Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Viszik az államilag támogatott hűtőket

Csongrád megye - Az állam kategóriától függően 30–40 ezer forinttal támogatja azokat, akik új, energiatakarékos frizsiderre cserélik régi hűtőjüket. Hűséges olvasónk és tudósítónk szerdán kiválasztotta hűtőgépét.
– Egy 110 ezer forintos hűtőt néztem ki magamnak ebből 40 ezer forint az állami támogatás – mutatta meg a kiszemelt frizsidert szerdán László, aki tavaly október óta tudósít a nagy hűtőcsereakció újabb és újabb fordulatáról.

– Hétfőn kaptam meg az e-mailt, hogy nyertem a pályázaton. 22 éves, 160-as Lehel nevű hűtőmet cserélem le az új Zanussira – tette hozzá László.

A Media Marktban csaknem 20 percig tartott az adminisztráció. Pénzt nem kapott az ügyfél, csak egy úgynevezett támogatói okiratot, ezzel kellett dolgoznia az áruház szaktanácsadójának, Kovács Istvánnak. – Hétfőn még csak 5-6 pályázatos vevőnk volt, azóta már napi 20-30-cal számolhatunk – magyarázta az eladó.

Megírtuk: tavaly szeptemberben hirdette meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Otthon melege programban a hűtő- és fagyasztócsere pályázati feltételeit. Később többször is módosították a határidőket, a régiónkénti jelentkezés időpontjait, az elnyerhető támogatás összegét, a jelentkezési feltételeket, és közben még a számítógépes rendszer is napokra lefagyott a nagy roham miatt. Az első verzió szerint például csak nyugdíjasok és nagycsaládosok jelentkezhettek volna, később azonban már boldog-boldogtalan. A rászorultakkal csak annyiban kivételeztek, hogy a regisztrációra 2 nap előnyt kaptak a többiekkel szemben.

László az új hűtővel. Fotó: Kuklis István
Viszik a kedvezményes hűtőket. Fotó: Kuklis István

Energiatakarékossági szempontból két kategóriában végül 30 és 40 ezer forintra emelték fel a kezdeti 25–30 ezer forint kedvezményeket.
A dél-alföldi régióban élő nyugdíjasok és nagycsaládosok november 26-ától jelentkezhettek interneten. Lászlóval, egy Szeged környéki faluban élő nyugdíjas olvasónkkal a kezdetek óta tartottuk a kapcsolatot. Tavaly az elsők között, az adott napon éjfél után pár perccel már „fel is ment" az emi.hu honlapra.

Kellemes meglepetések érték: a dokumentumok feltöltése egyszerű volt, és 15-20 perc alatt mindennel végzett. Kérték a nyugdíjas-igazolványa, valamint a lakcímkártyája beszkennelt két oldalát – ezek már a számítógépében voltak. Kapott egy azonosító számot, idén január 23-án egy e-mailt, hogy befogadták a pályázatát, február 9-én pedig arról értesítették, hogy megnyerte a 40 ezer forintos támogatást.

Közel 16 ezren nyertek pénzt

A nemzeti fejlesztési miniszter döntése alapján 794 millió forintból 15 ezer 812 pályázó kaphatja meg a támogatói okiratát a hűtőcserére a több mint 30 ezer jelentkező közül. De a beérkezett pályázatok teljes feldolgozását csak március végére fejezik be, addig folyamatosan értesítik a nyerteseket. Szegeden 7 helyen lehet beszerezni a támogatott hűtőket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megakadályozná a szociális katasztrófát az LMP

Az LMP 400-ról 450 millió forintra emelné a szociális alapot és, 25-ről 45 ezer forintra a családonként egy évben összesen igénybe vehető átmeneti segély összegét. Tovább olvasom