Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Vita a kamarai regisztrációról

Szeged - Március 1-jéig minden vállalkozásnak regisztráltatnia kell magát a területileg illetékes kamaráknál, 31-éig pedig ki is kell fizetni az 5000 forintot. A véghajrában támadni kezdték a kötelező nyilvántartás rendszerét.
A kamarai regisztráció egyes műveletei ütköznek az elrendelő jogszabállyal, a számviteli és adózási előírásokkal – tudatta a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE). Arra a problémára hívta fel a figyelmet, hogy a regisztrációs díj nem közteher, mert nem az államháztartást illeti. Továbbá a törvény nem említi a kapcsolattartási adatok rögzítését, a nyomtatvány ezt mégis kéri, még a mobiltelefon számát is fel kell tüntetni. Az észrevételekre Tráserné Oláh Zsuzsanna, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára válaszolt.

Alkotmányellenes?

Alkotmánybíróságon támadta meg a kötelező kamarai regisztrációhoz fűződő hozzájárulást Tordai Csaba ügyvéd, a Haza és Haladás Alapítvány kurátora. Szerinte azért ütközik alkotmányba, mert házszabályellenesen fogadták el – zárószavazást megelőzően nyújtották be, így nem volt róla vita. És nem közteher, pedig annak hívják. Az alkotmánybírósági procedúra azonban hónapokat vehet igénybe, miközben március végéig be kell fizetni a tagdíjat.

– A kamara közfeladatokra kapott jogosítványt, ezek ellátására kérhet kamarai hozzájárulást a vállalkozóktól. Az adatlapon szerepel, mely adatokat kötelező kitölteni – ezek nyilvánosak – és melyeket nem: a telefonszám csak a kapcsolattartás miatt szükséges, és nem kötelező megadni – vélekedett Tráserné Oláh Zsuzsanna.

Az MKOE azt is állítja, miután a díj nem közteher, arról számlát kellene kiállítani, még akkor is, ha nem terheli áfa. Ilyen esetben egy számviteli bizonylat is elegendő lenne. Az MKOE felhívja a figyelmet arra is, hogy a kamarai regisztráció elmulasztásának nincs jogszabályi szankciója. – A hozzájárulás megfizetéséről számla nem készül – magyarázta a titkár –, a kamarai regisztrációról értesítést kap a vállalkozás. Ezen értesítés és a banki bizonylat, illetve befizetési pénztárbizonylat alapján elszámolható hatósági díjként a kamarai hozzájárulás. Lesz szankciója annak is, ha a gazdálkodó szervezet nem tesz eleget részint a regisztrációs kötelezettségének, részint az 5000 forintos hozzájárulásidíj-fizetési kötelezettségének. A meg nem fizetett kamarai hozzájárulás ugyanis köztartozás a törvény értelmében, az állami adóhatóság adók módjára hajtja be – vagyis a NAV „jár majd el". A saját hatáskörben kivethető szankciókról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége március végére alakítja ki a véleményét – mondta Tráserné Oláh Zsuzsanna.

A regisztráció kapcsán befizetendő 5000 forintot március 31-éig kell átutalni. Hétfő délelőttig Csongrád megyében 7000-en regisztráltatták magukat, a legtöbben interneten. 

Olvasóink írták

 • 6. bánki 2012. február 29. 15:51
  „Csak a teljesség kedvéért ! Mérnökkamarai tagság 35 000 Ft/év. Kötelező ,,kreditek" megszerzése kb. 80 000 Ft/év.

  Szakképzési hozzájárulás, szolidaritási alap !

  Még szerencse, hogy az első éjszaka jogát nem vezették be. Bár szívni szívunk rendesen !”
 • 5. bánki 2012. február 29. 15:44
  „1. klj-54 2012.02.28. 10:08
  Ez önkéntes, kötelezően ajánlott, mint az átkosban a szakszervezet.

  Számold ki 1 600 000 db ( magán és társas váll.) x 5000 Ft/év = 8 x 10 a kilencediken !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Ezért nyilvántartják azon adatokat, amelyek a NAV, Önkormányzat és cégbíróságnál megtalálhatóak.

  Ja !
  És mellesleg nem hajlandóak számlát adni !”
 • 4. gavallér 2012. február 28. 11:46
  „A regisztrációval , következő lépésként "kvázi" megrendeled a szolgáltatást amit rád vernek úgyszintén azon az áron amit mondanak. Ha kell ha nem.”
 • 3. roxper 2012. február 28. 10:50
  „Ezt is azért csinálták, hogy segítsék a hazai kicsiket! Gratula...”
 • 2. racionalitás? 2012. február 28. 10:27
  „10 ezer alatt a nav nem foglalkozik vele...egyébként meg HOL AZ ELLENÉRTÉK--ELLENSZOLGÁLTATÁS...undorító ez az adónem is!!!”
 • 1. klj-54 2012. február 28. 10:08
  „A regisztráció elmulasztása nem jár taxatíve felsorolt büntetéssel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betegszállítók bajban

Nem vállal több fuvart csütörtöktől az egyik szegedi betegszállító cég. Tovább olvasom