Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 35°C Még több cikk.

Víz és sár a domaszéki kiskertekben

Domaszék - Nem elég, hogy belvíz van, az ivóvízvezetéket is most építik, így lehetetlen közlekedni Domaszék külterületén – panaszkodott egy olvasónk. A polgármester türelmet kért: a beruházás nemsokára befejeződik. A földutakat csak a szikkadás után tudják helyreállítani.
Péntek délelőtt rövid időn belül két autó fordult vissza a Domaszék külterületén lévő kis utcákból. Az egyik kocsi sofőrje a Gyöngyvirág, a másik a Pipacs utcában adta fel a küzdelmet a vízzel teli gödrökkel és a csúszós sárral. – Csak lánctalpassal tudtam volna elmenni – mondta az egyik fiatalember, aki egészen a Ruzsára vezető útig tolatott vissza.

– Ide be van szorulva a víz. Volt eddig is belvizünk, de ekkora még soha. Azóta ilyen, amióta a gépek itt dolgoznak. Az idősebbek már el sem mernek indulni otthonról – kezdte Gyapjasné Törzsök Erzsébet.

Víz és sár a domaszéki kiskertekben. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Az asszony arra figyelmeztetett, semmi esetre se hajtsunk be kocsival az utcájukba. Gumicsizmát húztunk, és így kísértük hazáig. – Mi sem merünk az autóval kiállni. Nem kockáztatunk. 70 éves férjem sík ideg. A kerékpárt se lehet eltolni, akkora a sár – sorolja az asszony. Míg Pipacs utcai
házuk felé sétáltunk, több utcabeli szólított meg minket. – 200 üveg befőttem áll a pincében 70 centis vízben – mondta Koza Istvánné Marika.

Gyapjasné azt mesélte, hiába ment be a polgármesteri hivatalba és írt be a füzetbe, semmi nem történt. Azt mondta, olyan ez, mint a várólista az egészségügyben.

Víz és sár a domaszéki kiskertekben. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Majd ha ránk kerül a sor, jönnek. Én már kiabáltam is a polgármester úrral, de a 220-as vérnyomásommal inkább nem cirkuszolok – mondta. Férje, Gyapjas László gödröket ásott a kertben. A bennük összegyűlt vizet naponta kétszer szivattyúzza. – Ez nem emésztő, hanem víztározó – mutatott az ülepítőgödörre.

A nyugdíjas házaspár elmesélte, az összes nyugdíjukat a házra költik. Tizennégy éve élnek itt. A föld tocsogott a víztől, ahogy ráléptünk. A tetőt nemrégiben újították föl, de most alulról jön a baj.

– A házunk is teljesen fölázott – mutatták a szobában a falon térdmagasságig felkúszó vizet. A folyosókon szőnyegeket terítettek le, hogy felszívják a nedvességet.

Víz és sár a domaszéki kiskertekben. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Kispéter Géza, Domaszék polgármestere azt mondta, január elején az Ativizig által hitelesített talajvízszint 25 centiméter volt. A településen ivóvízminőség-javító program zajlik.

– A kiskertekben a vízhálózatot bővítették, a belterületen hálózatrekonstrukció zajlik. A rendszer a kiskerteket látja majd el egészséges ivóvízzel. Igyekszünk az igényekkel lépést tartani, de lemaradásban vagyunk – magyarázta Kispéter Géza. – A vízhálózat-lerakás megtörtént, a bekötés a vége felé halad. A földutakat csak akkor tudjuk javítani, ha szikkadt valamennyit – tette hozzá.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minőségi vagy OEM bort inna?

Hadd írhassák rá újból boraik címkéjére azt is, hogy minőségi, mert az OEM a vásárlónak nem mond semmit – kérik hazai borászok. Tovább olvasom