Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Vita a színházról - magyartanárokkal

Szeged - Vitadélutánra hívja és ingyenjegy váltására jogosító bérlettel jutalmazza a magyartanárokat a Szegedi Nemzeti Színház.
A Szegedi Akadémiai Bizottsággal szövetkezve vitadélutánra várja a színház a középiskolai igazgatókat és a magyartanárokat hétfőn 15 órára a SZAB-székház (Somogyi utca 7.) földszinti előadótermébe. Gyüdi Sándor, a teátrum főigazgatója a kezdeményezésről elmondta: fontos számukra az ifjúság érdeklődésének felkeltése, és szeretnék megtudni, mit várnak tőlük az iskolák. Bodolay Géza, a színház főrendezője és Árpás Károly, a Deák-gimnázium magyartanára tartja a vitaindító előadást. A vitát pedig Sándor János rendező, a SZAB Színházművészeti Szakbizottságának elnöke vezeti.

– Jó lehetőség számunkra a kezdeményezés, hiszen így gyakrabban juthatunk el a színházba, és könnyebben feltérképezhetjük, hogy milyen előadásokat játszanak, mire érdemes elvinni a diákokat. A Radnótiban eddig is nagy divat volt színházba járni, így tovább erősödhet a kapcsolatunk a teátrummal – mondja Tóthné Wolf Anna, a Radnóti-gimnázium magyartanára, aki több kollégájával együtt részt vesz a vitán. Szerinte a felnőttek, a színház és a pedagógusok közös felelőssége a mai fiatalság szemléletének formálása. – Szükség van arra, hogy klasszikus drámákat hagyományos módon is műsorra tűzzenek, mert képessé kell tennünk a középiskolás korosztályt arra, hogy a klasszikus nyelvezetet megértse, ezáltal a saját hétköznapi nyelvét is javítsa.

– Tavaly nagyon tetszett a diákjainknak a Pornográfia című kortárs angol darab, de nem azért, mert csúnyán beszéltek benne, hanem mert izgalmas volt számukra, ahogyan megmutatta a mai ember határátlépését, azt, hogy nincs semmi kapaszkodója, csak vergődik a világban. Olyan kortárs, izgalmas darabok érdeklik legjobban a középiskolásokat, amelyek a mostani világról szólnak. Az olyan aktualizált, átírt klasszikusokat, mint amilyen A kávéház volt az előző szezonban, nem szeretik – mondja Kondász Rózsa, a Tömörkény-gimnázium előadóművészként is ismert magyartanára, aki szerint arra nincs szükség, hogy a szexualitás naturálisan jelenjen meg a színpadon, mert a színház sokkal intenzívebb élmény, mint egy film. Olyan, mintha az utcán a gyerek szeme láttára csinálnák.

Jutalombérlettel ingyenjegy

A Szegedi Nemzeti Színháztól a Lions Club szponzorálásával minden magyartanár kaphat egy jutalombérletet, amellyel az évad csaknem minden előadására a kezdés előtt tíz perccel a pénztárban ingyenjegyet lehet váltani a kimaradt helyekre. Ráadásul a bérlettel még egy fő 250 forintért vásárolhat szakmai jegyet. A jutalombérletet nemcsak a tanárok használhatják fel, hanem akár naponta odaadhatják valamelyik diákjuknak. A teátrum idén is elindította két kategóriában a színházbarát iskola akciót.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Protézis nyugdíjasoknak - tizedáron

200 helyett kevesebb mint 20 ezer forintért is teljes fogprotézist kaphatnak a nyugdíjasok a szegedi fogklinikán. Tovább olvasom