  „Már bocsánat! Egy fontos kérdés! A fotón látható tábla ezek szerint a "bűntény" után került az utca sarokra?”
 • 33. hajosinas 2013. augusztus 07. 13:16
  „29. medve11 2013.08.07. 08:13
  Köszönöm a válaszát, de az általam 12. sz. alatt feltett kérdés továbbra is kérdés azok számára, kik az ott leírt forgalmi szituációban veszélyeztetik közlekedő embertársaik biztonságát, testi épségét.Milyen közúti közlekedési szabály alapján teszik ezt ?”
 • 32. szatyi 2013. augusztus 07. 09:45
  „"31. Tshabalala 2013.08.07. 09:06
  Szerintem a csikosra festett területen szabálytalan a parkolás..."

  Okos hozzászólás! Sehol nem szerepel, hogy a " csikosra festett területen" volt a parkolás! Ráadásul a kép hónapokkal az eset után(májusban) készült!”
 • 31. Tshabalala 2013. augusztus 07. 09:06
  „Szerintem a csikosra festett területen szabálytalan a parkolás akár mozgáskorlátozott parkoló akár nem!”
 • 30. X_Y 2013. augusztus 07. 08:51
  „7.rolee 2013.08.06. 13:06

  "Erre a nézetére azért határozottan rácáfolnék!
  Sokan nem azért nem tesznek feljelentést, mert "nyuszik", ahogy Ön fejezte ki magát, hanem mert sem idejük, sem energiájuk, sem pénzük nincs ügyvédet fogadni, rendőrségre járni, várakozni.
  Ilyenkor az 50.000ft-os csekk befizetése jobb döntésnek minősül"

  A hozzád hasonló gondolkodású sok "átkosban szocializálódott" ember miatt tart ott Magyarisztán-Tündérország, ahol.. Mindenki hatóságosdit tud játszani, a portástól a kéményseprőn át a parkolótársaságig. Pedig a hanyatló nyugaton ezek mind "szolgáltatók".

  Ha feljelent egy rosszakaród/tévedésből rossz rendszámot ír fel a parkolóőr/autópályakamera - te akkor is szó nélkül befizeted a 10-20..100 ezret. Inkább mint hogy ki kelljen állni az igazadért. Bizony nyuszika vagy...És amíg sok ilyen nyuszik van az országban, a politikusok is kedvükre dorbézolhatnak, mert a többség inkább "nyuszi".”
 • 29. medve11 2013. augusztus 07. 08:13
  „12. hajosinas 2013.08.06. 14:47

  A szabályokat ismerem, helyismeretem is van, hiszen ott lakom, egyrészt a figyelmet akartam felhívni többi embertársaimnak, másrészt nem kissé fura az, hogy egy utca kétféle szabály szerint "működik", ha az egyik oldalról megyek be akkor 2 irányú, ha a másikról mennék be akkor 1 irányú. Idő hiányában nem kutattam fel azt a szabályt, miszerint egy utca csak "egyféle" lehet, még ha egy hotel garázskijárója is van félúton... Ha valaki ismeri ezt a passzust szívesen venném ha belinkelné!
  Mindettől függetlenül, ha egyszer időm engedi magam festem fel a záróvonalat, mert ezek szerint az adófizetők pénzéből nem futja, inkább "fialtatják", mert sok 20.000 az rengeteg pénz!”
 • 28. Grabowsky 2013. augusztus 07. 07:45
  „24. qrumpli 2013.08.07. 03:29

  Tévedésben vagy, nem Ők fogják átdúrni a kazalnyi számlát, majt Te szépen kikeresed, amelyikre a tisztelt ügyintéző kíváncsi...

  mellesleg, ilyenkor szerintem az lenne a legminimálisabb tennivaló a hivatal részéről, hogy automatikusan kártalanítsák az általuk becsapott állampolgárokat, miért kellene ezt még külön kérni tőlük???”
 • 27. buhamama 2013. augusztus 07. 07:32
  „tessék harcolni az igazáért!!!!”
 • 26. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. augusztus 07. 07:15
  „Ezt lovagolják meg a parkolási társaságok, hogy nincs az embereknek ideje és idege pereskedni, inkább fizetnek.
  Néha sz*ba nyúlnak, mert egy nyugdíjas rászánja a rengeteg idejét és visszavág!
  Ebből is látszik, hogy időnként csak a sarkunkra kéne állni és itt nem csak az aljas parkolási társaságokra gondolok!”
 • 25. Óperenciás 2013. augusztus 07. 06:58
  „Hasonló a helyzet a városi kerékpárutakkal kapcsolatban is.
  Köteles vagy azon bringázni, ha van, de ha oldalról fordulsz rá az útra,
  számodra semmi sem jelzi, hogy kerékpárút is van melletted.
  Simán megbüntethetnek.”
 • 24. qrumpli 2013. augusztus 07. 03:29
  „23. okz63 2013.08.06. 19:47

  15. geza 2013.08.06. 15:25
  5 évig minden adózással kapcsolatos dokumentumot, csekket, stb. meg kell őrizni.

  Teljesen jogos az eljárás!
  Továbbá minden bolti továbbá benzinkútnál kapott számlát megözök a viták elkerülése végett
  Több zsákban tartom őket ki lehet belöle keresgélni .(van köztük 10 éves is)
  Ráérnek nem?”
 • 23. okz63 2013. augusztus 06. 19:47
  „15. geza 2013.08.06. 15:25
  5 évig minden adózással kapcsolatos dokumentumot, csekket, stb. meg kell őrizni.”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi kedvenc helyeink, épületeink

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma egy „átlagos" városnézésre hívjuk önöket. A XIX. század végi, XX: század eleji Szeged „épületikonjait" nézzük meg. Tartsanak velünk: képek annó. Tovább olvasom