Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Visszavont engedéllyel temettek?

Szeged - Nem engedi be az önkormányzati temetőkbe az egyik szegedi temetkezési vállalkozót az üzemeltető. A cégről ugyanis kiderült, hogy nincs se adószáma, se szolgáltatási engedélye.
Az adóhivatal szerint

A NAV dél-alföldi regionális adó-főigazgatósága megkeresésünkre azt a tájékoztatást küldte, hogy adóköteles tevékenység adószám nélkül jogszerűen nem folytatható. A kormányhivatal honlapján elérhető adatbázisban nincs a szegedi járásban szolgáltatási engedéllyel rendelkező K-Rekviem Kft., egyéni vállalkozás a tulajdonos nevén. A makói járási hivatal listáján létezik Rekviem Kft. a József Attila utcában, ám ha annak akarna telephelye lenni a szegedi vállalkozó, a szegedi címre akkor is engedélyt kellene kiváltani

– Minden temetkezési vállalkozót ellenőrzünk, rendelkezik-e valós szolgáltatói engedéllyel és adószámmal. Enélkül ugyanis a temetkezési törvény értelmében nem vállalhat munkát, mi pedig nem engedhetjük dolgozni a városi ravatalozókban, temetőkben. Így akadt fenn a rostán a K-Rekviem Kft. – tudtuk meg a szegedi önkormányzati sírkerteket üzemeltető Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatójától. Molnár Tamás elmondta, 8 szegedi és város környéki szolgáltatóval dolgoztak együtt. Ezek közül ennél az egynél merült fel probléma. A céginformációs adatok szerint az adóhivatal tavaly ősszel felfüggesztette, idén áprilisban törölte a K-Rekviem adószámát. A kormányhivatal pedig visszavonta a szolgáltatási engedélyét.

A temetőigazgató megjegyezte, amiatt is fontos a felelős gazdálkodás, mert áfafizetésnél egyetemleges a temető és a temetkezési vállalkozó felelőssége. Magyarán ha a temető kiszámlázza a szolgáltatónak a sír- vagy urnahely bérleti díját, de a vállalkozó nem fizet, a temetőnek akkor is le kell rónia utána az adót az államnak. Adószám nélkül pedig csak fiktív számlát állíthatna ki ügyfeleinek a temetkezési cég vagy feketén vállalhatna munkát.

Utánanéztünk. Az Opten nyilvános céginformációs adatbázisa szerint a K-Rekviem székhelye a makói Báló ligetben van, ügyvezetője Kis Ferencné. A Maros-parton azonban nem találtuk nyomát a vállalkozásnak. A fióktelepként feltüntetett szegedi Pulz utcai üzlet viszont létezik. Pénteken is úgy látszott, működik, egy cégemblémás autó állt előtte. Bent égett a villany, az ajtón „Rögtön jövök" táblát láttunk. Kopogtattunk, vártunk, de senki nem nyitott ajtót. Felhívtuk a cégtáblán jelzett számot, amin egy férfi jelentkezett be mint a cég vezetője. Kérdéseinkre előbb azt mondta, egyéni vállalkozóként dolgozik, és makói rokonán keresztül vállal bizonyos szolgáltatásokat. Ezután számon kérte, miért nem személyesen kerestük, majd hogy egyáltalán megkérdeztük. Végül káromkodva lecsapta a telefont.
 

Cégautó parkol a szegedi, Pulz utcai üzlet előtt. Fotó: Schmidt Andrea
Cégautó parkol a szegedi, Pulz utcai üzlet előtt.
Fotó: Schmidt Andrea


Korábban a K-Rekviem – más szolgáltatók mellett – az algyői temetőben is tartott fogadóórát. A sírkertet üzemeltető önkormányzati cég, a Gyeviép Kft. ügyvezetője elmondta, ő is utánanézett a vállalkozásnak. A törvényes működéshez szükséges dokumentumok hiánya miatt már ők sem engedik területükön dolgozni a céget. Katona Antal hozzátette, pár hete ráadásul értesítette őket a megyei kormányhivatal, hogy visszavonta a cég szolgáltatási engedélyét. A Gyeviépet éppen előttünk kereste fel a K-Rekviem vezetője, hogy a napokban új céget alapít, amivel folytatná a munkát. Tájékoztatást kapott, milyen dokumentumokat kell bemutatnia ahhoz, hogy ismét dolgozhasson a temetőben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dorozsmáról indulnak a pesti vonatok

Karbantartási munkák miatt hétfőtől szombatig Szeged és Kiskundorozsma között vonatpótló… Tovább olvasom