Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Vita a klinikai tömb körül

Szeged - Miután több szenátor megkérdőjelezte az új klinikai tömb fenntarthatóságát, mára rendkívüli szenátusi ülést hívott össze az egyetem vezetése. A „félig nyertes" SZTE-nek jövő keddig kell beadnia részletes pályázatát a második körbe, különben elúszik a 12 milliárdos beruházás.
Rendkívüli ülést tart ma délelőtt a szegedi egyetem szenátusa, amelyen mindössze egy napirendi pontot vitatnak meg: a még ezután felépülő klinikai tömb fenntarthatóságát.

Az universitas legfőbb döntéshozó szerve arra kérte Pál Attilát, a klinikai központ elnökét: pontos számadatokkal mutassa be, milyen kiadásokkal jár a közel 300 ágyas új egészségügyi komplexum működtetése. Többek között arra kíváncsiak, hogy a tömb 3 év múlva tervezett átadásakor mennyi lesz majd az épület rezsije, és azt ki tudja-e gazdálkodni az intézmény. Ez a témakör ugyanis része annak a részletes pályázati anyagnak, amivel az SZTE indulna a közel 100 milliárdos uniós tender második körében.

Mint azt megírtuk, a szaktárca tavaly december végén bejelentette, hogy az SZTE sikerrel vette Az infrastruktúra-fejlesztés támogatása az egészségpólusokban című tender első pályázati körét, és uniós forrásból 11,1 milliárdot kaphat az új klinikai tömb felépítésére – ha határidőre kidolgozza a kivitelezés részletes terveit, amit újabb elbírálás követ.

Az egyetem már korábban eredményt hirdetett az általa kiírt építészeti pályázaton: két fővárosi cég elképzeléseit találta legjobbnak a zsűri, őket kérték fel arra, hogy készítsék el a kivitelezés és működtetés részletes terveit.

Ide, az új klinika mellé épül majd a még újabb klinikai tömb, amely 12 milliárdba kerül. Akadnak kétkedők. Fotó: Segesvári Csaba
Ide, az új klinika mellé épül majd a még újabb klinikai tömb, amely 12 milliárdba kerül.
Akadnak kétkedők. Fotó: Segesvári Csaba

Az alagsorral és gépészettel együtt hétszintes épület részletes tervei el is készültek, azokat augusztus 18-áig kell benyújtania az SZTE-nek. A szenátorok egy része azonban kifogásolta a fenntarthatósággal kapcsolatos fejezetet – ezért hívták most össze a rendkívüli ülést.

Úgy tudjuk, a szenátus ettől a beszámolótól teszi függővé, hogy rábólint-e a részletes pályázati tervek benyújtására – azaz támogatja-e az önerővel együtt összesen 12,3 milliárdos beruházás megvalósítását.

Tervek

A tervek szerint az új klinikai tömb és a „régi" új klinika egybefüggő épületeiből jönne létre az úgynevezett magkórház, összesen több mint 700 ággyal. Itt működne a központi intenzív osztály, a központi diagnosztikai blokk, a központi műtőblokk és sterilizáló összesen 14 műtővel, illetve több kezelőlabor. Az új épülettömbben kardiológiai, invazív kardiológiai, általános belgyógyászati, hematológiai, általános, szív-, tüdő-, mellkas- és érsebészeti, transzplantációs és a szeptikus részlegen gyógyítanák a betegeket, akik többnyire kétágyas szobákba kerülnének. Az épületben működne 21 szakambulancia is.

Olvasóink írták

 • 17. barkzso 2009. augusztus 11. 15:56
  „Logar a hazugság és rágalmazás mestere, nem is érdemes reagálni a firkálmányira.”
 • 16. achilleus 2009. augusztus 11. 12:02
  „15. hozzászólás jozicsenko 2009.08.11. 11:44
  Nagyon jó a példa. Pontosan ilyesmikre céloztam.”
 • 15. jozicsenko 2009. augusztus 11. 11:44
  „14. hozzászólás achilleus 2009.08.11. 11:28

  Pécsett egy szivcentrumot hoztak létre, amire Orbán és Meggyesi is garanciát vállalt

  Gyurcsány simán lemondta, kitáncolt mögüle

  azóta volt ott kormánybiztos, csődbiztos, bőven elég rossz példának (amikor a város kórházait az egyetem átvette, csak másodjára szavazták meg, s ott szerintem a klinikával és az összevonás költségeivel magyarázták, hgoy miért jó az egyetemnek: ha ez bukik, vajon visszaadják? szerinted kell a városnak? kötve hiszem...)”
 • 14. achilleus 2009. augusztus 11. 11:28
  „Könnyen meglehet, hogy az egyetem "csak" nem akar csődbemenni! A kormány ugyanis megbízhatatlan (hiteltelen és hazudozó, tutyimutyi, szakszerűtlen, mellébeszélő, de azért ígérgető):
  Hibernált uniós programok
  Csak ígéri a kormány, hogy a válságkezelés részeként átcsoportosítják a pénzeket.
  Utoljára frissítve: 2009. augusztus 11., 09:21

  Tavaly december óta nem sikerült elérni az uniós pénzek válságkezelő átrendezésének brüsszeli engedélyezését. A gazdaságfejlesztési programok irányába történő módosítást Bajnai Gordon még gazdasági miniszterként a tavaly novemberi gazdasági csúcson ígérte meg, decemberben pedig kormánydöntés is született az ügyben. Idestova nyolc hónapja annak, hogy a kormány döntést hozott az uniós források válságkezelő átcsoportosításáról, ehhez azonban a mai napig nem sikerült az unió jóváhagyását elérnie. A tavaly novemberi gazdasági csúcson már beharangozott gazdaságélénkítő program módosításával kapcsolatosan a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség lapunkat úgy tájékoztatta, hogy "Brüsszellel intenzív, napi szintű egyeztetéseket folytatunk az átcsoportosított összegek felhasználhatóságáról".

