Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Visszavitték a mórahalmi tetthelyre a gyilkost

Mórahalom - A kocsmától a gyilkosság helyszínéig kísérték tegnap láncra verve a rendőrök azt a román férfit, aki társával együtt vasárnap este végezett mórahalmi tanyáján a 60 éves B. Józseffel. A szomszédok félnek.
Egy civil rendszámú fekete rendőrautóval vitték szerdán a mórahalmi Marco Polo kocsmához azt a román férfit, aki társával együtt beismerte: vasárnap éjjel végzett kertszomszédjával, a 60 éves B. Józseffel. Megírtuk, forró nyomon üldözve fogták el a Csongrád megyei rendőrök a tetteseket, ellenük nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

A bűnügyi helyszínelőkkel kiegészült konvoj tegnap lassan gurult a Mórahalom melletti földúton. A későbbi áldozat, B. József szomszédjában, Jánoséknál egy hatfős román család lakott, ide vitték a gyilkossággal vádolt román férfit.

A környékben élők szerint a vendégmunkások traktoroztak, nemrég a krumpli betakarításában segédkeztek. A rendőrök bilincsben, szíjon vezetve kísérték a gyanúsítottat, szavait diktafonnal, mozdulatait kamerával rögzítették. Miközben tanyáról tanyára jártak, kiderült, a tettes vasárnap este a kerten keresztül ment át szomszédjához. A bűnügyi helyszínelők egy műanyag babát is bevittek a gyilkosság helyszínére, ahol feltételezésünk szerint a román férfi a rendőröknek megmutatta, hogyan végzett 60 éves áldozatával.

Fotó: Segesvári Csaba
Fotó: Segesvári Csaba


Tanyarazziát követel a Jobbik

Nem közúti ellenőrzésekre, hanem a homokhátságon élő 5-10 ezer román idénymunkás fokozott ellenőrzésére lenne szükség – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Tóth Péter. A Jobbik Szegedi Szervezetének elnöke emlékeztetett, kedden este 150-200 szimpatizánsuk tüntetett Mórahalmon a cigánybűnözés ellen. Mint fogalmazott, nyilvánosságra hozzák a románok idénymunkásokat foglalkoztató gazdálkodók névsorát. – Nógrádi Zoltánnak távoznia kell, mert nem tudja megvédeni a magyarokat – mondta a pártelnök. Hozzátette: ha Nógrádi Zoltán nem mond le, a Magyar Gárda segítségével demonstrációra készülnek.

 
A szomszédoknál érdeklődtünk, hogyan élnek együtt a román vendégmunkásokkal, próbáltuk kideríteni, mi okozhatta a hétvégi tragédiát. – Mindig köszöntek, el sem hiszem, hogy ilyet tettek – mondta egy környékbeli fiatalasszony. – Az áldozatot, Józsefet nagyon jó embernek ismertem. Kukoricát termesztett, halastava is volt a tanyája mögött – mondta egy boltba induló férfi.

Tanyáról tanyára jártunk, de senki sem akart beszélni. Egy idősebb asszony viszont azt mondta: – Nézze csak meg, milyen rendet tartott József. Jó erőben volt, gondoskodott magáról. Vasárnap még a vásárban találkoztam vele, egy talpig segítőkész ember volt – fakadt ki, kérve, a nevét ne írjuk le. – Nem tudjuk, mikor következünk mi. Két hónapja ismeretlenek felgyújtottak egy közeli táblát, és az út menti nádast is – tette hozzá.

A gyilkosság környékén sűrűn lakott a mórahalmi tanyavilág. A házak egymást érik, a szomszédok mindig látják, ki, mikor és merre indul. – Épp tegnap mondták a kocsmában: vigyázz magadra, megölték a Józsit! Több mint 40 éve itt lakok, ilyen brutális eset még nem történt. Minden románt haza kellene küldeni – vélekedett egy magát Béla bácsinak nevező férfi. Szerinte többen a Zákányszék környékén élő, 400 fősre taksált betelepülő románokat hibáztatják. – Búcsúzóul hatalmas tenyerét rázva visszakiáltott: „Hát én nem félek! Vége lesz a komáknak, ha hozzám bejönnek!"

