Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Viszlát, zöldhasú!

Szeged - Egy bő évtizedet lapulhatott csak a pénztárcánkban: mától a papír 200-ast végleg felváltotta az érme, amely visszatért, hiszen 1992-től hat éven át ott csilingelt a többi apró mellett. Az egykori ezüstpénz helyett azonban a 100 forintoshoz hasonló, bimetál „vas" húzza a zsebünket.

Feltűnt-e annak idején önöknek, hogy 27 napig nem is volt ilyen címletű pénzünk? Az ezüst 200 forintosokat ugyanis 1998. április 3-án kivonták a forgalomból, a papír 200-as viszont csak május 1-jétől létezett. Az 1992. december 1-jén forgalomba helyezett érme nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ugyanis nem volt alkalmas arra, hogy egyenletesebb legyen a címletek eloszlása.

Az új bankjegyet azonnal a mélyvízbe dobták, hiszen hamar az egyik legtöbbet használt címletté vált. A kis értékű papírpénz hamar tönkrement a forgalomban, ezért a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) jelentős összeget kellett a pótlására fordítani. Ráadásul a bankón szereplő portréról időközben kiderült, hogy nem sok köze van az ábrázolni kívánt uralkodóhoz, hanem a tervező, Vagyóczky Károly egy ismerősét rajzolta le. Károly Róbertről ugyanis hiteles ábrázolás nem maradt fenn, az arckép idealizált, a pénzjegynyomdának beszállító biztonsági cég ügyvezetője, Koltai Ferenc ült modellt.

– Egy bankjegy átlagos előállítási költsége átlagosan 30–40 forint. Az új 200 forintos érmét is ennyiből lehet legyártani, ám a fémpénz jóval tartósabb, mint a papír volt. Nemzetgazdasági szinten már három év után megtérül a csere költsége, és onnantól számítva évente további körülbelül 1–1,5 milliárd forinttal növekedik a társadalmi megtakarítás – tájékoztatott Listár Dániel, az MNB sajtóosztályának kommunikációs szakértője.

Mától csak a postán és a jegybank pénztáraiban válthatjuk be
Mától csak a postán és a jegybank pénztáraiban válthatjuk be a papír kétszázast.

Az MNB Monetáris tanácsa végül 2008. június 23-án döntött a papírpénz érmére cseréléséről. Az első új kétszázasokat június 15-én hozták forgalomba. A kezdeményezés hátterében a már említett spóroláson túl az a hosszú távú jegybanki cél is áll, hogy az MNB megkönnyítse a lakosság majdani átállását az euróra. Az új 200-as ugyanis hozzászoktat minket a nagyobb értékű érmék használatához. A legnagyobb, általánosan használt euróérme a kettes, ami forintban egy ötszázasnál is többet ér (nem meglepő talán, hogy az új kétszázas kétszínűsége az egyeurós kétszínűségére hasonlít, értékben is közel áll hozzá).

Mától már csak a posták és a nemzeti bank pénztáraiban váltható be a papírcímlet, illetve egyes hitelintézetek is átváltják, valamint a postán fizetni is lehet vele. Egészen 2029. november 15-én kicserélhető, a jegybanktörvény ugyanis 20 évet ad a papírpénzek lecserélésére. Listár Dániel ezzel kapcsolatban megjegyezte, jelenleg is mintegy 20 millió darab 200 forintos lapulhat a pénztárcáinkban, és ennek a fele nem is fog visszaáramlani a jegybankba: egyszerűen eltesszük emlékbe. Ezt erősítik a nemzetközi tapasztalatok is – a kis címletű pénzek jelentős részét sehol a világon nem váltják vissza.

Mától nincs több párhuzamosság, csak a 200-as érme marad. Fotó: Miskolczi Róbert
Mától nincs több párhuzamosság, csak a 200-as érme marad.
Fotó: Miskolczi Róbert

Alapadatok

A 200 forintos érme bimetál, azaz két eltérő, kívül sárga, belül ezüstszínű fém ötvözetéből készül. A külső gyűrű összetevője: réz 75 százalék, cink 21 százalék, nikkel 4 százalék. Ugyanebből az ötvözetből készülnek 5 és 20 forintosaink. A belső mag összetevője: réz 75 százalék, nikkel 25 százalék. Az érme méretei: átmérője 28,3 milliméter, súlya 9,0 gramm, peremvastagsága 2,0 milliméter. Az érme peremén a látáskorlátozottak számára a megkülönböztetést megkönnyítő recézés található.

