Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Víz alatt a vetés az M43-asnál

Sándorfalva - Tavaly lánctalpassal próbáltak aratni az M43-as sztráda sándorfalvi csomópontjánál, mivel állt a víz a földeken. A helyzet a hétvégi esőzés előtt jobbra fordult, ma azonban megint a víz az úr. A földtulajdonosok a kivitelezőt hibáztatják, a beruházó NIF Zrt. ideiglenes megoldást ígér.
A tavaly átadott M43-as sztrádaszakasz sándorfalvi csomópontja körül újra tenger áll. Egy családi vállalkozásnak, két kft.-nek és több őstermelőnek van itt földje, becsléseik szerint mintegy 1000 hektárnyi terület csicsog a víztől.

2010-ben már írtunk róluk: azt panaszolták, hogy a sztráda a víz természetes lefolyásának útjában áll, a kivitelező Swietelsky Kft. azonban nem tehermentesítette a területet a felgyülemlett ár- és belvíztől. Hiányoznak a vízelvezető rendszer elemei, és bővíteni kellene a szivattyútelepeket – mondták.

Szerdán az autópálya leállósávjából jól láthattuk, hol a probléma. A sándorfalvi és az algyői csomópont között csaknem félúton a szépen karban tartott, de telített baktói csatorna nem képes elvezetni a vizet. Rá merőlegesen, az autópálya töltésével párhuzamosan elkészültek az úgynevezett szikkasztók, amelyekből azonban most nem a csatornába, hanem visszafelé, a földekre zúdul a víz. Ennek az az oka, hogy a sztráda túloldalán hiányzik egy átemelő szivattyú, amelyik egy másik csatornába juttatná el a vizet, tehermentesítve a baktóit.

Kotogány Mihály ősszel elvetett gabonáját is víz borítja. Fotó: Frank Yvette
Kotogány Mihály ősszel elvetett gabonáját is víz borítja.
Fotó: Frank Yvette

Kotogány Mihály, a nevét viselő családi vállalkozás egyik tulajdonosa mutatta meg a tavakat és mondta el: a hétvégi esőzés előtt még örültek, mert azt hitték, minden rendben –„ballagott lefelé a víz" –, de most megint ugyanott tartanak. Az ősszel elvetett gabonát lepte el a tenger.

Loppert Dánielt, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. sajtószóvivőjét is megkérdeztük a kiújult problémával kapcsolatban. Loppert elmondta, információi szerint sikerült megállapodni az Atiköviziggel: a vízügy engedélyezi, hogy ideiglenes szivattyúval hamarosan megoldják a helyzetet. Így semmi akadálya annak, hogy a pályát is átadják április végén, a végleges létesítmény üzembe helyezése ugyanis eltartott volna akár augusztus végéig is.