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság korábban azt közölte, a két román állampolgár készpénzt és más értéktárgyakat vitt el. A szomszédos tanyában élő férfi a kocsmában javasolta a gyanúsítottaknak, hogy rabolják ki az idős embert.

Nógrádi: Mórahalom biztonságos város

Mórahalom biztonságos, élhető kisváros – hangsúlyozta szerdai sajtótájékoztatóján Nógrádi Zoltán. Mórahalom polgármestere a vasárnapi gyilkossággal, és a keddi jobbikos felvonulással kapcsolatban kifejtette: eddig nem volt olyan helyzet, amit civilek és a rendőrség összefogásával ne tudtak volna kezelni.

– Kedden éjjel egy parlamenti politikai párt ittasan felvonult és megfélemlítette a nyugovóra tért várost. Ezt elutasítjuk – mondta Nógrádi Zoltán, hozzátéve: a Jobbik akciója a politikai haszonszerzésről szól. A város polgármestere a sajtónak elárulta, a tiltakozók lehazaárulózták a homokhátság lakóit, megfenyegették a város első emberét.

– A tiltakozók szájából az is elhangzott, hogy a kertészetek felgyújtásával ezen a gazdatársadalmon példát kell statuálni. Ezt visszautasítjuk – fogalmazott Nógrádi Zoltán. Hozzátette: tájékoztatást kérnek a tanyavilágban megtelepült munkavállalókról, még szerda este összehívják Mórahalom és Zákányszék, idénymunkásokat alkalmazó gazdáit. – A politikai beavatkozás következménye, hogy szembefordulnak egymással a társadalmi rétegek, ez nem szerencsés a mindennapjainkban.

Olvasóink írták

113 hozzászólás
 • 113. reader 2012. november 11. 15:10
  „22. Ókupa 2012.10.23. 21:21

  "csak annyit, hogy MI Zákányszéki emberek /akinek/ érdeke küzdünk a román cígány betelepülés ellenen!!"

  Nem nagyon tesztek ellene semmit, idáig sem csináltátok mikor sejthető volt mi lesz ennek a vége már 3-4 évvel ezelőtt. Nem akartok Ti összefogni, ha akarnátok akkor sem tudtok, csak pl. a böllérnapkor!”
 • 112. reader 2012. november 11. 15:06
  „28. MiKiEz 2012.10.24. 01:11

  "Én ezeket csak akkor adnám, ha igazolná, hogy magyar emberekkel dolgoztatott a földjén, ezzel a magyar gazdaságot támogatva. Románok után nem járna. E mellett behoznám, hogy mondjuk hektáronként legalább 1 embert foglalkoztatnia kell, ha a támogatást szeretné, mert az ami most van, nehezen elhihető, hogy egy két gazda 20 hektár földön termel répát, krumplit, őszibarackot évek óta és soha nem volt nála egy munkás sem bejelentve huzamosabb ideig. Ez azért érdekes és nehezen kivitelezhető!"