Volt egyszer egy voksolás

A vártnál jóval többen, csaknem 200 ezren vettek részt tavaly ősszel az MNB internetes szavazásán, ahol a leendő 200 forintos érme képét lehetett kiválasztani. A két héten át tartó voksoláson a lakosság tetszését leginkább a Lánchíd (52 százalék) nyerte el, majd a fehér gólya (18 százalék) és a Megyeri-híd (13 százalék) következett. Negyedik lett a fakopáncs (8 százalék), utolsó előtti a cifra kankalin (6 százalék), a sort a kövér daravirág (3 százalék) zárta. A forint történetében először fordul elő, hogy egy pénzen szereplő motívumot azok választották ki, akik nap mint nap kézbe veszik.

Olvasóink írták

 • 10. flexsnake 2009. november 20. 06:46
  „7. meg a pótlása az elhasználódás miatt gyakorlatilag évente került annyiba mint az összes névértéke :)”
 • 9. Yossarian 2009. november 16. 17:06
  „a korrábbi kétszázas éreme sosem volt ezüst. csak a színe volt olyan.
  akkoriban azt mondták, azért kell lecserélni a frissen bevezetett fémpénz, mert a papírzsozsó olcsóbb. most meg kiderül, hogy a papír drágább.
  most akkor lehet bazi nagy, és nehéz bimetál érméket cipelni a buxában.”
 • 8. bélás 2009. november 16. 13:23
  „ezt is idővel bevonják, mert ki fog esni a közepe hehe”
 • 7. eva45 2009. november 16. 11:29
  „3. 5. 6. Az újságban is van olyan amikor elveszik a mondat vége. Most akkor rohanjak be reklamálni? Ha már ilyen problémát okozna az már elég baj lenne.

  Szerintem is jobban elfért a papírpénz meg mutatósabb is volt.”
 • 6. csakhogy 2009. november 16. 09:31
  „Segítségeteket kérem! Gyűjtést szervezek A DM részére egy "A magyar helyesírás szabályai" című olvasmány beszerzésére. Ha összefogunk akkor karácsonyra meglehet.”
 • 5. gedeon 2009. november 16. 08:27
  „3. Jogos a felvetésed.”
 • 4. NTK 2009. november 16. 07:59
  „Nem tudom, hogy ki, hogy van vele, de én mindig is jobban kedveltem a papír pénzeket. Anno a tízest Petőfivel, a húszast Dózsával, az ötvenest Rákóczival. Igaz amikor ezek a pénzek forgalomban voltak még lehetett is értük kapni valamit. Többek között egy pofont is, miután elhagytam az anyám által bevásárlásra adott húsz forintost.
  A fémpénzek méretével és súlyával van a legnagyobb gondom. Ha az embernek összegyűlik pár darab száz vagy kétszáz forintosa, akkor már alig fér bele a pénztárcába. A súlyukról meg már nem is beszélek. Négy-öt pénzérme belekötve egy zsebkendőbe már fegyvernek számít mert verekedni lehet vele ...”
 • 3. Ági84 2009. november 16. 07:51
  „Egészen 2029. november 15-én kicserélhető...
  2029. november 15-ig kicserélhető - esetleg nem így kellett volna írni?
  Lesz egyáltalán olyan cikk a Délmagyarban, amiben nem lesz helyesírási hiba?????!!!”
 • 2. flexsnake 2009. november 16. 06:55
  „1. okoska a 200ast készen kaptuk dél-koreából csak a nyomat ment rá :)”
 • 1. Zsoltee0716 2009. november 16. 05:50
  „Még jó, hogy be vonták az egy két forintos, mert nem lett volna miből megcsinálni az új 200-ast!
  http://mnb.hu/engine.aspx?page=mnbhu_penzeink”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogos fiatal verte meg a 2-es busz sofőrjét

Felébresztette az Ipoly sori végállomáson az alvó utast a 2-es busz sofőrje vasárnap hajnalban, ezért a 21 éves fiatalember rátámadt. Tovább olvasom