Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Vitézavatás a Horthy család emlékére

Szeged – Ünnepi szentmisével és vitézavatással tisztelegtek vasárnap Szegeden a Horthy család emléke előtt.
Horthy Miklós 55. és fia, István halálának 70. évfordulója alkalmából rendezett eseményen öt férfit, Török Pál Miklós volt ludovikás hadnagyot, Csonka Lászlót, Horváth Zoltánt, Fankadeli Kőházy Ferencet és Zetényi Csukás Dénes Lászlót avatták vitézzé.

Vitézavatás a Horthy család emlékére. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


A rókusi templomban tartott szentmisével, majd vitézavatással emlékeztek vasárnap a Horthy családra Szegeden. – Horthy Miklós 55. és fia, István halálának 70. évfordulója alkalmából így tisztelgünk a család emléke előtt – mondta Zetényi-Csukás Ferenc, az esemény főszervezője.

Miksó Sándor plébános celebrálta a szertartást, amelyen az előzetes tervektől eltérően egészségügyi állapota miatt özv. Horthy Istvánné nem tudott részt venni. Horthy Éva és Horthy Tibor, a család egyenes ági leszármazottai azonban megjelentek a szentmisén, és a hagyományos vitézavatásra is ellátogattak.

– Vitéznek lenni nem hagyományőrző feladat, arra kötelez, hogy folyamatosan a haza felemelkedésén dolgozzunk – hangsúlyozta ünnepi beszédében a hadnagy. Haág Zalán, a Fidesz–KDNP szegedi önkormányzati képviselője kiemelte: az összegyűlt érdeklődők a bizonyíték arra, hogy Szeged nem felejtette el Horthy Miklóst, és hogy mennyivel tartozik neki. Ígéretet tett arra, hogy a városban hamarosan felavatják a Horthy-szobrot.

Olvasóink írták

92 hozzászólás
 • 92. Apátfalvi** 2012. április 26. 23:50
  „91. veled van, jó sok

  :D”
 • 91. Csecs 2012. április 26. 14:53
  „90: Problem? :D”
 • 90. Apátfalvi** 2012. április 26. 13:32
  „89.

  :-D Nyomikám, látom megártott a kannásbor. :-D Vissza a kocsmába! :-D

  "Kunista" - Ki a kunista? Olyan mint a masiniszta? :D Mikor tettem én "kunista" megjegyzéseket? :-D Mikor éltettem Kun Bélát? Mikor tettem a "burzsoáziát" vagy a "kulákokat" mocskoló, áldozatukat lefitymáló megjegyzést? Soha.

  Te viszont nem egyszer elkövetted ezt a zsidókkal szemben. Szóval a dolog még mindig úgy áll, hogy ad1.) hülye vagy, mint a kuruc.info-sok nagy része. ad2.) hazaárulókkal szimpatizálsz, azokhoz dörgölőzöl oda. Pont hogy neked nincs semmi jogod gyilkosságokról pofázni.

  De persze ha valamivel nem értesz egyet, szíved joga kinyilvánítani, csak akkor érveljél már valamit, mert Lipusz Zsoltika "a nácik támadása preventív háború volt" tézisét bárki megcáfolja, aki ismeri a beteg ideológiátokat.

