Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 4°C

Visszaveszik a lejárt gyógyszert

Szeged - Sikeresen szabadultunk meg tegnap 8 doboz lejárt szavatosságú, veszélyes hulladéknak számító gyógyszertől 6 szegedi patikában. A visszavételt ugyan jogszabály írja elő a gyógyszertáraknak, Pesten mégis egyre több zárkózik el ettől.
Felröppent a napokban a hír, hogy különféle kifogásokra hivatkozva egyre több fővárosi patika utasítja vissza a lejárt szavatosságú gyógyszerek átvételét – noha erre jogszabály kötelezi őket. 8 doboz, kidobásra ítélt gyógyszerrel indultunk útnak Szegeden, hogy teszteljük, nálunk mennyire tartják be a gyógyszerek visszavételére vonatkozó előírásokat.

Az Acél utcai kis Korall Patikában éppen betelt a speciális gyűjtődoboz – mondta a pult mögött álló patikus –, tegnap délutánra várták az egyik szegedi gyógyszer-nagykereskedés szállítóit, akik begyűjtik a veszélyes hulladékot. Ennek ellenére nem utasítottak vissza: a lejárt homeopátiás készítményt még beletuszkolták a hátsó helyiségben álló papírdobozba. Azért nem a vevőtérben tartják, mert az emberek a folyékony, tűzveszélyes – például kanalas köptetők, sebbenzin, alkohol – szereket is beledobnák – magyarázta Szoboszlainé Varga Gabriella patikavezető. Lemértük az egy hónap alatt megtelt gyűjtődobozt: 11,3 kilogrammot nyomott.

Gyűjtőláda egy vásárhelyi patikában. Rendszeresen igénybe is veszik a vásárlók. Fotó: Tésik Attila
Gyűjtőláda egy vásárhelyi patikában. Rendszeresen igénybe is veszik a vásárlók.
Fotó: Tésik Attila

– Amúgy is szelektíven gyűjtöm a hulladékot, gyógyszert meg nem dobok ki, mert ez veszélyes hulladéknak számít. Mindig itt adom le, évente nagyjából egyszer, nagytakarításkor – magyarázta a két kisgyerekével érkező Molnárné Szabó Gyöngyvér, aki ezúttal csak vitte a pirulákat, nem hozta.

Vásárhelyen mindenhol visszavették

Három vásárhelyi patikába vittünk vissza lejárt szavatosságú gyógyszereket tegnap. Az egyikben a bejáratnál elhelyezett dobozba dobtuk a pirulákat, a Szegfű utcai patikában érdeklődésünkre a gyógyszerész vezetett a pult mögé, ahol a gyűjtőt tartják. Az Andrássy úton pedig a patikus átvette tőlünk a gyógyszereket, és ő dobta be azokat egy dobozba.

– Amikor leadják a gyógyszeres dobozokat, mindig átnézzük, mielőtt a gyűjtőbe dobnánk. Kivesszük a papírdobozból, és csak a leveleket dobjuk be. Így több fér, és azt is látjuk, nem kerül-e bele valamilyen könnyen kiömlő folyadék – mondta el Lacsán Péter, a belvárosi Dóm Patika vezetője, akinél szintén a hátsó raktárban áll a betelt gyűjtő.

A Dugonics téri patikában szintén könnyen megszabadultunk 2 doboz gyógyszertől, sőt még külön zacskóba is tették. Bár azt nem láttuk, ahogy bedobják a speciális dobozba, elhittük a szép szemű, mosolygós, fiatal patikusnőnek.

– Majd én kidobom – felelte egy gyógyszerész a gyűjtődoboz helyét firtató kérdésünkre a Fekete Sas utcai patikában. Itt is zokszó nélkül vették át a doboznyi lejárt Coldrexet. A szomszédos Kígyóban meg is köszönték, hogy visszahoztunk egy doboz lejárt Aspirint. Átvették, és azt ígérték, a hátsó helyiségben lévő gyűjtőbe dobják. A Bartók téri gyógyszertárban nem fogadták ugyan örömmel, de átvették a bevitt medicinákat. Itt is hátul tartják a lejárt gyógyszeres papírládát.

Éves ellenőrzés

– Csongrád megyéből nem érkezett jelzés hozzánk azzal kapcsolatban, hogy valahol nem vették volna át a lejárt szavatosságú gyógyszereket. Évente egyébként mi magunk is végigjárjuk a patikákat, hogy ellenőrizzük ezt, de sehol sem tapasztaltunk ilyesmit – mondta el Boros Péter kistérségi tiszti gyógyszerész. A lejárt gyógyszereket 2005 decembere óta kötelező átvennie minden patikának, amelyik nem így tesz, azt pénzbírsággal is sújthatja az ÁNTSZ.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghosszabbítjuk a gyűjtést

Szeged - Bár eredetileg hathetesre terveztük, Lara hazatéréséig meghosszabbítjuk azt a gyűjtést,… Tovább olvasom