Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Vizes falak között Szentmihályon

Szeged-Szentmihály - 100 család érintett abban az áldatlan helyzetben, melyet három lebetonozott csatorna okoz. Vízben vergődő háziállatok, penészes falak, tönkrement veteményeskertek a szentmihályi Mikes utcában.
Amikor leültem Papdi Istvánné takaros konyhájában, hogy elbeszélgessünk az életét megkeserítő, évek óta megoldatlan problémájáról, rövid időn belül az utca apraja-nagyja a kertkapuban várakozott, hogy elpanaszolja: hasonló cipőben jár.

Körülbelül 100 család szenved Szeged-Szentmihály egyik utcájában a megoldatlan vízelvezetés miatt. A Mikes Kelemen utcában nyílt szelvényű és zárt csatornák vezették el egykor a vizet az utca végén húzódó Maty-ér csatornához. Az utca nyugati részén az utolsó 100 métert, nem tudni, milyen megfontolásból, a Vízmű évekkel ezelőtt bebetonozta, és a meglévő csatornák sem használhatóak már rossz állapotuk miatt.

Papdi Istvánné elutasított kérelmeit mutatja A szerző fotói
Papdi Istvánné elutasított kérelmeit mutatja A szerző fotói

Elég egy nagyobb eső, hogy a csatornák percek alatt megteljenek. A víz ilyenkor minden otthonba betör. A nagyobb viharok után még órákkal később is hömpölyög az utcán.

Szakál István kutyatenyésztő szép, nemrég járólapozott konyhájában nézegetjük a hétfőn készült képeket: bokáig szennyvízben állva szórják a klórmeszet az újonnan készíttetett padlóra, a folyosón lábszárközépig ér a víz.

Szakál István kutyatenyésztő már elteheti a homokzsákokat
Szakál István kutyatenyésztő már elteheti a homokzsákokat

A 85 éves Kis Istvánné nem panaszkodik, csak az egykori virágoskertje helyén tornyosuló sárkupacot nézegetve csendben elsírja magát. Törött lábát 12 kapocs tartja össze, ilyen állapotban takarít, lapátol napok óta. Férje éppen fájós derékkal mászik az árokba, hogy megtisztítsa az eltömődött csatornanyílást.

A megoldás az lenne, ha a Szegedi Vízmű szakemberei árkokat ásnának, az átereszeket és a kocsibejárók alatti részeket pedig kitisztítanák.

A 85 éves Kis István ároktisztításhoz készülődik
A 85 éves Kis István ároktisztításhoz készülődik

– Nézze, mennyi papírom és határozatom van – mutatja a terjedelmes paksamétát Papdi Istvánné. – Mégsem történt semmi.

2014 februárjában Molnár László a Városüzemeltetési Irodától a Mikes Kelemen utca csapadékvíz elvezetésével kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adta: „Bár a 2010-es helyszíni szemle során megállapították, hogy a Mikes Kelemen utca páratlan oldalán a közterület csapadékvíz-elvezetése nem megoldott, és bár az érintett szakasz vonatkozásában a csatorna terve elkészült ugyan, azonban pénzügyi forrás híján az engedélyeztetés és kivitelezés nem valósítható meg. Mivel 2013 óta a csapadékvíz-elvezetés finanszírozása nem lehetséges, reális esély a kivitelezésre csak abban az esetben lesz, amint pályázati forrás áll majd rendelkezésünkre."

Somogyiéknál nemrég itt még krumpliföld volt
Somogyiéknál nemrég itt még krumpliföld volt

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30 óra vezetésnél több kell a jogsihoz

A 200 ezer forintot is elérheti a tanfolyam ára. Tovább olvasom