  Közülünk meg inkább te vagy a károlyista, legalábbis abban a tekintetben, hogy elmeroggyant hozzászólásaid nagy részéhez valószínűleg a Károlyi-kollégium valamennyi szintjén elfogyasztott italmennyiség összessége "dolgozhat" benned ilyenkor... :-D Na pá!”
 • 89. Csecs 2012. április 26. 10:56
  „85-86: Károlyista-Kunista hazaárulók ne papmpogjanak semmiféle kivégzésről, főképp ne NULLA tudással/rálátással! Ti vagytok az utolsók, akik szót emelhetnének bármilyen történelmi témában. Senkik és semmik vagytok. Nagyobb árulók bármelyik nyilasnál!”
 • 88. Mogyoró 2012. április 26. 09:43
  „Csak egy egyszerű kérdés, mert tanulatlan vagyok mitől lehet valakiből vitéz, gyorsan fut, nagyokat mond, visszatérünk lassan az őskorba, az én drága ükük apám például Árpád fejedelem ital töltögetője volt, ivott is mint a kefekötő, akkor én is vitéz vagyok, de hát én még csak nem is iszom.”
 • 87. Zka 2012. április 25. 10:39
  „71: nektek ez a haladás, hogy múltbeli dolgokat majmoltok és masíroztok bohócruhában? Szánalmas és megvetendő.
  Ez a Fankadeli gyerek meg <moderálva>, ilyenek már vitézek lehetnek? Szuper társaság lehet!”
 • 86. saturnus 2012. április 25. 07:11
  „Ma Magyarországon nagyon olyan sok dolog történik ami elképzelhetetlen lenne mondjuk Németországban .Szélső jobbos,fasiszta,rasszista megmozdulások,a náci Németország jelképei,emlékei barna inges alakulatok,fekete ruhás /"SS"/ jelképek,alakzatok.a fasiszták által kirobbantott népirtó háborúkat megelőző Dolgokat végeznek. Mindezek nem történhetnének meg mert egyrészt tudjuk hova vezetett, és Magyarország is aláírta a Párizsi békeszerződést amibe bőven tiltott ez a "Horthyista " megmozdulás. Az Ügyészségnek hivatalból alapból lépnie kell. Ne csodálkozzanak mindazok akik idáig merészkedtek,hogy ennek következménye lesz.”
 • 85. Apátfalvi** 2012. április 24. 23:28
  „Szögezzük le: a Don-kanyarban hősi halált halt honfitársaink haláláért első sorban a nácik és hitler felelősek. Bárki, aki éltetni meri Magyarországon a nácikat, bárki, aki szimpatizálni mer az 1944. március 19-ei megszállókkal és aljas patkányaikkal, azonnali hatállyal kivégzendő, mert a magyar nemzet ellensége, a magyar hon elárulója.

  hitler már a börtönben megírta a mein kampf c. mocskában, hogy a német népnek élettérre van szüksége, amelyet az alacsonyabb rendű keleti szláv népektől kell elhódítani, és az ott élő őslakosokat rabszolgamunkára fogni, kultúrájukat megsemmisíteni, stb. Ezek tények, amelyek dokumentálva vannak. Ehhez a náci betolakodók hozzá is kezdtek, német katonatisztek a civil lakossággal való állatias viselkedéssel szembeni tiltakozásainak tonnái bizonyítják, hogy a rohadék nácik hozzákezdtek "művük" megvalósításához.

  Bárki, aki a hazámban éltetni meri, rehabilitálni próbálja hitlert és a mozgalmát, a magyar nemzet halálos ellensége, egy kiirtandó bacilus.

  Horthy már más tészta. Voltak hibái, voltak erényei. Ezeket most nincs kedvem kifejteni, megtettem már párszor itt.

  Ami a lényeg, és kétszer aláhúzandó: a nácikat és csatlósaikat, hódolóikat ki kell irtani (kurucinfo, stb.).”
 • 84. Csonka László 2012. április 24. 23:13
  „Tessék csak végig hallgatni... VÉGRE VALAKI el is meséli mit takar a múlt!!!!!!!!!
  Darvas-Kozma József pápai káplán, címzetes esperes, csíkszeredai plébános rövid, de rendkívüli beszéde!
  http://www.youtube.com/watch?v=1o1E6WdJ-30”
 • 83. NP1 2012. április 24. 22:44
  „"Kérdés: Milyen formális ürügyet használtak fel a Szovjetunió elleni hadüzenethez?

  Werth Henrik: Miután a háborúba való belépés kérdése el volt döntve, nem okozott nehézséget ürügyet keresni. Ebben az esetben Kassa város szovjet repülőgépekkel történő bombázása szolgált ürügyül.

  Kérdés: Pontosan megállapították, hogy a bombázást szovjet repülők hajtották végre?

  Werth Henrik: A parancsom alapján folyt a vizsgálat, amely szemtanúk vallomása alapján és a helyszínen talált fel nem robbant bomba alapján megállapította, hogy a bombázást orosz repülőgépek hajtották végre.

  Kérdés: Ön látta a fel nem robbant bombát?

  Werth Henrik: Nem, nem láttam.

  Kérdés: Eléggé hiteles bizottság folytatta le a vizsgálatot?

  Werth Henrik: A Vezérkari Főnökség egyik osztályának parancsnokát bíztam meg a bizottság vezetésével, aki később személyesen nekem tett jelentést az eredményekről.

  Kérdés: És ebben kimerült az ön vizsgálódása?

  Werth Henrik: Igen, ezek az eredmények kielégítőek voltak.