Perben

Kotogányék – az Agroplanta és a Karotin Kft.-vel, valamint egy őstermelővel együtt – még tavaly beperelték a Swietelsky Kft.-t, de a per éppen csak elkezdődött a Szegedi Városi Bíróságon. A családi vállalkozás 2010-es káráért 7 millió forintot követel.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Nuts 2011. március 27. 01:12
  „Azért más az ha egy terület belvízre hajlamos, és más az ha a víznek esélye sincs a lefolyásra. Az alföldön élünk, és ha egy csapadékos év jön, szinte mindenhol megjelenik a belvíz. De ha a körülmények kedvezőek (napsütés, szél, csatorna) sanszos, hogy a terület előbb utóbb használható. De ha az addigi lefolyás lehetőségét keresztülhúzza egy vízügyileg elba**ott autópálya, akkor arra a területre keresztet lehet vetni. Ez rövidtávon a gazdákkal tol ki, hosszú távon a tulajokkal. Az itteni területek nagy része bérelt, és ha egy területet évekig nem lehet használni ki az a hülye aki bérbe veszi?
  A cikkben egyébként baktói földekről van szó, ami sem a sándorfalvi, sem az 47-es útról nem látható, mert a kettő között helyezkedik el, ezért számomra kétséges, hogy a ,,hozzáértők" mennyire ismerik a területet.”
 • 23. zoltanszabo 2011. március 26. 17:23
  „Ha ennyi víz van-telepítsen halastavat. v. esetleg lehet rizst termeszteni. v. tengerit !”
 • 22. 3ikutas 2011. március 26. 13:49
  „A sertés teleptől a halastóig akkor is állt a víz azokon a földeken, amikor még tervekben sem volt sehol az autópálya azokban az években amikor sok eső esett. Mint tudjuk tavaly nem sok, hanem rengeteg eső esett és gondot okozott ott is ahol azelőtt soha sem. Ezért aztán hogy úgy mondjam eléggé távol áll az igazságtól az őstermelő állítása.Azok akik régóta és rendszeresen járnak arra azok ezt alá is támaszthatják, de ha már halat nem tud termelni, akkor próbáljuk meg az "elveszett hasznot" azon bevasalni akinek semmi köze hozzá!”
 • 21. tol 2011. március 26. 11:51
  „túróér´. Csak hogy ne sértsem a kifinomult ízlést... Hehe.”
 • 20. tol 2011. március 26. 09:40
  „én meg a paraszt helyében verném a fejem a falba, hogy mi a <moderálva> kellett a tszcs-ből anno kiugrani! Egységben az erő!!!! Még mindig nem késő! Világ magyar parasztjai, egyesüljetek!”
 • 19. tirpák 2011. március 26. 09:38
  „a kenyér hízlal tenyésszen szúnyoglárvát”
 • 18. Neszemetelj! 2011. március 25. 22:23
  „Én milliárdokra perelném a Swietelsky Kft-t, mert ők már a kivitelezésnél tudták hogy a víz nem fog csak úgy elpárologni. Sajnos ez így lesz 50 év múlva is...
  Itt lassan tavak lesznek, el kellene gondolkodni a haltelepítésen (nem irónia)...

  A kivitelezőt az sem zavarja, hogy az a komoly hosszúságú (200m-es) kerékpárút is áll a víz alatt. vagy ha éppen nem, akkor vízátfolyás van rajta!
  Ez sem zavarja őket...!”
 • 17. Wacky 2011. március 25. 16:19
  „16. THE 2011.03.25. 15:48

  olyan mint amikor csücsög, de mégis másabb... tudod amikor a húst serpenyőben sütöd, akkor se mindegy hogy a falhoz vágva plattyan vagy plottyan xD”
 • 16. THE 2011. március 25. 15:48
  „Mi az a "csicsog"?”
 • 15. Nuts 2011. március 25. 14:42
  „Nem tudom sírjak, vagy nevessek, egyes hozászólásokon. Miért szól hozzá aki nem ért hozzá?
  7. jay_és_néma_bob: jót nevettem, de ha komolyan gondoltad, akkor nem azon amit írtál, hanem rajtad...”
 • 14. Wacky 2011. március 25. 11:30
  „óóó mindenki csak sír, de mikor minden nagy földterület mellett közvetlenül volt vízelvezető árok, akkor úgy gondolták "az meg minek??" azt is beművelték... így már könnyű "elázni"... amúgy meg lassan tanul a magyar ember, ergo még kell egy 10 év mire rájön hogy megváltoztak az időjárási viszonyok és nem azt kell vetni amit már 10 éve is...

  és fogadok, hogy nyáron lesz olyan cikk, hogy húú nem bírta a szárazságot vagy a sok esőt a búza vagy a kukorica... erre nagyon egyszerű a válasz, van általános mag ami szinte mindent bír, csak nincs extra termés hozama, így nem hoz akkora profitot, mint a különlegesek... de a magyar gazda extrát vet, csak ugye az időjárás közbeszól majd, és akkor jön a sopánkodás hogy jajj elúszott a nem tudom hány millás termése... és vajon miért?? na miért?? milyen a magyar ember??

