Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Vita a járhatatlan dűlőútról

Zsombó - Egy járhatatlan dűlőút miatt vitázik évek óta a zsombói önkormányzattal egy helyi asszony. Azt mondja, megélhetését veszélyeztetik azzal, hogy nem javíttatják meg a tanyájához vezető szakaszt, amelyen autóval sokszor lehetetlen közlekedni. A polgármester szerint az átlagosnál is többet gondozzák azt az utat.
Éppen szakadt az eső aznap, amikor ellátogattunk Mészáros Zsuzsanna tanyájára. A nő azért kereste meg szerkesztőségünket, mert más megoldást nem látott ügye rendezésére. Elmondta, két éve járhatatlanná vált az a dűlőút, amely Zsombó belterületéről tanyájára vezet. A száraz nyári hónapok kivételével szinte soha nem lehet rajta közlekedni autóval: a több helyen teljes szélességében megálló víz és sár nemegyszer fogta már meg úgy a kocsit, hogy csak a tűzoltóknak sikerült kihúzni.

– Nekem az autó munkaeszköz, hiszen mindennap virágot viszek a piacra. Nem tehetem meg, hogy gyalogoljak – magyarázta a nő, miközben mutatta is, mivel kell megküzdenie rendszeresen. A tavaszi pár perces égszakadás éppen elég volt ahhoz, hogy több helyen kisebb tavak alakuljanak ki az úton. Mészáros Zsuzsanna azt mondja, autójában eddig több száz ezer forintos kár keletkezett. – Letört már az alja és a lökhárítója, leégett a kuplungja is – sorolta, majd megmutatta fia immár használhatatlan járművét is, amelynek a kereke tört ki. – Három gyerekem közül az egyik azért költözött el a mamához, mert nem hajlandó így élni – mesélte. – Nemegyszer előfordult, hogy ők tolták ki az autót a sárból, térdig gázolva a jeges vízben.

A zsombói asszonynak kisebb tavakon kell átgázolnia. Fotó: Schmidt Andrea
A zsombói asszonynak kisebb tavakon kell átgázolnia.
Fotó: Schmidt Andrea

A zsombói nő két éve kéri az önkormányzatot, hogy javíttassa meg az utat. Azt mondja, ekkor lett járhatatlan azok után, hogy szomszédja építkezett, és a hatalmas munkagépek kijárták. – Párszor végigmentek rajta tolólappal, de az nem ért semmit. Fel kellene tölteni ezt a szakaszt. Esküszöm, elég lenne idehozni a törmeléket vagy bármit, még ki is állnék lapátolni – bosszankodott Zsuzsanna, aki szerint anyagi ellehetetlenülése is a rossz útnak köszönhető.

– Decemberben mindössze néhány napot tudtam piacozni, mert nem bírtam bemenni Szegedre. Így tehát nem volt jövedelmem – magyarázta, és közben mutatta ki nem fizetett számláit. Majd hozzátette: amikor segélyért fordult az önkormányzathoz, ezer forintot utaltak ki neki.

– A külterületi útjavítás szívügyem, négy év alatt 20-ról 30 kilométerre növeltük a megjavított utak számát – mondta Gyuris Zsolt polgármester.

– Az érintett szakaszon csak tavaly 8-szor dolgoztak: elegyengették, a nagyobb lyukakat feltöltötték. De tudomásul kell venni, a dűlőutak ilyenek. Aki tanyára költözik, annak számolnia kell azzal, hogy nem tud úgy közlekedni, mint egy betonúton.

A polgármester elmesélte: jól ismeri Mészáros Zsuzsanna problémáját, hiszen a nő már a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál is panaszt tett. Azt ki is vizsgálták januárban, és az önkormányzat eljárását szabályosnak találták.

– Az egyetlen valódi megoldást az jelentené, ha a teljes szakaszt feltöltenék, ennek azonban anyagi akadályai vannak – mondta Gyuris Zsolt. Hozzátette: nagyjából két hét múlva folytatódik a kerékpárút építése. A földmunkák során felszabaduló anyagot – ahogy eddig is – most is a hasonló jellegű útjavításokra használják majd fel.

Olvasóink írták

 • 4. bánki 2011. március 22. 08:35
  „Költözzön panelba !
  Itt nincs dűlő út probléma!
  Hát elég szerencsétlen az Önkormányzat ha a hölgynek a többség által befizetett helyi adóból finanszírozza a virágtermelő vállalkozót.
  Kedves Kriszta esetleg oknyomozóként meg kellene kérdezni a hölgyet mennyi helyi adót tetszik fizetni ?
  Virág eladás számlás avagy swarcba mén-e!

  Ja ! Havas tanár úr ezeket nem tanította ?”
 • 3. Zsoltee0716 2011. március 21. 17:57
  „Adnék én törmeléket, csak nincsen bontási engedélyem!”
 • 2. rozator 2011. március 21. 13:25
  „Valószínűleg nincs elég homok a környéken.”
 • 1. ValakiaSOKKözül 2011. március 21. 08:46
  „Sajnálom őket, de azon az úton valószínűleg csak azok járnak akiknek arra van dolguk. Talán ha több összefogás lenne, akkor előrébb lennének.....ja és azt az utat csak azok tudják tönkretenni, kikátyúsítani akik arra járnak....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét rétesfesztivál lesz Újszentivánon

Újszentiván - Akik ellátogatnak április 8-a és 10-e között a IV. Újszentiváni Rétesfesztiválra,… Tovább olvasom