  Na és akkor mit csinálsz ha a magyar nem dolgozik a mezgazban. mert az olyan degradáló? Hiába próbáljátok tagadni, de a magyar sem túlzottan szeret dolgozni!
  Miért kellenen ennyit, annyit alkalmaznia hektáronként? És ha családon belül is megoldja pl. néhány gazdaság? Családi gazdaságról még nem hallottál?”
 • 111. Tímea1963 2012. október 27. 16:50
  „Ez még csak a kezdett, van is mitől félni a tanyán élő embereknek, amikor éjszaka kipakolják az ólakat és elvisznek minden jószágot, a gazda mire felébred már csak az autó poros nyomát láthatja. Hát ide jutottunk!”
 • 110. nauset 2012. október 27. 13:37
  „saturnus, hol láttál Nógrádi mellett négy testőrt?”
 • 109. saturnus 2012. október 27. 06:45
  „Nógrádit négy testőr kíséri állandóan,van oka rá ? Ne csodálkozzunk amiért ilyen típusú gaztettek bekövetkeznek. Ők maguk húzzák a nyakukba ezeket a roma-román bér és segédmunkásokat akik sötétek mint az éj. Ezek potencionális bűnözők mert itt káanán ami itt van. Erkölcsi alapjuk és értelmük nulla. Az áldozatok akiket az ilyen fajták öltek meg eddig brutálisan ők saját maguk okozták avval,hogy kenyéren és vízen tartották fogadták fel ezeket az embereket dolgozni és bizony élő munkaerőt alkalmazva nagyon nagy haszonra tettek szert. De ezek meg éjszaka visszatértek és brutálisan a rajtuk szerzett haszont vérrel kaparintották meg. Megérte megéri ? Ha rendszerváltozáskor Torgyán-antal kormány nem rontotta/ ma ezek ülnek a fideszben / volna el a rendszerváltást nem jutottunk volna idáig. Ezek az alkalmi munkások a tapasztalat azt láttatja,hogy vissza fognak járni,és ölni rabolni fognak.”
 • 108. Smerdis 2012. október 26. 21:40
  „107. magyar36 2012.10.26. 20:18

  azt sem tudod mit írtam, kimoderálták :)”
 • 107. magyar36 2012. október 26. 20:18
  „Ajánlom az általános iskolai atlaszt, a középiskolai talán túl bonyolult neked!”
 • 106. Smerdis 2012. október 26. 18:51
  „középázsiai, mi? az <moderálva>! :D”
 • 105. magyar36 2012. október 26. 18:00
  „104 Tulvagyok rajta! 50% magyar,30% sváb és20% közép ázsiai!”
 • 104. Smerdis 2012. október 26. 16:52
  „103. Apollo 2012.10.26. 15:29

  nem beszélve erről :) ez a magyar36 lenne a legjobban meglepve ha csinálnék neki egy családfakutatást, aztán kiderülne, hogy hetven százalék román, tíz százalék zsidó, húsz százalék magyar :)”
 • 103. Apollo 2012. október 26. 15:29
  „""magyar36 ""

  Hogy is lehetne ilyen statisztikát készíteni.... Mi van pl. a vegyes házasságokkal ?, ahol pl. anya nem cigány, apa meg igen. Ezeknek a gyerekeik hova sorolná az a bizonyos statisztika ? Nem beszélve arról, hogy még a Magyarság is más nemzetekkel keveredett, nem csak romákkal....tehát képtelenség a bűnözést ily módon kategorizálni.

  A bűnözés az bűnözés, bárki is az elkövető és a törvény erejével kell büntetni.

  A jobbiknak, meg igen is MINDEN súlyosabb bűncselekmény helyszínén tüntetni kellene BÁRKI is az elkövető ! Ennyi !”
 • 102. Fatboy35 2012. október 26. 15:12
  „Ahogy elnézem a gyilkost még közép Afrikában se lógna ki a sorból.”
 • 101. Smerdis 2012. október 26. 12:03
  „100. magyar36 2012.10.26. 11:22

  az USA-t egy napon emlegetni a demokráciával enyhén vicces... de amúgy meg ha nem érted miről beszélek inább ne reagálj, mert csak magadat égeted.”
 • 100. magyar36 2012. október 26. 11:22
  „Nem készül statisztika, mert ha nyilvánosságra kerülne, megdöbbentö lenne. Különben,ha idöd engedi hajnalonként sétálj a Mars téren és nézd meg kik jönnek a Nagyfai szabadúló járattal! Azon is gondolkodj el, hogy a demokrácia fellegvárában az USA-ban miért készülnek ilyen statisztikák!”
 • 99. Smerdis 2012. október 26. 09:56
  „79. Ballas 2012.10.25. 10:22

