Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Viszlát, Szeged ékessége: elbontják a Móra parki szökőkutat

Szeged - Nemsokára felújítják a rakpart útját és lépcsősorát, valamint a Stefániát és a Móra parkot. A szökőkutat elbontják.
A felújított partfal átadásán Botka László polgármester megemlítette: csak a 2,21 milliárd forint értékű árvízvédelmi beruházás készült el. Ahhoz, hogy a Tisza valódi főutcája lehessen Szegednek, folytatódik az építkezés. Június 1-jén elkezdődik a rakparti út teljes felújítása, megújul a zöldfelület a Stefánián, és hozzáfognak a lépcsősor rekonstrukciójához.

Felújítják a rakpart útját és lépcsősorát, valamint a Stefániát és a Móra parkot. Fotó: Kuklis István (galéria)

– Kizárólag városi pénzből felmarják és aszfaltozzák a teljes utat a Belvedere-től az árvízi emlékműig. Kivéve természetesen azt a rövidebb szakaszt, ahol a Strabag kísérleti jelleggel felmarta és aszfaltozta a rakpartot. A közbeszerzési eljárás már lezajlott, az ára nettó 30 millió forint lesz, amit a kátyúzási alapból fizet a város. Kivitelezője a Strabag – mondta a részletekről Nagy Sándor alpolgármester.

Megírtuk: áprilisban a kivitelező ingyen terített le 230 méter hosszú és 3,5 méter széles autópálya-aszfaltkopóréteget 4 centi vastagon. Ugyancsak önkormányzati forrásból rendbe teszik a lepusztult lépcsősort a partfal és az úttest között. A szakemberek most nézik át, hogy a fokokat meghagyva hol milyen jellegű javításra van szükség. A műszaki megoldásoktól függ, mennyibe kerül és mikor valósulhat meg a munka.

Felújítják a rakpart útját és lépcsősorát, valamint a Stefániát és a Móra parkot. Fotó: Kuklis István (galéria)

A partfalberuházás kivitelezője hamarosan helyreállítja a gyepszőnyeget a védműtől 10 méteres sávban, illetve azokat az útvonalakat, ahol a munkagépei feljutottak az építkezéshez. Ez még a partfal-rekonstrukció része. Ezenfelül több száz millió forintot fordít a város uniós támogatásból a partfalon belüli zöldfelületek megújítására. Megírtuk: abból a 34 milliárd forintos uniós támogatásból, ami közvetlenül Szegednek jut a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból, 4,3 milliárd forint költhető olyan zöldfelületek fejlesztésére, mint a Stefánia, a Móra park, az újszegedi liget, Tarján, Odessza és más közterületek.

A Stefánia és a Móra park tervezését már elkezdték a szakemberek a Belvedere-től a klinikákig. Az alpolgármester nem akart elébe menni az elképzeléseknek. Annyi biztos viszont, hogy a múzeum előtti elavult medencés szökőkutat elbontják, a helyére valamilyen vízjáték kerülhet majd.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motoros nő hajtott az előtte haladó autóba, teljes útzár a 47-esen

Az Algyőről Szeged felé haladó nő eddig ismeretlen okoból ütközött az autónak. A mentők kórházba vitték. Tovább olvasom