Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Vita a házasság előtti szexről

Szeged- Sok szó esett az utóbbi hetekben a házasság előtti szexuális kapcsolatokról. A nemrég alakult Családtudományi Társaság káros jelenségnek tartja – a szexológusnak más a véleménye, ahogy az általunk megkérdezett egyetemistáknak is.
Sok szó esett az utóbbi hetekben a házasság előtti szexuális kapcsolatokról. A nemrég alakult Családtudományi Társaság káros jelenségnek tartja – a szexológusnak más a véleménye, ahogy az általunk megkérdezett egyetemistáknak is.

– Egyszerűen nem értem – mondja Judit, a Szegedi Tudományegyetemen tanuló lány a nemrég alakult Családtudományi Társaság egyik alapelvéről. A Népszabadság közölte: a társaság „káros jelenségnek" tartja a házasság előtt szexet. – Két éve élek együtt a barátommal, még másfél van hátra a tanulmányainkból – meséli a 21 éves hallgató. Azt mondja: diploma után munkát keresnek majd, meg szeretnék alapozni jövőjüket. Ha egyáltalán együtt lesznek még, akkor legjobb esetben is 5 év múlva kerülhet szóba a házasság. – Furcsa lenne, ha addig várnánk, természetesen már régen túl vagyunk az első aktuson.

A társaság egy fideszes képviselő, Rónaszékiné Keresztes Mónika és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával alakult. Küldetésnyilatkozatában káros jelenségnek tartja a házasság előtti szexuális kapcsolatokon kívül az élettársi kapcsolatokat és a nem heteroszexuális viszonyokat is – erről kerekedett társadalmi vita az elmúlt hetekben.

Dudás Zita és párja, Baksa László. Ők megszegték az alapelvet. Fotó: Schmidt Andrea
Dudás Zita és párja, Baksa László. Ők megszegték az alapelvet. Fotó: Schmidt Andrea

– A párkapcsolat érettségén múlik, mikor jöhet létre a nemi aktus – vallja Rusz Edit szexológus. Szerinte nem egy papírnak kell eldöntenie, mikor áll készen valaki. – Bizonyos vallásokban ez elfogadott dolog, de előjáték még ott is van.

– Nem ítélem el azt, aki megtartóztatja magát házasság előtt, de én nem teszem. Azt azonban felháborítónak tartom, hogy 13 évesen valaki éjszakai életet él – mondja Dudás Zita búvárúszó, akit olvasóink korábban Csongrád megye legszebb sportolónőjének választottak. Rusz Edit szerint a két dolgot nem szabad összekeverni. – Abnormális, ha valaki 13–14 évesen így viselkedik, de a házasság előtti szex tiltása is az lenne.

Olvasóink írták

72 hozzászólás
 • 72. vári 2012. március 22. 13:25
  „Nem is kell messzire menni:
  http://www.delmagyar.hu/kecskemet/megeroszakolta_tiz_eves_kislanyat_-_12_ev_fegyhaz_var_ra/2270573/

  De a melegek nyilván mind pedofilok, a heteroszexuálisok pedig mind szentek, akikre minden további nélkül rábízható egy gyermek felnevelése.”
 • 71. vári 2012. március 22. 13:19
  „Egyébként nem értem, hogy hoztad ki a mondandómból, hogy "terjedjen a homoszexualitás". Én azt írtam, hogy a pedofília és a homoszexualitás NEM azonosak. Arányaiban valószínűleg nem, de számában jóval több heteroszexuális pedofil van, mint homoszexuális. (Ugye nem kell magyaráznom az "arányaiban" és "számában" közti különbséget?)”
 • 70. vári 2012. március 22. 13:16
  „abri47

  Ugyan már. Ha a homoszexualitást el lehetne tanulni, akkor nem létezne. Ugyanis a homoszexuálisok HETEROSZEXUÁLIS SZÜLŐK gyermekei.
  Namármost ha a gyermek nem tanulta el a szüleitől a heteroszexualitást, akkor az azonosnemű párok (örökbefogadott) gyermekei miért tanulnák el a homoszexualitást?

