Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Vityilló a sztráda közepén

A 47-es út melletti faház hajléktalanok menedéke. A vityilló közeléből eltűnt a bozótos, az M43-as építői legyalulták a földet. Nagy erővel dolgoznak, de a vityillót és lakóit békén hagyják – míg lehet.
– Eddig nem volt útban, ezért maradhatott a faház – ad rövid magyarázatot az M43-as egyik építésvezetője arra, amit a 47-esen autózók nap mint nap megállapíthatnak: a leendő autópálya nyomvonalának szinte a kellős közepén máig emberek laknak.

Mindennapi látványossága a Szeged és Algyő között ingázóknak a 47-es főút két oldalát átalakító, tempós építkezés. A sosem látott erőgépek mozgásának összehangoltságát, a megvalósított tervezőasztali rajzok nagyszerűségét ellenpontozzák azok az életképek, amelyek az út menti bozótos eltüntetése után tárulnak az autózók, autóbuszozók elé. Például Szegedről Algyő felé haladva, a 47-es jobb oldalán egy faházikó körül.

„Gatyák száradnak a teraszon." „Eltüntetik a bozótfüggönyt." „Összeszedik a pillepalackhalmokat a rozoga ház körül." „Lavór várja a mosakodót." „Sárga fény csorog az ablakon." „Rongyos szőnyeg az árnyékoló." „Rozsdás bicikli a teraszon." „Tüzet raktak, itthon a gazda." Tavasz óta ilyen és ehhez hasonló megállapítások születnek az autózóban a főút melletti lakról. Egy-egy pillantással felmérhető az autópálya építéssel járó változások melletti változatlanság.

A bejáratot lópokróc takarja, az ablakot szakadt függöny és műanyag abrosz árnyékolja. Fotó: Karnok Csaba
A bejáratot lópokróc takarja, az ablakot szakadt függöny és műanyag abrosz árnyékolja.
Fotó: Karnok Csaba

- Csóró hajléktalanok laknak itt. Nem zavarnak senkit – igazít el az M43-as nyomvonaláról földet szállító teherautó sofőrje, mikor a faházhoz kanyarodunk.
A vityilló bejáratát lópokróc takarja. Előtte lábtörlő – valaha szebb napokat látott szőnyegpadlódarabból. A terasz fölé feszített köteleken rongydarabokat lenget a szél. Alattuk üres borosflaskák hevernek szanaszét. Az ablakot szakadt függöny és koszos műanyag abroszcafatok árnyékolják. Kopogtatunk a házikó oldalán. Jónapotozunk.
 
Nyárfa és kereszt.

Markolók, dömperek, útgyaluk dolgoznak az autópálya nyomvonalán. A leendő aszfaltcsík mentén is rendezik a terepet. De amit lehet, az útépítők megőriznek a tájból. Így mentettek meg – a hajléktalanok vityillója melletti – nyárfasorból négy törzset. Így menekült meg az autópálya közelében a földút bejáratánál a vaskereszt.


– Ilyenkor nincsenek itthon. Estefelé szoktak megérkezni. Addig a városban lófrálnak. Ötig állítólag dolgoznak valahol. Két férfi jár ide aludni. Az egyikük, Miska az osztálytársam volt a domaszéki általánosban – árulja el az úthengerről lekászálódó középkorú férfi.

– Márciusban, amikor a faház körül is nagyobb lendületet vett a munka, megkérdezték, meddig maradhatnak. Azt mondtam: amíg csak lehet, körülbelül két hónapot. Nem szóltak semmit – idézi föl a beszélgetést a névtelenségbe burkolódzó fiatal szeviépes építésvezető. Hozzáteszi: örül, hogy eddig az ő főnökei se sürgették, bontassa el a házat, üldözze el lakóit. – Ha föl lehetne emelni a talapzatáról, odébb tennénk, de annyira rozoga már ez a házikó, hogy nem lehet elmozdítani. Egy hónapon belül, mikor az autópályához tartozó töltés építését elkezdjük, le kell rombolnunk a faházat – mentegetőzik a tempót és a munkásait ellenőrző kisfőnök.