  Mivel a tavaly december 17-i kormánydöntés az úgynevezett operatív programok közötti forrásátrendezést érinti, a végrehajtáshoz mindenképpen meg kell szerezni az EU-s engedélyt, mert enélkül még a pályázati kiírások összeállítását sem lehet megkezdeni. Az eredeti tervek szerint elvileg 260 milliárd forintnyi forrást kellene átrendezni a gazdasági operatív programok (GOP) felé úgy, hogy más programoktól vonnának el - olvasható a Magyar Nemzet keddi számában, melyből további részleteket is megtudhat az ügyről.”
 • 13. TUTI 2009. augusztus 11. 11:24
  „Lassan ott tartunk a szerecsen mosdatásban, hogy Fidesz vezetőket csukjuk le Botka es társai igereteiért!
  :D:D:D: Ez egy kabaré!!! Nem először, a pofatlanság csúcsa!....:(:(:(:(”
 • 12. achilleus 2009. augusztus 11. 11:11
  „Logaritmusnak!
  http://www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=8243
  "1-2 ágyas szobák, mindegyikben televízió, internet"
  a felvétel 60%-a körül. A többi gyurcsányi handabandát sem ártana "átismételni".”
 • 11. katuska1955 2009. augusztus 11. 10:52
  „2500 férőhelyes új klinikai tömbről volt szó, Gyurcsány Ferenc is itt volt Szegeden, hogy megnézze a/ Délmagyar archivumából biztosan előkereshető/ látványtervet,és helyszínt..Jelenleg, már a 300 fős is "necces".
  Szerintem vissza kellene vásárolni az I-es kórházat !!Nem az állam pénzére gondolok!!!”
 • 10. ClarkGriswald 2009. augusztus 11. 10:19
  „Maradjunk annyiban hogy nem ezzel nyertek választást, hanem a bohóc ellenzékkel, akik ellen még a kisgazdák is nyertek volna ha lettek volna még. :)”
 • 9. antikos 2009. augusztus 11. 10:14
  „Szerintem a végén a már a meglévőből lesz 300 ágyas leépítés...:(”
 • 8. kispacni 2009. augusztus 11. 09:50
  „Logarnak.

  Nem a Fidesz igért 2000 ágyas klinikai tömböt, hanem Gyurcsány és Botka. Ezzel nyerték meg a választást Szegeden.

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/alom_volt_a_mega_klinikai_tomb/2036040/”
 • 7. jozicsenko 2009. augusztus 11. 09:33
  „a mindent összemosó <moderálva> Logaritmusnak:

  http://www.miniszterelnok.hu/mss/alpha?do=2&pg=4&st=1&m16_doc=701

  amikor itt járt szeretett vezéred, akkor még nagyon-nagy klinikát igért!

  nem kell a saját hazugságaitokat az ellenzékre kenni, ők csak az igéretet kérik számon!”
 • 6. .suhym. 2009. augusztus 11. 09:32
  „3. hozzászólás Logaritmus 2009.08.11. 09:23

  Már megbocsáss,de mintha nem a Fidesz ígérte volna a 2000 ágyas klinikai tömböt. Vagy tévedek?
  3000-ről szó sem volt.

  A többi stimmel.”
 • 5. jozicsenko 2009. augusztus 11. 09:30
  „ez az új klinika indult volna eredetileg 2.000 ággyal, nem?

  most meg lehet már a 300 se lesz meg? :-((( kár”
 • 4. Mil 2009. augusztus 11. 09:29
  „Reméljük, a 2-es villamos is megbukik. Azt sem lesz pénz üzemeltetni, az ok, hogy EU-s pénzből mnegépül, de üzemeltetésre nem ad pénzt sztem az EU. A városnak meg nem lesz pénze, az SZKT segge most is kilóg a gatyából..”
 • 3. Logaritmus 2009. augusztus 11. 09:23
  „Sebaj, a Fidesz csak koveteljen 2000-3000 agyas korhazat, az biztos esszeru! :-) Egyebkent annyira magyar tortenet ez, hogy veszunk valamit, aztan rajovunk, hogy tul nagy a zako: a BMW jol megy de nincs penz benzinre, az uj lakasban 2 felesleges szoba van de tul sok a rezsi, az uj korhazi epuletre nincs is talan szukseg es foleg nem eleg a penz a mukodtetesre, de legalabbis meg csak most szamoljak ki.”
 • 2. IVY 2009. augusztus 11. 09:21
  „Ez is sokba fog nekünk kerülni.”
 • 1. nanemaaa 2009. augusztus 11. 09:18
  „Hááát ez így izgalmas. Eladják a kórházakat, megpályáztatják, megterveztetik az új épületet, majd mikor már minden elméletileg sínen van, akkor kezdenek gondolkodni, hogy kibírják-e fizetni majd a közüzemi számlákat? És ha már itt tartunk! Azon nem kellene elkezdeni gondolkodni, hogy vajh Szeged lakossága megérdemelné-e, hogy emberhez méltő körülmények között részesülhessen orvosi ellátásban, ha már egyszer rászorul? Vagy egy "üzleti vállalkozásban" az egyszeri ember már megint csak huszadrangú kérdés?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megyei helyszínek a filmvásznon

Szeged - Szerelem első vérig, Tüskevár, Vespa – csak néhány azok közül a filmek közül, amelyeket Csongrád megyében forgattak. Tovább olvasom