Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Vita a Szeviép tartozása miatt

Szeged - A Móra Ferenc Múzeumnak minden követ meg kell mozgatnia azért, hogy a Szeviép kifizesse neki az elvégzett ásatások árát, és elismerje tartozását – döntött a megyei közgyűlés. A makói József Attila Gimnáziumot továbbra is Rója István vezeti.
A trianoni békeszerződés következményeire emlékező kiállítás megnyitása, Zakar Péter alelnök, történész beszéde vezette be a csütörtöki közgyűlést a megyeháza aulájában. Az ülésen esküt tett Vári Miklós, az MSZP-frakció új képviselője, aki a lemondott Zsótér István helyét foglalja el. Elhatározta a közgyűlés, hogy Nógrádi Zoltán indítványára Trianon-kiállítóhely létesül Szegeden, a Victor Hugo utca 1. szám alatti házban, miután rendeződik az épület tulajdonjoga. A megye emléktáblát állít a katyni mészárlás magyar áldozatainak tiszteletére.

Zárt ülésen – csütörtökön háromszor rendeltek el ilyet – Molnárné Tóth Györgyit bízták meg a szentesi Boros Sámuel szakközépiskola igazgatói feladatainak ellátásával. Rója Istvánt azonban nyílt ülésen, ellenszavazat és tartózkodás nélkül választották meg ismét öt évre a makói József Attila Gimnázium igazgatójává. A direktor 1995 óta vezeti az intézményt. A megyei önkormányzat pályázati szabályzatát – hiába kérte Kovalcsik Andrea főjegyző, hogy szavazzák meg – Halmai László javaslata nyomán levette napirendről a többség, mert előző este 11-re készült el a tervezet. A Móra Ferenc Múzeum és a Szeviép közötti elszámolási vita taglalásakor – a cég továbbra sem akar fizetni – Magyar Anna elnök nem értette, miért kér felhatalmazást Zombori István múzeumigazgató ahhoz, hogy a cég hitelezőinek találkozóján a múzeum ügyvédje eljárjon, hiszen intézményvezetőként adhat ilyen megbízást. Halmai viszont arra emlékeztette az elnököt, hogy amikor tavaly a múzeum és a Szeviép között megkötendő szerződést jóváhagyta a közgyűlés, olyan döntés is született, hogy az elnöknek figyelemmel kell kísérnie a pénzügyeket, és erről decemberben tájékoztatnia kellett volna a képviselőket. Délután a megyeháza átküldött lapunknak egy olyan dokumentumot, amely szerint a tájékoztatás megtörtént. Ezután ismét zárt ülést rendeltek el. Így utóbb annyi derült ki, hogy az intézménynek mindent el kell követnie azért, hogy a 49,7 millió forintos, régészeti munkáért kiállított számla ellenértékét bevasalja, és a Szeviép még időben elismerje a 34,5 milliót érő, szintén elvégzett ásatási munkáról is, hogy megtörtént.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. saturnus 2010. június 04. 09:32
  „Megoldás csaló vezetők vagyonának elkobzása maffia törvény szerint még az átiratott vagyont is a csecsemőtől elvenni. Ott van Újszegeden a csaló háza azt el kell árverezni és már folyikbefele a pénz.”
 • 20. achilleus 2010. június 04. 09:20
  „Mert ez a gazdaságpolitika jobb volt, Logaritmus és alfa258??:
  2010-06-04 07:44 - A Sony elbocsátott munkatársainak állást keres az önkormányzat Önkormányzati és állami adókedvezményeket, támogatásokat is kapott a Sony Magyarországon. A kedvezmények már lefutottak, és a japán cég tegnap bejelentette: a termelést Gödöllőről Indonéziába helyezi át.”
 • 19. achilleus 2010. június 04. 09:13
  „15. hozzászólás Logaritmus 2010.06.04. 08:51
  Nekem meg ez a véleményem: Az első lépés a megoldás felé a Szeviép esetében és az ország esetében is - ha már Logaritmus így párhuzamba állította a kettőt - a vezetők vagyonának zár alá vétele lenne.”
 • 18. Church 2010. június 04. 09:12
  „Kedves Vmagdi!

  Ismét sikerült parciális gondolkodásának újabb okádékát bekereteznie, majd kiállítania itt a DM fórumán. Most pedig belinkelnék ide Önnek egy 2003-as DM cikket, amelynek fotómellékletében talál majd egy érdekes térképet, amelyen a szegedi vár térképe van rávetítve a mai Szeged térképére. A térképek magyarázata nem hiszem, hogy bármilyen magyarázatra szorulna. Hadd kérdezzem már meg, hogy Önnek mi a foglalkozása? Pusztán csak érdekelne, hogy Ön milyen tevékenységi körben végzi nap, mint nap a munkáját.
  Hozzászólásaiból már nagyjából körvonalazódott bennem, hogy mi lehet ez a tevékenység: az őselemi, szurokfekete ostobaság két lábra emelkedett hússzobra.
  Mellesleg a tartozás az tartozás! Ha pedig nem tetszik az örökségvédelmi törvény, akkor nyújtson be módosító javaslatot a Parlamentben!

