Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Vízben sült gesztenye

Szeged - Csalogatóan száll a sült gesztenye édes illata a szegedi Széchenyi téren, hogy aztán összekeveredjen a jellegzetes decemberi szagokkal, izgalmas kavalkádot alkotva a közelben sülő hús, a forralt bor és az édességpult illataival.
A gesztenyesütés egyszerűnek tűnő feladat. Mielőtt hozzákezdünk, egy éles késsel keresztbe kell vágni a héját – magyarázza Erős Péter, aki már 11 éve kínálja sült gesztenyéjét a szegedieknek. Sütőben csak akkor érdemes megpróbálkozni a sütéssel – mondja –, ha tudjuk használni a légkeverés funkciót. Különben válasszuk inkább a serpenyőt. Néha keverjük meg. És ami fontos: vizet kell alá tenni, és akár azalatt a körülbelül 20 perc alatt is érdemes meglocsolni a gesztenyéket, amíg sülnek. Füst lesz, persze, de végül ropogósra sül a héjuk, és még melegen kibontva igazi téli csemegével kínálhatjuk a családot.

Körülbelül 20 perc alatt sül porhanyósra a gesztenye. Fotó: Kuklis István
Körülbelül 20 perc alatt sül ropogósra a gesztenye. Fotó: Kuklis István

Mégis sokan elrontják. Mert például nem mindegy, mennyi vizet adunk hozzá. Idő előtt abbahagyva a sütést a gesztenye kemény marad, vagy ha a tévé elvonja a figyelmünket, túl porhanyóssá válik. Tapasztalat kell ehhez is, mint más recepteknél az ízlés szerinti cukorhoz vagy sóhoz, vagy ahhoz, hogy hány pohár bort igyunk a vacsorához, hogy ne legyünk részegek, csak esetleg szalonspiccesek. És tapasztalat kell például ahhoz is, hogy mennyi karácsonyi finomságot tudunk összeenni úgy, hogy ne fájduljon meg tőle a gyomrunk. Nyilván sokat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holisztikus gyógyszálló épül Kisteleken

Közép-Európában is egyedülálló lesz az a szálloda, amelyet Kisteleken építenek, és év végére szerkezetkész állapotba kerül. Tovább olvasom