Délmagyar logó

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 17°C Még több cikk.

Víz alatti alagút Hattyason

Úgy tíz méterrel magasabban a töltést nyaldossa a Tisza, egy csőben fehér kezeslábasba bújt emberek mászkálnak. Ez a jelenet csak a gyakorlott mélyépítő mérnököknek nem izgalmas. Tegnap délelőtt az Alsóváros alatti vezetékben azonban ők voltak kisebbségben.
Száraz lábbal. Szakemberek és laikusok is ellenőrizték a tavaly megépült szennyvízvezeték vízzáróságát Fotó: Gyenes Kálmán
Hatalmas médiahadsereget vonultattak föl a csatornát építtető cég megbízásából tegnap a téli kikötőnél. A feladat a következő volt: lemászni hat méter mélyre, ott félezer métert menni a csőben, majd fölmászni. Mindennek célja: ellenőrizni a tavaly megépült szennyvízvezeték vízzáróságát. E célból a vízügy, a kivitelező és a csatornát megrendelő önkormányzat mérnökei „szálltak alá" a kamerák kereszttüzében – kicsit meg is lepte őket, milyen nagy a külső érdeklődés e szakmai találkozó iránt.

A mélyépítés-ügyileg kevéssé kiképzett médiamunkások nagy viháncolással öltöztek be kezeslábasaikba. A fehér védőruha az amerikai thrillerekből – amelyekben valamilyen gyilkos vírus szokott kiszabadulni – mindenki számára ismert. A békés Tisza-parton a trendi ruhadarabok azonban mindössze a sár ellen védtek a mélybe ereszkedéskor. Indulás! A klausztrofóbiásokat fönn hagyjuk, és a sáros lépcsőn ereszkedünk lefelé.

Fotó: Gyenes Kálmán
Az alföldi betonbarlangnak van hivatalos neve is: csövünket „E-1-0-1 jelű, DN 2000 mm átmérőjű, szegedi főgyűjtő"-ként emlegetik a mérnökök. Ők már jócskán előrehaladtak, mire az újságírók leérnek. Nosza, utánuk! A csőben nincs akadály, rejtett gödör, veszélyes perem. Ahogy elindulok, lassan elborít a sötétség. Az ember ebben a furcsa helyzetben önkéntelenül más érzékeire támaszkodik: kinyújtja a kezét, és megérinti a cső betonfalát. A sötét lyukban a betongyűrűk közötti illesztés is izgalmas látványosság. Egy fölfelé nyíló kürtőnél legalább fél percig érdemes időzni, meg kell bámulni a magasban, az apró nyíláson át látható eget.

A mérnökök kézi lámpákkal köröznek. Valószerűtlen a fényhatás, ahogy a falon körbepásztáznak: forognak a fénysugarak, szaladnak a világos pontok a végtelen csőben – közben lassan közeledem feléjük. A cső alján megállt egy kis víz, vékony ezüstcsíkként csillan meg. Videoklip-forgatás, amerikai pszichothriller – ilyesmik járnak az ember fejében. Az érdemi munkát végző mérnökök azonban szivárgást keresnek. A szabvány azt is megengedné, hogy némi talajvíz jusson a csőbe – mondja Novák Gyula, a megrendelő önkormányzat mérnöke. Itt azonban hiába keressük a befolyó víz nyomát, az Alterra jobb csatornát csinált, mint az előírás.

A vízügyesek hőkamerát is bevetnek, hátha az leleplez valamit. Érzékeli a hidegebb helyeket, a feltételezés szerint ott szeretne befolyni a fölöttünk hömpölygő Tisza. A rekorddöntésre készülő folyó miatt ez igazi, „éles" nyomáspróba. Tavaly csak kisebb víz mellett tudták megnézni, mit bír az alagút.

A két méter átmérőjű vezetéket úgy fúrták. Így kevés bontással és zavarással haladt végig a város alatt a csatorna. Magyarországon először használták ekkora átmérőjű cső fektetésére ezt a technológiát. Ahogy lenn sétálunk, a betonba karcolt dátumok mutatják, hogyan haladtak előre az építők.

A szennyvíztisztító közelében a fehér ruhás „ufók" egyszer csak kibújnak a föld mélyéből egy kis lyukon. Az alagútba vezető lejáratot egy egyszerű betonlap rejti. A gátőrháznál a vízügyesek veszik át a vezetést. Andó Mihály főmérnök megmutatja, a töltés koronáját már méterekre megközelítette a Tisza. Eszerint most éppen a folyóban pancsoló halakkal azonos magasságban vonul a kezeslábasos csapat. Az Alterra másik munkaterülete a szennyvíztisztítónál található. A vízügyesek itt külön ellenőriznek, hiszen a töltésnél bontották meg a talajt. Amíg a víz le nem vonul, a gödröket betömették. Andó Mihály mindenkit megnyugtat: külön őr vigyázza ezt a megbolygatott szakaszt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Közgarázd-ászok okosan gazdálkodtak

Harmadik helyezést ért el a szegedi Kőrösy szakközépiskola négy diákja a Magyar Nemzeti Bank… Tovább olvasom