Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Vizitdíj – még mindig kérdőjelekkel

Február közepétől vizitdíjat kell fizetnünk a házi- és szakorvosnál, valamint a kórházban töltött napok után. Sokaknak ingyenes marad a látogatás, és évi hatezer forintnál senki sem fizet többet. Számos gyakorlati kérdés viszont még nyitott.
Megszavazta a parlament, hogy 2007. február 15-étől 300 forintos vizitdíjat kell fizetni, ha felkeressük a háziorvost, a szakorvost, és ugyanennyibe kerül naponta a kórházi ellátás is. Kivételek persze szép számmal akadnak.

A tizennyolc éven aluliaknak, a tartós gyógykezelésre szoruló krónikus betegeknek nem kell fizetniük, és ingyenes lesz a terhesgondozás, a védőoltás felvétele és minden szűrővizsgálat.

Ha ugyanabban a rendelőben egyszerre több vizsgálatot is elvégeznek rajtunk, csak egyszer kell érte kifizetni háromszáz forintot. Azt egyelőre még nem dolgozták ki, hogy készpénzzel, bankkártyával, vagy valamilyen más módon kell-e majd fizetni, és azt sem: vizit előtt vagy után kell rendezni az anyagiakat.

Hatezer forintnál senkinek sem kell több vizitdíjat fizetnie egy évben. Aki húsznál többször látogatta már meg az orvost, a további vizitjei ingyenesek lesznek. Ehhez el kell rakni az összes számlát, és a 21. alkalom után ezek segítségével visszaigényelhetik az önkormányzattól a betegek a későbbi befizetéseiket.

A befizetett vizitdíjak az adott orvosnál, egészségügyi intézménynél maradnak. A törvény szerint az ellátás minősége javítható belőle, avagy a bérek kifizetésére fordítható. Ha valaki fizetés nélkül távozna, a hiányt a háziorvosnak kell pótolnia: így az orvos gyakorlatilag saját magának, intézményének fizet.

A szegedi háziorvosoknak az új törvénnyel kapcsolatban még számos dolog nem világos, a jogszabály végrehajtási rendelete ugyanis még nem jelent meg. Hamar Judit, a Budapesti körúti rendelőben dolgozó egyik háziorvos szerint kaotikus a szabályozás, a pénzek beszedése pedig kivitelezhetetlen. Mint mondja, igazságtalan, hogy akkor is fizetnie kell a betegnek, ha csak leleteket hoz vissza vagy gyógyszert írat fel. Amikor pedig a szükséges és szakmailag megkövetelt kontrollvizsgálatra rendelik vissza, azt hiheti, csak a pénz miatt hívják be.

A Debreceni utcai rendelőben dolgozó Fekete Judit szerint kérdéses, hogy azoknak a betegeknek kell-e majd fizetniük, akiket ő látogat meg. A beszedett háromszáz forintokból ráadásul jó, ha a fele megmarad: a többit elviszi az emelt könyvelési díj, a számlatömbök költsége vagy – bankkártyahasználatnál – a banki kezelési költség. Bár az eddigi adminisztrációs időt szerinte már nem sokkal növeli a vizitdíj beszedése, mégis azt tartaná a legpraktikusabbnak, ha a betegek egy összegben év végén egyenlíthetnék ki számlájukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sárgabarackbefőtt a hosszú nyakúba

Ószereseknél is vásárolhatunk karácsonyi ajándékot a hét végén a Dóm téren, a kézművessátrak mögött.… Tovább olvasom