  De ha mégis úgy lenne, hogy az azonosnemű párok gyermekei között magasabb volna a homoszexuálisok aránya (NEM így van, a világon többtízezer azonosnemű pár nevel gyereket, és végeztek ilyen felméréseket), akkor mi lenne? Hétmilliárdan vagyunk, ha kipusztul az emberiség, az azért lesz, mert valaki kirobbantja a harmadik világháborút, aztán szépen ledobáljuk egymásra az atomot. Vagy azért, mert kiszipolyozzuk a bolygó erőforrásait (bár ettől nagy valószínűséggel nem pusztulnánk ki teljesen).
  Más szempontból meg nem értem az aggódást. Nekem, vagy neked miben ártana az, ha - teszemazt - a szomszédunkban felnőne egy homoszexuális gyerek?”
 • 69. abri47 2012. március 21. 21:23
  „Úgy van! Hadd terjedjen a homoszexualitás”
 • 68. vári 2012. március 21. 11:51
  „dodoni

  Erre muszáj válaszolnom...
  Durva csúsztatás a homoszexualitás és a pedofília összemosása.
  A homoszexualis aktus két, cselekvőképes, felnőtt ember szabad döntése alapján jön létre. A pedofil aktus a kiszolgáltatott résztvevő KÉNYSZERÍTÉSE. A kényszer önmagában káros; hogy ezenkívül miért káros a pedofília, nyilván nem kell részleteznem.
  A pedofília nem a szexuális orientáció függvénye. Nincsenek adataim, de valószínűnek tartom, hogy a heteroszexuális és homoszexuális pedofilok _aránya_ megegyezik vagy nagyon hasonló. Magyarán, ugyanígy félhetnél attól is, hogy a heteroszexuális párok (jellemzően) férfitagja azért akar lánygyermeket örökbe fogadni, hogy megronthassa. És sajnos nem is példanélküli, de általánosítva ugye mekkora marhaság?”
 • 67. vári 2012. március 21. 10:46
  „dodoni

  Nem derült ki, melyik nyilatkozatra gondolsz...
  Én a küldetésnyilatkozatra gondoltam, azt olvastam, igen. AzLMBT-ét nem.
  Nem tudom, hogy rajtuk kívül (amennyiben ők ezt tették) ki állított olyat, hogy az MCST szerint "tilos" a házasság előtti szex. Fenti cikkben is az szerepel, hogy az MCST "káros jelenségnek tartja". Ami bár kevésbé invazív, de ugyanúgy álszent és irreális.
  Felőlem ők maguk vallhatják ezt az értékrendet, nem zavar, de ne kiáltsák ki magukat tudományos társaságnak, pláne netegyék mindezt állami hátszéllel.

  Az a kis lopva odabiggyesztett "megrontásáért?" egyenesen röhejes.”
 • 66. bambinaXX 2012. március 21. 06:32
  „Szép dolog a család védelme-de nem így.. Inkább a tervezett családalapításról kellene aktív párbeszédet indítani a fiatalokkal, életvezetési tanáccsal együtt. Sajnos nagyonsokan a tv-ből tájékozódnak és onnan nem kapnak iránymutatást arra, hogy mit érdemes tanulni, hol dolgozzanak, hogyan építsék fel az életüket.. előbb önmagukat, MAJD a családot. Ezt már ált.isk.ban el kell kezdeni, hogy legyen elképzelése a fiataloknak miből lehet eltartani a majdani családot, hogy ne kerüljenek ennyire kiszolgáltatott helyzetbe, mint most sokan..
  Arról nem is beszélve, hogy gondolják meg, KIVEL alapítanak családot, mert az a nem mindegy.. sok az elvált (és össze-nem-házasodott) szülő - ez sem jó példa. Kell a gyereknek az anyai és apai minta is. Inkább a védekezésről kellene beszélni a fiatalokkal, mint tiltani a szexet - ez több, mint idejétmúlt elképzelés.. Továbbmegyek: aki a szexmentességről papol - vajon fiatalon maga is eképpen élt??”
 • 65. joy 2012. március 21. 06:02
  „64!
  És te olvtad a megjelent cikkeket?
  Mellikben szerepel az amit szted ´kihoztak": "hogy tilos a házasság előtti szex"?”
 • 64. dodoni 2012. március 21. 04:57
  „Ismét felteszem a kérdést!

