Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Víz alatt zöldell a búza

Csongrád megye - 60–70 ezer hektár vetésből megyeszerte 25–30 ezer van víz alatt. Székkutason, Hódmezővásárhelyen, Szentesen, Csengelén és Bordányban a legkritikusabb a helyzet.
– Víz alatt zöldell a búzánk. Soha ilyen helyzetben nem voltunk még – mondta Kecskemétiné Csarmaz Etelka, a Május 1. Mezőgazdasági Termelőszövetkezet elnöke. Vásárhely határában 450 hektáron gazdálkodnak, ebből 270 hektáron úr a víz. Van, ahol még el sem tudták vetni az őszi árpát, búzát, pedig ezt már október közepéig meg kellett volna tenniük. Az őszi kultúrákból mintegy 80 százalék került csak földbe.
Az elnök azt mondta, még a tavalyi belvizet sem tudták kiheverni. Akkor 40 százalékos terméskieséssel zárták az évet. Most már a szövetkezet fennmaradása a tét. Csak hitelből tudják fedezni a kiadásaikat, például az évi 2500-as sertésállomány takarmányozását. Ezért nagyon várják a beígért kárenyhítő támogatást – tette hozzá.

Kritikus a helyzet Székkutason, Vásárhelyen, Szentesen és Bordányban is. Fotó: Karnok Csaba
Kritikus a helyzet Székkutason, Vásárhelyen, Szentesen és Bordányban is.
Fotó: Karnok Csaba

– Valóban a lét a tét. 30 dolgozó sorsa függ a szövetkezet fennmaradásától, amely egyébként az idén ünnepeli megalakulásának 55. évfordulóját. Csak remélni tudom, hogy augusztusban lesz mit ünnepelni – jegyezte meg elkeseredetten Kecskemétiné, aki naponta terepszemlét tart a területükön. Azt, hogy mikor kezdhetik az érdemi munkát, azaz például a tavaszi talaj-előkészítést, fejtrágyázást, pláne a vetést, nem tudta megjósolni. Mint ahogy azt sem, hogy az idén milyen terméskiesést kell „lenyelnie" a szövetkezetnek.

Az Erzsébeti út mellett 3,5 hektáron csak 3 villanykaró látszik ki a vízből, semmi más – adott tömör helyzetjelentést Miklós József vásárhelyi gazdálkodó, aki 20 hektár bérelt területen műveli a földet. – Mártélynál 5,1 hektáron búza lenne, helyette csak 1,5 hektáron van gabona. Szerintem június előtt nem lehet megművelni a földet. 40 százalékos terméskieséssel számolok. 10 anyakocám van, ha kifizetem a földbérletet meg a művelési költségeket, akkor biztosan nem tudok takarmányt vásárolni nekik, nekem meg nem terem majd elegendő. Megoldás nincs. Legfeljebb marad két anyakocám, hogy legyen miért reggelente felkelnem – mondta Miklós József, aki 40 évig dolgozott traktorosként az egyik tsz-ben, de ilyen mennyiségű vizet még soha nem látott a határban.


25–30 ezer hektár vetés áll vízben

60–70 ezer hektárból 25–30 ezer hektár vetés van a megyében víz alatt – mondta el érdeklődésünkre Szakál Sándor, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatója. Kifejtette: szinte kivétel nélkül mindenhol rossz a helyzet a belvíz miatt, de talán a legkritikusabb Székkutas, Hódmezővásárhely, Szentes, Csengele és Bordány környékén. Jelenleg 20 ezer hektár búza található víz alatt, csak a levonulása után lehet megmondani, milyen károkat okozott a termésben. Teljes kapacitással dolgoznak a szivattyúk és a csatornakotrók a földeken, és a belvíz miatti kárenyhítést is megkapják a közeljövőben azok a gazdák, akik befizették a 2010-es kárenyhítési hozzájárulást – tette hozzá az igazgató.

Olvasóink írták

 • 5. Stufff 2011. január 15. 23:37
  „Hát igen. Sok a viz. - Az egész országban van belőle.
  Oka is van annak, hogy sok a viz és nem csak a sok csapadék! Volt csapadékos esztendő régebben is és túl lehetett élni.
  Azonban aki nem ért a mezőgazdasághoz az menjen inkább cipésznek.”
 • 4. jay_és_néma_bob 2011. január 13. 11:38
  „hát igen, így jár, aki...”
 • 3. tol 2011. január 12. 23:07
  „rizset kéne termeszteni.”
 • 2. Pippen 2011. január 12. 17:04
  „Hát igen,meg ugye ha a sok földéhes gazda nem szántotta volna be a földjén lévő kanálist- mert úgy két sor kukoricával többet tud vetni-akkor talán nem lenne ekkora a belvíz helyzet!”
 • 1. IVY 2011. január 12. 11:07
  „Azok a bizonyos csatornák mikor voltak kitakarítva utoljára......?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak a traktor boldogul a víz áztatta tanyai utakon

Homokhátság - Egy-két csapadékmentes hét enyhítené a várhatóan májusig elhúzódó belvíz elleni harc… Tovább olvasom