Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Vita a légi mentés körül

Szeged - Sürgős, életmentő esetekben leszállhat a mentőhelikopter az SBO repülőterén – mondta az egyetem kancellárja a Nemzeti Közlekedési Hatósággal való egyeztetésre hivatkozva. Szerinte egy egyszerű jogértelmezés nyújt erre lehetőséget. A légi mentők azonban továbbra is a város szélén landolnak, engedély nélkül ugyanis nem tehetnek mást.
Tavaly 47 eset

– Tavaly 47 esetben mentünk volna a tetőre, ha lett volna erre engedély – mondta el Józsa József, a szentesi légi bázis vezetője, aki szörnyűnek nevezte, hogy súlyos állapotú, lélegeztetett betegeket is a repülőtéren pakolgatnak át a mentőautóba, és utaztatják keresztül a városon.

Devecz Miklós, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja lapunk hétfői cikke után több médiumot is arról tájékoztatott, megegyezett a Nemzeti Közlekedési Hatósággal, és „sürgős, életmentő esetben" leszállhat a mentőhelikopter az SBO leszállóhelyére az üzemben tartási engedély megszerzésének időpontjáig is. A napokban írtunk arról, hogy közel 3 éve a városszéli reptéren kénytelen landolni a mentőhelikopter, miközben a sürgősségi betegellátó önálló osztály, amelyhez a leszállópályát megépítették, tavaly június óta üzemel. A kancellár elmondta: tájékozódott az SBO leszállóhelyének státuszáról, ezután felvette a kapcsolatot a Nemzeti Közlekedési Hatósággal.

A hatóságtól ugyanakkor azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nem megállapodásról van szó. Mindössze annyi történt, hogy tájékoztatták a személyesen eljáró kancellárt a jogi lehetőségekről.

Fotó: Karnok Csaba
Engedély nélkül nem szállhat le a mentőhelikopter az SBO-nál.
Fotó: Karnok Csaba

A hatályos jogszabályok értelmében légi járművel fel- és leszállni repülőtéren és leszállóhelyen lehet. Ez alól jelenleg öt kivétel van, az egyik, ha ez a „baleseti segítségnyújtás" érdekében történik. Ez tehát azt jelenti, hogy a mentőhelikopterek által végzett repülések eseteiben lehetséges, hogy ezek a helikopterek repülőtereken és leszállóhelyeken kívül máshol is fel- és leszálljanak. A hely kiválasztása és a felszállás, illetve leszállás biztonságosságának megítélése a mentőhelikopter pilótájának döntése.

Erre hivatkozik Devecz Miklós, amikor azt mondja, ha a mentőhelikopter leszállhat a szántóföldön vagy az autópályán, akkor a mentési folyamat másik végén, egy egészségügyi intézmény mellett kiépített, használatbavételi engedéllyel már rendelkező leszállóhelyen is megteheti ugyanezt. Ebből egyébként ezek szerint az is következik, hogy több mint fél éve nyugodtan leszállhatna erre a repülőtérre a mentőhelikopter – ha a pilóta úgy dönt.

– Sürgős, életet vagy életeket mentő esetben a helikopter leszállhat a szegedi SBO-nál – jelentette ki a kancellár. – Az SZTE a már megkezdett eljárást folytatja az SBO leszállóhely üzemben tartási engedélyének a megszerzése érdekében.

Gorove László, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: jó lenne, ha ez így lehetne, de nincs így.

– Logikusnak tűnhet ez az érvelés, de csupán a baleseti helyszínen történő leszállásra vonatkozik ez a szabály. A beteg átadása már csak engedélyezett repülőtéren történhet. A kórházi leszálló repülőtérnek minősül, amelynek viszont meg kell felelnie minden jogszabályi feltételnek. Mivel a szegedi SBO-nak még nincs meg minden engedélye, a pilóta nem is dönthet úgy, hogy leteszi ott a gépet. Amint a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól megkapjuk az írásos tájékoztatást arról, hogy az utolsó engedély is megérkezett, azonnal berepüljük a területet, és onnantól kezdve leszállhat ott a mentőhelikopter.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kurázsi mama a nagyszínházban

Fekete Gizi címszereplésével, az eredeti songokkal, a szerző instrukcióit is betartva állította színpadra Bodolay Géza Bertolt Brecht darabját, a Kurázsi mama és gyermekeit. A premiert ma 19 órától tartják a nagyszínházban. Tovább olvasom