  KAPZSI!!”
 • 13. bánki 2011. március 25. 06:28
  „Fertő-Szikhalmi csatorna a Szillé-Baktói csatornába folyik.
  Illetve nem folyik !

  Csak a 43 út környékén van takarítva.

  Ennyi az igazság a többi gravitáció!”
 • 12. SP 2011. március 24. 21:21
  „4. CID
  Nem ismerem,
  ha ismerném sem ismerném fel. Orvosi eset lenne esetleg, ha valóban ilyen torz lenne.
  Bár ki tudja? Lehet, hogy van olyan betegség is, hogy belvízfej.
  Yvette tudja csak a választ.”
 • 11. tol 2011. március 24. 20:57
  „kis őszi mélyszántás. Mondjuk országos. Mint az átkos tszcs-ben...Most hirtelen ez jutott az eszembe.”
 • 10. Zsoltee0716 2011. március 24. 20:27
  „7. Ennyi. Azt nyár meg ha akar akkor tudna öntözni is! Csak úgye bár az négyzetméter minuszba, ha kiássa.
  Így meg víz alatt levő ami minuszba van. Lehet választani!”
 • 9. Némabob 2011. március 24. 19:35
  „Csak néhány szó!Én ismerem az öreget,és a Családi Gazdaságát is.A képen látható helyen az autópálya építése óta van nád.És ha jól látom a csatorna mentén.De a víz a szántón is áll!!!!!!!!Ásóval és kapával?Jobb ha tudjátok ástak is,és szántottak is 10-20 borozdát hogy abban lefolyjon a víz.Le is fojt.De az a rohadt marha ott a tervezőasztalnál arra nem gondolt hogy a víz lefelé akar majd folyni,és azt el kellene vezetni!!!!!Pénz?????
  Teszem azt ha valaki szabálysértést követ el annak bírságot kell fizetni.Nem is keveset.(Gyorshajtás például.)Ha valaki a hibázik az fizessen a hibájáért!!!!!!Csak jelzem hogy az összes nevezett cég,dolgozói létszáma kb100 fő!!!
  Sárfelhordás:ha nemcsak magadat ismételgetnéd,és picit kinyitnád a szemed,akkor láthattad volna hogy 4 személy,sárga úgynevezett láthatósági mellényben takarították már nemegyszer a felhordott sarat!!!!!
  És azért mert ott mezőgazdasági cég van,nem azt jelenti hogy csak ők hordhatják fel a sarat!!!!Nem egyszer találkoztam azon az úton olyan teherkocsival, ami épp felhordta a sarat!”
 • 8. bánki 2011. március 24. 19:09
  „Persze !

  Lóvé !”
 • 7. jay_és_néma_bob 2011. március 24. 17:02
  „óóóó, úgy sajnálom őket, de az, h bemenjenek egy ásóval, kapával meg gumicsizmával és ásni egy elvezetőt, na az naggggggyon nagy dolog
  bár a képet látva nem lehet nagyon máshova...
  de akkor legalább ásson egy gödröt....”
 • 6. Tata80 2011. március 24. 14:58
  „Azt gondolom Mihály bátyám, hogy az országban még egy pár ezren küzdenek ezzel a problémával.... de legalább lesz autópályánk ?”
 • 5. CID 2011. március 24. 13:38
  „Ezt már egyébként túlragoztuk. Az a rész mindig is belvizes volt ( nemhiába a sok nád ), aszályos időszakban jól jártak, most rádasztak. Viszont, hogy a sok mezőgazdasági gép mennyi sarat hord fel az útra, az katasztrofális. Megbüntetni a parasztokat, ha nem takarítják le a traktort, mielőtt felmennek az útra. Nagyon nem szeretnék a sárfoltok miatt megcsúszni, és feltekeredni valamelyik fára.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiltakoznak a szakszervezetek

Az igazságtalan adórendszer, a táppénz csökkentése, a nyugdíjrendszer felelőtlen átalakítása, a korkedvezmény és a korengedmény eltörlése miatt tiltakozik hat szakszervezeti tömörülés április 9-én Budapesten. Tovább olvasom