  Olvasta valaki azt az írást, amiből az azonos neműek házasságáért és gyermekek vállalásáért (megrontásáért?) küzdő (nemes célért?) LMBT Szövetség (a március 15-i ellenzéki tüntetésen is ott volt "névvel, címmel") a Népszabadság közreműködésével botrányt dagasztott?

  Ha volna remény rá, hogy ebben a süketek párbeszédében valaki figyelne rá, szívesen idéznék belőle. Főleg azt a részt, amiből azt hozták ki, hogy tilos a házasság előtti szex. Nagyon meglepődne itt mindenki, hogy ilyen le sem íródott.”
 • 63. vári 2012. március 21. 01:50
  „Alapszabály-tervezet:
  http://tasz.hu/files/tasz/imce/mcst_alapszabaly.rtf
  Küldetésnyilatkozat-tervezet.
  http://tasz.hu/files/tasz/imce/mcst_kuldetesnyilatkozat.rtf”
 • 62. vári 2012. március 21. 01:48
  „dodoni

  A nyilatkozatot levették a honlapról, miután elérte őket a felháborodás hulláma.
  Aztán megmagyarázták, hogy ők nem is azt írták. Akkor miért vették le?

  "I. A házasság - egy férfi és egy nő szabad, elkötelezett, szeretetteli, hűséges kapcsolata - érték, pozitív, követendő és megvalósítható példa. A nőnek és a férfinak ez a kapcsolata a család és a társadalom alapját képezi, amire fel kell készülni, és amit támogatni, erősíteni és segíteni kell. Az ember kétneműsége a házasságban kap igazán értelmet és célt. A házasság egyben célt és méltóságot ad az emberi életnek.
  II. A család a társadalom legkisebb és legfontosabb egysége, amely az egész társadalmunk jövőjének biztosítéka. Az erkölcsi értelemben definiált egészséges család, az egy férfi és egy nő házasságán alapuló szeretetközösség, amelynek tagjai a feleség, a férj és az esetleges gyermekeik, beleértve a fogadott és mostoha gyermekeket is. A házasságon kívül született gyermek és szülei is családot alkotnak, azonban az ilyen családok létrejötte elsősorban a közvetlen részvevők számára nagy teher, az ember méltósága és értéke miatt sem a szüleik sem a gyermek nem ezt érdemlik.
  III. Az emberi életet a fogantatástól kezdve a természetes halálig tisztelni kell. Ezért olyan családtervezési módszereket kell preferálni és ajánlani, amelyek sem az anya, sem a születendő gyermek egészségét vagy életét nem veszélyeztetik.
  IV. Etikai, szociológiai, pszichológiai és egészségügyi érvek alapján, a házasság előtti szexuális élet és az élettársi kapcsolat helyett, a házasságot kell ajánlani, mint megvalósítandó célt."