  Itt a link:
  http://www.delmagyar.hu/szegedi_setak/a_var/41468/

  ui.: a régészet nem hobbi. Maga viszont egy hobbit.”
 • 17. achilleus 2010. június 04. 09:10
  „15. hozzászólás Logaritmus 2010.06.04. 08:51
  Logaritmus! Te ne nagyon vádaskodj hazaárulással, mert bajod lehet!!”
 • 16. achilleus 2010. június 04. 09:08
  „13. hozzászólás Logaritmus 2010.06.04. 08:48
  Logaritmus Te példálóztál az üres zsebét mutogató Gyurcsánnyal.
  Csak
  - Gyurcsány nem a 2006-os kampányban mutogatta így, hogy üres az államkassza,
  - hanem, amikor Medgyessy-t megpuccsolta, /ennyit az MSZP-be való belerúgásról/
  - annak ellenére, hogy a zsebét kiforgatta, nem állt le a pénzosztással, például folytatódott a 13. havi nyugdíj hetenkénti megnövelt kifizetése (egyéb pazarlásokról ne is beszéljünk),
  - 2006-ban a kampányban már döbörgő gazdaságról, pannon pumáról, 5 éves adócsökkentésről hazudozott
  - majd utána jött az öszödi beszéd és a megszorítások.

  14. hozzászólás alfa258 2010.06.04. 08:49
  A fentieket alátámasztó linkek a Gyurcsányos cikknél vannak.
  Azt is meg tudod mondani, hogy miben van 1000%-ig igaza?”
 • 15. Logaritmus 2010. június 04. 08:51
  „És ha már megoldást keresünk, a fideszes káoszkeltés és ész nélküli nyilatkozások helyett támogatni kellene az országot, szájbak--rt mellébeszélés és trianonozás helyett a LÉNYEGGEL foglalkozni, a Forint árfolyammal, az adórendszerrel, az ÁFA törvénnyel, és az ország ócsárlása és hitelének aláásása helyett tovább erősíteni. Ha más módszerrel mint Bajnaiék, akkor más módszerrel - de nem hazaáruláshoz hasonló módon még kritikusabb helyzetbe taszítani az országot, benne sok ezer családdal és céggel, akiknek nem mindegy hogy a Ft árfolyama hogy áll. A SZEVIÉP helyzete ugyanez, nem még tovább szívatni kellene, hanem a csődvédelem ideje alatt minimum támogatni vagy csak hagyni, hogy összeszedjék magukat és megint fizetőképesek legyenek. Különben se pénz nem lesz, se munka, se kész út.”
 • 14. alfa258 2010. június 04. 08:49
  „Logaritmusnak ezer %-ig igaza van. Sajnos!!! Ez a szebb új világ kezdete????”
 • 13. Logaritmus 2010. június 04. 08:48
  „12. hozzászólás achilleus: Hahaha, nem tudod te sem és a többi fideszes sem tudja leállítani a 8 éve járó mindig másra mutogató lemezt. Ez a hülye fideszes süketelés talán Mari néninél a lépcsőházban bejött, amikor ingyen panel programot ígért neki Bohács, de azért aki nem a HÍRTV-ből tájékozódik csak, az kicsit másképpen látja a dolgokat. :) Az ország nyakig szarban van, amire a Fidesz még rátesz 4-5 lapáttal, gyengült is a Ft tegnap 10 Ft-ot az EURO-hoz képest, mert az egész Fidesz azt harsogja, hogy itt a vég, államcsőd lesz, ugrálnak a csontvázak a parlamentben, közben az egész mögött az áll, hogy így akarnak a hülyébbnél hülyébb ígéreteik elől kibújni. Trianon emléknap az van, meg kettős állampolgárság és a Fidesznek nem tetsző köztisztviselők indokolás nélküli kirúgása, és állami vagyon pályázat nélküli kimutyizása jogszabályban szentesítve, de a GAZDASÁGGAL semmit nem kezdenek, csak káoszt csinálnak. Mert a Fidesz érdeke a KÁOSZ, mert egyébként gyorsan kiderülne, hogy meztelen a király, nem értenek a gazdasághoz, lövésük nincs mit kellene tenni. Matolcsy Gyuri nem egy Oszkó Péter. Majd meglátjátok!”
 • 12. achilleus 2010. június 04. 08:28
  „Az első lépés a megoldás felé a Szeviép esetében és az ország esetében is - ha már Logaritmus így párhuzamba állította a kettőt - a vezetők vagyonának zár alá vétele lenne.”
 • 11. favágó 2010. június 04. 07:50
  „"A Móra Ferenc Múzeumnak minden követ meg kell mozgatnia azért, hogy a Szeviép kifizesse neki az elvégzett ásatások árát" Szerintem ez szakmába vágó (igazán régészeknek való) munka!:-)))”
 • 10. macusnéni 2010. június 04. 07:48
  „A Szeviép már csödben van,a benzinkútnál a tankolás után a kártyájukat nem fogadta el az autómata,mondták nekik menjenek és hozzanak pénzt.Mi akik tankoltunk a kútnál nem kaptunk számlát a tankolásról,mert nem tudott tovább lépni,csak a tankolt benzin után járó pénzt hagytuk ott,azzal,másnap visszajövünk.Minek mennek olyan kártyával tankolni,amire már nincs fedezet,mert fiztni nem tudnak.Én azt hallottam,hogy a dolgozóknak sem tudnak fizetni,vagy ez városi legenda lenne? Az,hogy az épülő valami előtt fel kell tárni a területet,ez magasabb előirás,s azért valakinek fizetni kell.Ez nem akarat kérdése.”
 • 9. Gilberto 2010. június 04. 07:47
  „logaritmus: egyszerüen nevetseges amit csinalsz. A Szeviepbe se tudom,hogy ki nyomta a lovet. Es ki is tette el onnan a penzt. Csak nem bigfoot es a haverjai?”
 • 8. achilleus 2010. június 04. 07:39
  „8. hozzászólás Logaritmus 2010.06.03. 22:41
  Elemedben vagy mi? Végre egy rossz hír! Amúgy mi köze a fenti cikkhez?
  A Szeviép már csődben van /Orbánahibás mi???/, most azon szorítasz, hogy az ország is abban legyen??
  Szégyen.”
 • 7. Logaritmus 2010. június 03. 22:41
  „Miért van az, hogy ha egy fideszes bepánikol, azonnal kibújik belőle a kommunista?

