Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Viszonyt kell kialakítani a mai művekkel

Szeged - Somhegyi Zoltán művészettörténész nyitja meg ma 16 órakor a REÖK-ben a Várfok Galéria Kontrasztok vonzásában című kiállítását. A bemutatott kortárs művek jó része a 22 éve működő magángaléria alapítójának, Szalóky Károlynak a tulajdona.
– Úgy is meg lehetett volna rendezni ezt a tárlatot, hogy a REÖK minden termében egy-egy művészt mutatunk be, de azt gondoltuk, az unalmas kiállítás lenne. Nem arra törekedtünk, hogy minél több alkotást hozzunk, inkább arra, hogy kinyissuk a tereket. A Reök-palota Szeged és a magyar vizuális kultúra felbecsülhetetlen értéke. Aki ide belép, úgy érzi: le kell vennie a kalapját. Fontos, hogy a kortárs képzőművészet jelenik meg itt, mert ezt is meg kell ismertetni mindenkivel. Le kell küzdeni a félelmet, tartózkodást a modern művészettől. Be kell menni a galériákba, viszonyt kell kialakítani a mai művekkel – hangsúlyozza a neves alkotókat bemutató Kontrasztok vonzásában című kiállítás kapcsán Szalóky Károly, az 1990 óta működő Várfok Galéria alapítója.


Szalóky Károly Nátyi Róberttel, a REÖK művészeti vezetőjével. Fotó: Frank Yvette
Szalóky Károly Nátyi Róberttel, a REÖK művészeti vezetőjével.
Fotó: Frank Yvette

A szegedi művészeket nem ismeri

Szalóky Károly azt mondja, nem ismeri a szegedi képzőművészeket, miközben a pécsiekről, debreceniekről tud. – Fontos, hogy működjön a városban egy igazi magángaléria. Nem attól lesz az, hogy az van rá kiírva, hanem attól, hogy valóban galériaként, és nem pusztán kereskedelmi egységként üzemel. Ezt a tevékenységet ma már nem lehet felkészült szakemberek nélkül végezni.  

– Észre sem vesszük, hogy változik a szemléletünk, ha járunk ilyen tárlatokra. Amikor a fiamnak érettségi előtt műelemzést kellett írnia, a tanára nem fogadta el a szövegét. Azt mondta, biztosan az apukája írta. Nem is tudtam róla, hogy ilyen feladatot kapott, soha nem is tereltem ebbe az irányba, de olyan környezet, tárgyi kultúra vette körül, annyit beszélgettünk képzőművészetről, hogy mindez észrevétlenül ráragadt, és mindez az elemzésében előkerült. Ez mindenkinél hasonlóan működik. Azért is fontos kiállításokra járni, hogy önállóan is el tudjuk választani az ocsút a tiszta búzától; mert rengeteg ocsú vesz bennünket körül – figyelmeztet Szalóky Károly, aki azt vallja: galériája az élete. Amikor 22 évvel ezelőtt megalapította, olyan időket éltünk, amikor mindenki akart valamit csinálni. Magángalériát létrehozni a rendszerváltás idején trükk volt: a hivatal nem tudta, mit is jelent ez pontosan. Többen is belevágtak hasonló vállalkozásba – a többség azóta elvérzett, bezárt.

– Felfogásomban kicsit konzervatív, tradicionális vagyok, mindent úgy csinálunk, mint a régi nagy galériák: foglalkozunk a művészeinkkel. Egy jó galériának a művészei egész életművét figyelemmel kell kísérnie. Az alkotók pályája sokszor olyan, mint a szinuszgörbe, de a társadalmi környezet változásával a hullámhegyek, hullámvölgyek megítélése is más lehet. A galéria felelősséggel tartozik a gyűjtőknek is: minél szélesebb rálátást kell biztosítania a képviselt életművekre. Ezt csak úgy tudja megtenni, ha rendszeres kiállítási lehetőséget biztosít a művészeinek. A Kontrasztok vonzásában cím is jelzi, hogy a REÖK-ben most kicsit többet várunk el a nézőtől: vannak olyan termek, ahol szögesen ellentétes stílusú, technikájú, tematikájú alkotásokkal találkozhat a néző. Művészettörténész kollégáink mindegyik stációhoz adtak támpontokat – ezért azt javaslom a látogatóknak: mindenképp érdemes elolvasni az összekötő szövegeket.

Françoise Gilot képeit is elhozta Szegedre
– Rozsda Endre mutatott be 1998-ban Párizsban Françoise Gilot-nak, akinek a botrányt kavart Életem Picassóval című könyvét ismertem. Ő Claude és Paloma Picasso édesanyja; filmekben is megjelent az alakja: a Picasso kalandjaiban, később pedig a róla szóló Túlélni Picassót-ban. Munkásságát nem ismertem, de tudtam róla, hogy nagy kolorista festő, ezért örültem a találkozásnak. Megállapodtunk egy kiállításban, amely megvalósult Budapesten; és azóta már komoly kapcsolata alakult ki a Várfok Galériával, ahol többször is megfordult. 2014-re tervezzük a következő nagy kiállítását. Gilot fantasztikus személyiség, kiváló művész, aki önállóságát még egy olyan markáns világnagyság mellett is, mint Picasso, meg tudta őrizni. Bár több mint egy évtizedig éltek együtt, Gilot művészetére mégis inkább Matisse hatása volt meghatározóbb. 91 évesen New Yorkban él, de minden évben rövid időt Európában tölt. Nagy közös kiállítása volt Picassóval idén New Yorkban, a világ egyik legrangosabb galériahálózatában, a Gagosianben, amely exkluzív szerződést is ajánlott neki, de meglepetésre visszautasította. Azt mondta, nem akar már váltani, jól dolgozik együtt azokkal a galériákkal – köztük a Várfokkal –, amelyekkel régóta kapcsolatban áll. Büszke vagyok erre, életem egyik legnagyobb elismerésének tartom – fogalmaz Szalóky Károly, aki a REÖK-be elhozott néhány Gilot-képet is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ovisok ultrahangon

Az ultrahanggal ismerkedtek tegnap a Mars téri óvodások. A Euromedic Diagnosztika 17 gyereket fogadott egyik rendelőjében. Tovább olvasom