  Kérdés: Miért viszonyult ilyen komolytalanul ehhez az elvi kérdéshez?
  Werth Henrik: Azt feltételeztem (úgy véltem), amennyiben a háborúról a kérdés eldöntött, úgy ehhez az ürügy keresése pusztán formalitás, amely ahhoz szükségeltetik, hogy a kormány hadüzenetről hozott döntését a nép előtt igazolja.”
 • 82. smalltown 2012. április 24. 19:23
  „Amig Horthy kell nektek, ez az orszag marad, ami.”
 • 81. döngicse2 2012. április 24. 16:59
  „Csecs!De nagy lelkű vagy!
  Felmenőid a hazáért fogtak fegyvert!Úgy kezdődött,hogy megtámadták hazádat az oroszok!Valahol másutt volt a kezdete!Azért fogtak fegyvert,mert jött a sasos behívó!Szovjet szuronytó sebesültekl,hiszen bementek a németek oldalán Oroszországba!Próbáltak volna szegények nem menni!A tieidnek Horthy és a hazaszeretet egy.Micsoda szólamok!Ha a Don-kanyarban személyesen lettél volna nem tudom mi lenne a véleményed!
  Persze,a háború sok minden mocskot hord magával,de a vesztes mindég ráfizet!
  Én apukám elveszett!Nem is símogatom Horthy emlékét!Ő sem fogott puskát a hazáért,mentette a bőrét!
  Továbbra is olvassátok az Ószövetséget,hátha találtok benne mást is!Amint itt olvasom,kavarjátok az Ószövetséget,az Újszövetséggel!”
 • 80. Csecs 2012. április 24. 15:20
  „Rendben, megbocsátok. De legközelebb ne szólj olyan dolgokhoz, amikhez nem értesz és főképp ne úgy, hogy másokat megsérts vele. Az én felmenőim a hazáért fogtak fegyvert, nem magyar, hanem szovjet szuronytól sebesültek/haltak hősi halált. Nekik Horthy egyet jelentett a hazaszeretettel, akkor is büszkék voltak rá, amikor a te "békeharcosaid" és "felszabadítóid" börtönt és gulágot adtak még a nevének a kimondásáért is. Pedig olvashattak volna a megbocsátásról, mert pont ők kellett volna az Ószövetség szerint éljenek!”
 • 79. saturnus 2012. április 24. 14:46
  „78.Csecs -"..és mondá az Úr bocsássatok meg a gyengéknek" hisz nem tudék mit cselekedének. /Mózes negyedik könyve/”
 • 78. Csecs 2012. április 24. 13:46
  „A nagy moralista papol itt a Bibliából. Mint a rendszeresen bérmálkozó Ferenc testvér. Ezt a hozzászólást ugye magadnak szántad? Mert rád férne, ha megfogadnád a saját tanításodnak. Akkor megkímélnél bennünket a mozgalmi fröcsögéseidtől.”
 • 77. saturnus 2012. április 24. 12:24
  „76.Csecs/ Okos enged szamár szenved. Történelem szemét dombja,oda kerül minden olyan ami oda való. Szőröstől bőröstől. Jobbra kitekintesz az is. 89 után? Fognak még írni 2012 után is. Pl,SP. Jusson eszedbe nem egyedül élsz a földön és nem úgy gondolkodik minden ember ahogy te gondolod. De ahogy te emlegeted ezeket a maszlagokat minden bizonnyal tevékenyen részt is vettél benne. Úttörő, KISZ munka,Párttitkár,56-os forradalmár netán ellenforradalmár vagy mi? Mindkettő? Esetleg nem kaptál zsíros állást a Megyeházán ,városházán. Mint ahogy értelmes és tudós emberek tudják és értik a történelmet csak tények alapján lehet le írni, de magyarázni sokféleképpen ki alulról,ki felülről,ki jobbról ki balról. De egyébként javaslom a Bibliát olvasgatni ,fejleszteni fogja az összefüggések meglátását és megértését.”
 • 76. Csecs 2012. április 24. 10:05
  „74: ´89 után ilyet leírni több, mint röhejes! Rigó elvtársnál tanultad ezt a sok bolsevik maszlagot a marxizmus-leninizmus tanszéken? Az ´56-osoknak mikor esel neki, mint havas szófia elvtársnőd? Vöröss*ggű pávián!”
 • 75. fer981 2012. április 24. 09:23
  „Mozimasiniszta: na pont az ilyen embereknek nincs helye a politikában, vagy fogalmad nincs mit jelent az , hogy baloldal, vagy ahogy a mondás is járja, : a masinisztának még a harmadik szomszédja is h.lye:)”