  Nem deklaráltatik explicite, hogy az élettársi kapcsolat meg a házasság előtti szexuális élet káros, óvatosan fogalmaznak, ugye, de aki akarja, érti.”
 • 61. Palmer2011 2012. március 20. 23:36
  „Kíváncsi vagyok ezzel a "műbalhéval" milyen más témákról vonja el a kormány a figyelmet, ami esetleg nagyobb figyelmet kellene, hogy kapjon. :) Ez eléggé műbalhé - szagú.”
 • 60. Füvesember 2012. március 20. 22:50
  „"A társaság.....a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával alakult......"
  Ismét egy rendkívül hasznos gittegylet. A minisztérium támogathatna értelmesebb dolgokat is a nemzet (állítólag igen szűkös) "erőforrásaival". Kíváncsi lennék a költségvetésükre....
  Szerintem ez is hungarikum: ennyi intézményesített hülyeséget csak nálunk lehet tudományként eladni a jónépnek.
  Nem is ez itt a probléma! Hanem, hogy a sok megélhetési seggnyaló még képes erre is úgy bólogatni, mintha szívből egyetértene vele....
  Kérdés: ki az-az amúgy makk egészséges- 20-25 éves, normális ember, aki nem kettyint időnként egy jót, mert valami világtól elrugaszkodott társulat (egyébként teljesen alaptalanul!!!) ezzel nem ért egyet?! Megmondom: senki!
  Hajrá Magyarország!”
 • 59. Lackó50 2012. március 20. 21:35
  „Az egész abból indul ki, hogy fogyóban vagyunk és most aztán tele vagyunk ötletekkel, hogy erre milyen megoldást lehet találni. Családtudományi Társaságra feltétlenül szükség is van. Valakinek tartani kell a gyertyát? Vagy visszajön a RATKÓ korszak??? "Lánynak dicsőség, asszonynak kötelesség!" (mármint a szülés - ha valaki fiatal korára való tekintettel nem ismerné ezt a szlogent) Abban az időben kötelező volt mindenkinek dolgozni! Talán ott kellene kezdeni, hogy a munkanélküliséget a minimumra csökkentsük. Ha nincs munka, akkor további munkanélkülieket kellene világra hozni? Hogy házasságon belül több lesz a gyerek, az se biztos, mert azt a gyereket fel is kellene nevelni. Az pedig pénzbe kerül és hogy pénz legyen, kell egy biztonságos egzisztencia. Ha nem tudom, hogy holnap az utcára kerülök-e - mert ez is benne van a pakliban - akkor miben bízzak? Ha nem lesz munkám, ki fizeti a gyerek fenntartását, mikor már a bölcsődéket is fizetővé tették hogy a nagyobb gyermekáldást ezzel is ösztönözzék. Abból a keresetből, amit a kormányunk tagjai keresnek, könnyű akár 5 gyereket eltartani. Ha ez annyira fontos kérdés nekik, akkor szaporodjanak ők. Nekik telik erre a luxusra.”
 • 58. dodoni 2012. március 20. 21:34
  „Már megint ez az ostoba, aljas témafelhozás. Olvasta valaki az örökösen emlegetett nyilatkozatot? Vagy csak azokat a beleláttató, ferdítésektől hemzsegő cikkeket, amikkel a sajtó hetek óta traktálja a közvéleményt?”
 • 57. Mozimasiniszta 2012. március 20. 19:49
  „Nem vitatkozni kell hanem csinálni ! Diszkréten ! Mi az éltesebb korosztály tagjai sem voltunk szentek , ne legyünk hát álszentek ! De ! a túl korai, érzelem nélküli "paráználkodás" mindenféle kötődés nélkül, csak a családok és a társadalom széthullásához vezet !”
 • 56. baba60 2012. március 20. 19:41
  „Milyen hülye társaság ez, biztos valami bajuk van a libidójukkal és ami nekik nem megy az másnak meg megtiltanák, kész röhej.”
 • 55. gavallér 2012. március 20. 19:36
  „Vigyázzunk!! A Családtudományi Társaság véleménye ez. Szeretném őket látni!!”
 • 54. Palmer2011 2012. március 20. 19:23
  „Kíváncsi vagyok egy ötgyerekes miniszterelnök mit szólna ehhez a felvetéshez ? :D Félre a tréfával ! A szex természetességét, annak természetessége határait kellene minden fiatalnak ismernie mindenkinek és a védekezés módjait. Azért 13 évesen tényleg necces a dolog és az éjszakai élet is. De kérdezem én, a Facebook előtt nem lehet "éjszakai" életet élni ? Az egészséges ?

  Szerintem az a fontos, hogy tudjuk, melyek a mesterséges befolyásoló tényezők a szexuális vágyainkban és mely része természetes, Isten adta emberi ösztönünk. A házasság egy mesterséges keret.....csak megjegyzem. Jogi keret elsősorban !”
 • 53. theseus 2012. március 20. 18:33
  „"Össznépi felzúdulás lett pár hete abból az ,,összevágott munkaanyagból", amely a Magyar Családtudományi Társaságtól került nyilvánosságra. ... Az azóta letagadott, visszavont anyagból különösen a házasság előtti szexet ellenző elhíresült mondatok verték ki a biztosítékot."

  A vita érdekes, de lehet, hogy ez is csak egy gumicsont. Főleg, ha nem is mondtak ilyet.”
72 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik buszát is megállították március 15-én

Tóth Péter szerint az akció azt bizonyítja, hogy ˝a szegedi gondolattól fél a kormány, de féljen is˝. Tovább olvasom