Dolgozik a fúrógép: hajszálcsöves rendszert alakítanak ki. Ez már a töltés alapozásának része. Az úthenger is tovább szorgoskodik. A laikus számára is kivehető már a leendő autópálya-kígyó hatalmassága.

Olvasóink írták

 • 7. babocska 2009. július 13. 07:22
  „Városszerte egyre több akinek nincs fedél a feje fölött,vagy a kukából eszik.Egyikrészének nincs mit enni,a másik fele meg olyan dolgokat dob ki,ami arra utal,hogy van miből bőven kidobálni.A mindenkori rendszer hibája,hogy idejuttatta ezeket az embereket.Egyik párt sem különb,csak jól megtömni a zsebeiket,más nem számit.Van képük megsarcolni a nyugdijasokat,meg a gyerekeseket.Akik a jövő generációját próbálnák felnevelni.Szétlopták már ezt az országot,lassan nem lesz mit.Nekik lenne kötelességük ezeket az embereket méltó körülmények közé rakni,hogy emberi módon éljék a hátralévő kis idejüket.”
 • 6. comet 2009. július 12. 09:45
  „ha máshol is vannak ilyen nyomorgók akkor magnyugodhatunk. Meg máshol is korruptak a politikusok, bár nem akkora arányban mint nálunk.
  Egy kis városban lakom ahol rohamosan nő a padon alvók és kukákból táplálkozók száma, és a város egyik bozótosa a képen láthatónál egyszerűbb kulipintyókkal van benépesítve. Tőlünk nyugatabbra egy ilyen építménnyel sem találkoztam, persze ez nem zárja ki a létezésüket. Magyarországról készített filmen viszont már láttam ilyen kulipintyókat, úgy hogy van akinek ez még érdekes. (Bár Indiában meg Braziliában meg Afrikában biztos több ilyen van.)”
 • 5. joy 2009. július 12. 08:41
  „Mi itthun nem vagyunk hozzászokva ehhez a látványhoz.
  Nem hungaricum ez, a világ nagyvárosai körül szegednyi méretű bódékerületekben, városokvab milliók, nem csak 1-2 szakadt, de egész családok élnek!
  Még sok EUrópai város mellett is találhatók hasonló települések, bár legtöbb országban komolyan veszik a környezet védelmét.”
 • 4. comet 2009. július 11. 17:36
  „meghagynám a vityillót. Ma már ez is hungaricum-nak számít.”
 • 3. Carlo 2009. július 11. 15:52
  „aki itt lakik az nem is hajléktalan,legfeljebb jogcímnélküli”
 • 2. rolee 2009. július 11. 13:28
  „Szomorú, de legalább a munkások nem küldik el őket! Ez dicsértes dolog!”
 • 1. Boytronic 2009. július 11. 08:53
  „Nézem ezt a fotót,és elgondolom mekkora sorscsapás lehet ez szerencsétlen hontalanok életében,talán apránként szétszerelni és elemenként elvinni onnan azokat még hasznosithatnák most kellene elkezdeni,mert a buldozer az nem kérdez,persze ezis ideiglenes jelleg mert bárhol bárhová mennek mindenütt nemkivánatos a jelenlétűk,tehát a problémájuk összetettebb és megoldás lehetne az emberi méltósághoz,szakképesitéshez mért munka,munkavégzés,de....ott ahol a hagyományos értelemben vett"átlagpolgár"is nehezen kap megélhetést,ott a már lecsúszottaknak esélye sincs kiemelkedni a mocsokból,mig végül már nem is akarnak,valamit tenni kellene mert ahogy látom létszámuk az utóbbi időben mintha emelkedett volna és ez városszerte kellemetlen "jelenség..."???!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra szállíthat húst a Pick és a Hungerit

Szeged - A jövőben újra szállíthat húst Oroszországba a Pick és a Hungerit, mivel az ottani állategészségügy feloldotta a korlátozásokat. Tovább olvasom