Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Vízkeresztkor hulladékká válik a karácsonyfa

Hagyományosan vízkeresztkor, január 6-án szokás leszedni a karácsonyfát. Vannak, akik már szilveszterkor megszabadulnak a fától, másoknak februárig díszíti a lakását. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai folyamatosan szállítják el a fenyőfákat, amelyekből 10-20 tonna gyűlik össze.
Zöldjárattal gyűjtenek Vásárhelyen

A legtöbben Hódmezővásárhelyen is vízkeresztkor szedték le és dobták ki a fenyőfát. – Tartom a hagyományt, vízkeresztkor bontom le a karácsonyfát. Egyedül vagyok, nem is lenne érdemes tovább tartani – mondta el Csíkos László. A kidobott, kukák mellé rakott fenyőfákat úgynevezett zöldjárattal gyűjtik össze, később aprítják, majd komposztálják – tudtuk meg Kovács Páltól, a város köztisztasági kft-jének ügyvezetőjétől.
– Ja, tényleg, ma van hatodika. Köszi, hogy szóltatok, el is felejtettem ebben a nagy csúszkálásban! – integetett egy középkorú szegedi férfi tegnap délelőtt egy Rókusi körúti tízemeletes panelház előtt csoszogva. Azt kérdeztük, kidobta-e már a karácsonyfáját. Nem tudott megállni válaszolni, csúszott tovább a Kukovecz Nana utca felé.

Január 6., vízkereszt a karácsonyi ünnepkör záró- és a farsang kezdőnapja. Az ünnephez számos népszokás kötődik, amelyek közül ma már csak az él, hogy ekkor szokás leszedni a karácsonyfát. A szegedi panelházak szemeteskonténerjei mellett már megjelentek a fenyők. Némelyiken még a szaloncukor csomagolópapírja is rajta volt.

– Van, aki már szilveszterkor lehozta, mások csak februárban dobják ki – összegezte a tapasztalatait röviden Gyurik László, a Kukovecz Nana utcai panelház közös képviseletét ellátó cég alkalmazottja, miközben szorgalmasan szórta a síkosságmentesítő anyagot.

Az Agyagos utca 8. mögött Csapó Mihály felesége az első emeleti lakásuk ablakából adta ki a fát. – Hatodikáig szoktuk megtartani – mondta, miközben a fémtalp rögzítőit lazította a fa törzse körül. – A kollégákkal csináltattam a talpat, korábban nem győztem faragni a fákat – mutatta.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai január közepén kezdik el begyűjteni a fenyőfákat, amelyeket a Sándorfalvi úti hulladéklerakó komposztálóüzemébe szállítanak. 
 
Csapó Mihály hagyománytisztelő. Vízkeresztkor kidobták a fát. Fotó: Karnok Csaba
Csapó Mihály hagyománytisztelő. Vízkeresztkor kidobták a fát. Fotó: Karnok Csaba


– Amennyiben helyben utak, ösvények, ágyások takarásához szükséges a mulcs, akkor mobil darálógéppel helyben aprítjuk és terítjük – mondta Makrai László, a cég ügyvezető igazgatója.

– Kérjük, hogy lecsupaszítva tegyék ki a fákat, ennek ellenére sajnos előfordul, hogy a fémtalpat is rajta felejtik, ami darálásnál az aprítógép meghibásodásához vezet. Az előző évek tapasztalatait figyelembe véve két-három hétig tart a begyűjtés. Az elmúlt három év átlagát nézve 10-20 tonna fenyőfa gyűlik össze ebben az időszakban – tájékoztatott az ügyvezető.
Az Úr megjelenése

A nyugati kereszténységben január 6. vízkereszt, az Epiphania Domini, azaz az Úr megjelenése, vagy a háromkirályok, másképpen a napkeleti bölcsek ünnepe, a katolikus egyház egyik legfontosabb ünnepe. Szokás volt a szenteltvíz hazavitele, amelynek gyógyító hatást tulajdonítottak. Régebben otthon a szenteltvízzel megitatták az állatokat, hogy ne legyenek betegek, vagy az emberek magukra locsolták betegségek, rontás ellen. Egyes helyeken a ház földjét is meglocsolták vele, hogy áldás legyen a házon.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisorsoltuk az első Telekosár-nyerteseket

Kisorsoltuk az első Telekosár-nyerteseket
Több mint négyezren küldték be nevezési szelvényüket, közülük most hat pályázónknak kedvezett a… Tovább olvasom