  Miközben Barroso korrekt kioktatást tartott Orbánnak a fegyelmezett költségvetési politikáról, Varga csontgyűjtői - teljesen ütemtelenül - a nyilvánosság elé álltak a felismerésükkel, hogy a költségvetés rosszabb állapotban van, mint gondolták.

  Ha jobban belegondolunk, ez a hír valójában a gondolásról szól, és nem az állapotról.

  Hagyjuk is a csontgyűjtőket, mert eközben Debrecenben...

  Kósa Lajos a Napi Gazdaság mai konferenciáján erejét nem kímélve próbálta bedönteni a forintot. Hogy miért nincs egy ilyen konferencián egy erre a célra kijelölt biztonsági ember, hogy jól szájonvágja a fontoskodó hülyéket?!

  Nincs azzal semmi baj, hogy a Fidesz ki akar farolni az évek óta fújt ígéretei mögül. Szerintem ugyan eleve nem is kellett volna ígérgetni, de még most sem késő visszavonulni. Csak az nem mindegy, hogy azt mondják, hogy "Bocs, hazud hülyeséget beszéltünk, ígérjük, mostantól kezdve komolyan vesszük magunkat", vagy államcsődről és "bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályok átmeneti felfüggesztéséréről" beszélnek.

  WTF? Miről? Gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztéséréről? Mire gondolt ez? Államosításra? Devizabeszolgáltatásra? Békekölcsönre?

  És milyen államcsődről beszélt? Ki látja azt még a csontgyűjtőkön kívül? És azt tudták vajon, hogy aki államcsődről beszél, az előbb megkaphatja, mint gondolná? Vajon tudják ezek, mivel szórakoznak, vagy shortolják a forintot?

  "A görög példa arra ad lehetőséget, hogy Magyarországot sem hagyják majd elsüllyedni, vagyis ezeknek a lépéseknek az árát le fogja nyelni Európa"- folytatta ez a jó ember sajnálatosan háborítatlanul.

  Hihetetlen, hogy akad magyar politikus, aki 2010. júniusában magától, kényszer nélkül egy mondatban említi Görögországot és Magyarországot. Ami a görögöket illeti, ők sokkal durvább megszorításokat fognak most elszenvedni, mint amire Magyarországon szükség volt. Ezt választhatták, vagy az államcsődöt, az euróövezetből való kiűzetést, inflációt, munkanélküliséget és súlyos visszaesést. Szó sem lehetett semmiféle "új gazdaságpolitikáról" vagy az IMF előírásainak figyelmen kívül hagyásáról. A görög csomag egy hajszálon múlott, egyebek között azért, mert a számlát álló - évek óta következetes fiskális fegyelmet tanúsító - országok el akarták kerülni azt a morális kockázatot, amivel Kósa Lajos gyufázik. Épp ellenkezőleg, a görög példa pont hogy arra fogja inteni az EU-t és az IMF-et, hogy hatalmas tockosokat osztogassanak azoknak az országoknak, amelyek nem fogják vissza az állami kiadásokat.