  linkelj már légyszi egy korrekt, hivatalos statisztikát, ami alapján azt állítod, hogy a súlyos bűncselekmények 80%-át cigányok követik el. kurucinfón olvastad? egyáltalán mi az, hogy súlyos bűncselekmény? teljes mértékben pontatlan megfogalmazás. csak szajózod a baromságokat amiket a szélsőjobbos megmondóemberektől hallasz, önálló gondolkodásra képtelen vagy. elárulom neked, hogy semmiféle statisztikát nem fogsz találni, ugyanis magyarországon a bűncselekmények elkövetésénél nem rögzítik az elkövető etnikumát. hozzáteszem, hogy nagyon is helyesen.”
 • 98. bánki 2012. október 26. 08:53
  „A képen látható úriember Q-ra cigány még ha román állampolgár is ! Nem kell Mengelének lenni, hogy az egyértelmű ,,rasszjelekből" felismerjük.

  A Jobbiknak igaza van !”
 • 97. magyar36 2012. október 25. 20:28
  „Nógrádi Zoltán "úr"!
  Kikérem magamnak az ittas jelzőt magam és az ott résztvevők nevében! Mi nem kocsmázni mentünk Pestre, hanem egy megemlékezésre, ahonnan egyenesen Mórahalom településre!Azt megkérdezném kinek volt a feje vörösebb a tüntetőké, vagy az öné?
  Néhány hozzászólásra reagálnék.
  46 A JOBBIK nem futott lékre! Nem az volt a lényeg,hogy kapják el a tettest- hisz tudtuk, hogy megvannak-, hanem figyelemfelkeltés volt, hogy ilyen nem történhet meg egy csendes, békés településen! Zákányszéken már figyelmeztettek a JOBBIK-os vezetők, de sem a rendőrség, sem a polgármester úr feltehetően családi érintettségből asztal alá söpörte!
  50.A kereskedők ellen fegyver lenne egy gazda szövetség, amellyel kikerülhetők lennének. Ezzel csak az a baj, hogy a gazdák sem egységesek.
  54. Ész érveket hallgasd a JOBBIK képviselőitől, habár ahhoz érteni is kellene mit mondanak!
  57. Végre egy dicséret baloldalról! Ezen a napon, amikor emlékeztünk 56-ra, minket csőcseléknek nevezni dicséret, hisz a forradalmárokat a kommunista vezetés- akinek jogutódja az MSZP- csőcseléknek nevezte! Ezzel elismered mi vagyunk a jogutódjai!”
 • 96. benq 2012. október 25. 15:02
  „egy kis csemege! Hogy szerethetnek minket magyarokat ott?
  http://www.privatkopo.hu/WebArticleShow.aspx?AGM=BunozesANagyvilagban&AN=betorni&MN=BunozesANagyvilagban&LN=Hungarian”
 • 95. benq 2012. október 25. 14:41
  „román, magyar, maros megyei, vagy székely teljesen mindegy, ha gyilkolt akasszák fel. ha egy jobbikos lop csal hazudik mind lop. ha egy cigány lop csal..... mind azt csinálja. ha egy rendőr, vámos korrupt mind az....
  ha fidesz, ha mszp és sorolhatnám az összes pártot ezt csinálja, akkor mindenki bűnöző.
  És a végére Tisztelet a kivételnek akinek nem inge ne vegye magára.
  ( de azért a cigányság rehabilitációjára tényleg kilehetne találni valami szigorú törvény javaslatot)”
 • 94. Apollo 2012. október 25. 13:35
  „´´ Horthyszobor´´

  ´´Remélem a Mars expedíció sikerrel jár:)´´´´

  Örömmel olvasom, hogy szeretnél a Marsra menni......:):)”
113 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csütörtökön temetik a hősi halált halt rendőrt - gyertyagyújtással emlékeztek

A fiatalon elhunyt rendőrt katonai tiszteletadás mellett csütörtökön 13 órakor temetik a szegedi Belvárosi Temetőben. Tovább olvasom