 • 74. saturnus 2012. április 24. 09:07
  „59.Csonka László 2012.04.23. 14:48/ Akárhogy is Horthy pusztulásba vitte az országot,ez főbe járó bűn.
  56./bánki-Arról írj,hogy kétszázhúszezer lélek veszett oda az esztelen háborúba amibe Horthy és az egyház/papság/ hajszolt. Horthy tengerész tiszt volt aki hibás döntésével a figyelmeztetések ellenére hullámsírba vitt több ezer matrózt és katonát amikor az új Szt. István csatahajót monarchia büszkeségét hullámsírba lavírozta mint teszik azok akik azt az időt akarják visszahozni. Horthy egy szót sem tudott magyarul. Németül beszélt. Miután az Osztrák- Magyar monarchia felbomlott és megszűnt,a magyar uralkodó osztály kardcsörtető politikája előidézte és,következménye lett Trianon. Széthullott állam igazgatás és a társadalom háború ellenes ,uralkodóitól és elnyomóitól meg akart szabadulni. Társadalom önszerveződésbe kezdett. Veszni látta hatalmát az a dzsentri földbirtokos grófok,bárók,gyárosok vagyonos felső tízezer veszni látta addigi kizsákmányoló felsőbbségi létét,jó létét. Olyan ország és erőt felmutatni tudó megoldást/embert/keresett akit az akkori nyugat a győztes hatalmak is elfogad nem jelent veszélyt számukra. Ugyan is féltek,hogy a forradalmak tovább terjednek nyugat felé. Ez Horthy személye lett lenyomták az ország lakosságát a Francia katonasággal támogatva. És így a hatalmukat visszaszerezve olyan törvényeket és állam alakulatot hoztak létre ami az lett ami.
  55./Országzászló936 .A történelem olyan dolog ami elmúlt időt jelent. Az ,hogy ki hogyan élte meg az attól függött,hogy hova született és milyen körülményeket élhetett meg. Ez nem csak Magyarországra érvényes hanem a föld bármely országára,népére,földrajzi és társadalmi viszonyaira is. Ki így éli meg életét és bizonyos időszakait ki úgy. Ki szegény helyre születik ki a gazdagságba születik bele a kész vagyonba. Persze a megélés felismerése nemcsak fizika hanem szellemi is. Boldogok a tudatlanok ez örök igazság. De azok akiknek némi tudatuk is van és azok akik felismerik helyzetüket a társadalom ellentmondásait és igaztalanságait a világ bármely pontján az nem biztos,hogy annak nincs igaza vagy tanulatlan és csak egy bizonyos fajta nyomtatott sajtót olvas. Alapból én a világ nagy vallásait olvastam és olvasom, az egyetemes történelmet is ,hazánk szűkebb történelmét is. Osztály /emberi társadalmak/ különbségek kialakulása és fejlődése. Mivel az emberi társadalom fejlődik és folyamatosan átalakul elég ha a technikai fejlődésre utalok,akkor a régi idők vissza sírása és a restaurációs politika és annak dicsőítése zsák utcába visz. Tehát azt tudom mondani,hogy az az elme/ tudat/ aki nem felvilágosult és nem széles látókörű,képtelen önálló gondolkodásra és felismerni maga körül a világ kerekének a forgását az nem ismeri fel az erőszakot és az emberhez nem méltó humánus életvezetést és ezek szoktak mindig erőszakhoz ,háborúhoz folyamodni. Nemzetvesztő politikát folytatni. Olvasni világot látni,beszélgetni,emberek gondolatait megismerni,világsajtót és irodalmat olvasni olvasni. Vessük le a narancsos szemüveget tisztítsuk ki agyunkat a fasiszta eszméktől,és a Horthysta ideáktól.”
 • 73. Csonka László 2012. április 24. 08:28
  „http://www.vitezirend.com/”
92 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a Szabadkai úton: felborította az Isuzut a villamos

Három könnyű sérültje van a „szokásos" Szabadkai úti körforgalmi balesetnek: a Horgosi útról érkező Isuzu mikrobuszt felöklelte a villamos. Tovább olvasom