  "Azok az országok voltak sikeresek a válságmenedzselésben, akik nem fogadták el a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előírásait". Például, kik? Az megvan, hogy az Egyesült Királyság 11,4%-ra duzzasztotta fel a hiányát a gazdasága élénkítése érdekében és mégis alacsonyabb növekedést produkál 2010 1. negyedévében, mint Magyarország, ami viszont a hiányát csökkentette? Mi lehet Kósa sikerkritériuma?

  "Arról sem szabad megfeledkezni, hogy jelentősen csökkenteni kell a vállalkozások adóterheit. Azt a kérdést, hogy miből, értelmetlen feltenni, hiszen pillanatnyilag a túlélés a legfontosabb." Azt a kérdést, hogy miből, kizárólag akkor értelmetlen feltenni, ha a válasz az, hogy semmiből. Márpedig a semmiből azt jelenti, hogy "ez nem fog megtörténni". Úgyhogy melegen ajánlom, hogy tegyék csak fel nyugodtan a kérdést, hogy miből, és válaszoljanak rá becsületesen: a nyugdíjakból, az állami vállalatok támogatásából vagy az önkormányzatok finanszírozásából?

  "A válság közepette a legfontosabb projektek a városközpontok fejlesztése volt, ami teljesen elhibázott elgondolás: kövezünk, emlékhelyeket újítunk fel - ettől szebb a város, de ettől nem lesz jobb a vállalkozások és az ország helyzete". Gratulálunk. A gyógyulás első lépése, hogy szembenézzünk a betegséggel. A Kósa által említett elhibázott elgondolás volt eddig a Fidesz alternatív (növekedés-orientált) gazdaságpolitikájának sarokköve. A fideszes önkormányzatok élen jártak az ilyen tipsú - hitelből finanszírozott - beruházásokban, melyek végül nem lendítették fel a helyi ipart, nem növelték az adóbevételeket, nem teremtettek munkahelyeket, de mostanra adósságválságba sodorták az önkormányzatokat. A fideszes bezzeg-város, Debrecen belvárosa is ennek szellemében újult meg.

  Úgy hogy mást már nem is lehet tanácsolni Kósa Lajosnak, mint hogy ne foglalkozzon többet gazdaságpolitikával, hanem bicajozzon haza és építse meg magának a debreceni 1-es metrót, de függőlegesen lefelé.”
 • 6. hazaffy 2010. június 03. 22:15
  „#2: Azért kellett zárt ülés, mert a politikai indíttatásból próbálják beborítani a Szeviépet, hogy ne készülhessen el az M43.”
 • 5. Logaritmus 2010. június 03. 21:25
  „Vannak fontosabb dolgok is:

  ""Nem bírták elviselni a vezető Fidesz-politikusok csütörtöki kommunikációs össztüzét a piacok: az államcsőd-közeli helyzetről beszélő Kósa Lajos és a csontvázak hullását a hétvégére ígérő Varga Mihály szavai nyomán nagyot esett a tőzsde és gyengülni kezdett a forint is. Az euró 278, a frank 197 forint fölött, a tőzsdeindex záráskor 900 ponttal volt napi csúcsa alatt.""”
 • 4. antikos 2010. június 03. 21:07
  „Szopóka... Ennek a pénznek már kapáltak...”
 • 3. vmagdi 2010. június 03. 20:08
  „szerintem a regeszet egy hobbi, es meg a regeszek tartoznak a varosnak, amiert ugy nez ki a muzeum kornyeke. Ostobak, ha a Nemzeti Szinhaz alatt sejtenenek valamit, tan meg azt is lebontanak, hogy turhassanak”
 • 2. Logaritmus 2010. június 03. 18:59
  „"Zárt ülésen - csütörtökön háromszor rendeltek el ilyet - Molnárné Tóth Györgyit bízták meg a szentesi Boros Sámuel szakközépiskola igazgatói feladatainak ellátásával"

  "E ponton megint zárt ülést rendeltek el. Így utóbb annyi derült ki, hogy az intézménynek mindent el kell követnie azért, hogy a 49,7 millió forintos, régészeti munkáért kiállított számla ellenértékét bevasalja"

  NEVETSÉGES!!! Miért kell zárt ülés? Ezek triviális dolgok, mi a titok ebben? Hülye fideszes politikusok a megyén!”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Doe! Homer Simpson a legnagyszerűbb

Homer Simpsont Amerikában az elmúlt 20 év legnagyszerűbb tévés figurájának választották. Homer Székhelyi József hangján szólal meg. Tovább olvasom