Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Vízkeresztkor megszabadulunk a karácsonyi örökzöldektől

Szeged - Vízkeresztkor, azaz január hatodikán szegediek ezrei szabadulnak meg a levelét hullajtó karácsonyfától. Egy részüket a komposztálóüzembe szállítják, ahol mulcs és tüzelőanyag készül belőlük. A fel nem használt tűzijátékokat tegnapig lehetett visszavinni.
Az új év kezdetén szinte kizöldülnek a szegedi utcák. Nem a tavasz érkezik meg hamarabb – január hatodika után a kidobott karácsonyfák tarkítják az aszfaltot. A legtöbben máig, vagyis vízkeresztig várnak a fenyő „levetkőztetésével". Ahol ezüst vagy normann fajta pompázik, ott tovább is a lakás dekor-eleme maradhat a fa, akinek viszont lucfenyője van, az a napokban biztosan szabadulni akar tőle, mert potyogtatja a levelét. Ilyenkor találkozhatunk a januári hószállingózás mellett a fenyőfaesővel. Köszönhetően mindazoknak, akik az ablakon hajítják ki a fákat.

– Várhatóan idén is 30-35 ezer háztartásból kerülnek ki az utcára fák. Ezeket a megszokott szemétgyűjtési napokon viszik el kollégáim. Ahol szelektíven gyűjtik a szemetet, mint például Újszegeden, ott a fehér zsákok elszállításával egy időben szedik össze – mondta Bakacsi Zoltán, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szállítási és logisztikai részlegvezetője, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a lakók lehetőleg egy kupacba rakják a fenyőfákat. A kft. munkatársai az örökzöldek egy részét a komposztálóüzembe viszik, ahol mulcsot és brikettet készítenek belőle, ezt később eladják.

A lakótelepeken egy kupacba kell gyűjteni a fákat, a szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai elszállítják. Fotó: Schmidt Andrea
A lakótelepeken egy kupacba kell gyűjteni a fákat, a szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai elszállítják. Fotó: Schmidt Andrea

Alig vittek vissza tűzijátékot

Tegnap járt le az az ötnapos határidő, amelyen belül a december 31-éig megvásárolt, de fel nem használt tűzijátékokat vissza kellett szolgáltatni. A pirotechnikai eszközöket kizárólag a vásárlás helyén lehetett visszaadni, ahol térítésmentesen vette át az eladó. Kiss Sándortól, az egyik szegedi tűzijátékárustól megtudtuk: a több ezer vásárló közül mindössze ketten vitték vissza hozzájuk a fel nem használt árut. A kereskedő elárulta, a tűzijáték-forgalmazó cégek megsemmisítik – kiáztatják – a visszavitt tűzijátékokat.

Olvasóink írták

  • 2. atomboy 2009. január 06. 21:35
    „Esetleg mufenyot venni. Nalunk mar 10 eve az van.”
  • 1. SP 2009. január 06. 21:25
    „Kár ennyi élőfát tömegesen megölni, közben az elsivatagosodásról papolni. Elég lenne néhány fát jelképesen felállítani.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: betörték a villamosmegálló üvegét

Szeged - Vajon esténként elalvás előtt azon morfondírozik az ismeretlen, aki kirúgta a Centrum… Tovább olvasom