Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Vizsga nélkül nincs ünnep

Papírokba, könyvekbe meredő, feszült és gyűrött arcú fiatalok lepik el reggelente a szegedi tömegközlekedési járműveket. Mindegyikük útja a Szegedi Tudományegyetemre vezet, ahol a héten kezdődött el a téli vizsgaidőszak. Valaki már délelőtt a kocsmában ünnepel, mások a két ünnep között is tanulnak.
Izgalmas pillanat a tételhúzás. Fotó: Schmidt Andrea
A bölcsészkar harmadik emeletén fotelben bújta a vastag földrajzjegyzet-kupacot a kisteleki Elekes Gabriella. A kosztümbe öltözött lánynak a héten ez a második vizsgája, de a két ünnep között is jönnie kell – ilyenkor nem sok része van a karácsonyi hangulatban. Januárra viszont a számonkérések felével végez.

– Vagy száz vizsgán vagyok már túl, de még mindig van bennem drukk – beszél izgatottan a matek szakon már diplomát szerzett lány. A készülés mellett akadt ideje ajándékot is vásárolni, magántanítványainak köszönhetően erre most a szokásosnál többet is költhetett.

A negyedéves geográfushallgató, Kavai Sándor még nem vett ajándékot senkinek, ezt szemlesütve vallotta be kabalaként elhozott barátnője előtt. A két ünnep között csak „lájtos" vizsgát mert bevállalni, hiszen karácsonykor senkinek sincs kedve tanulni. A tanárok ünnepi hangulatára szerinte nem érdemes apellálni, mert az kiszámíthatatlan. Valaki boldog új évet kíván, és elnézőbb, míg másnál a követelmény nem függ az ünneptől.

Nincs egységes ukáz

Tavaly télen energiatakarékossági okokból a szegedi egyetem több karán nem tartottak vizsgákat. Idén nem volt egységes utasítás erre nézve, elsősorban a tanárokon múlik, akarnak-e vizsgáztatni a munkanapok számát nézve csonka héten. Úgy tudjuk, egyedül a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar zár be a két ünnep között. A zeneművészeti karon sem lesz már vizsga idén, az épület nyitva tartása is kérdéses.

Nyugodtan üldögélt a pedagógia tanszék előtt az ötödéves Szabó Éva, akinek januárra már csak egy vizsgája maradt. Hogy mi a titka? Azt mondta, csak ötödévesnek kell lenni, és a kreditrendszerrel élve korábbi években letenni minden vizsgát, amit csak lehet. Azt azért elárulta: sosem volt még olyan nyugalmas vizsgaidőszaka, mint most.

A karhoz közeli kocsmában is nagy élet van ilyenkor, többen már délelőtt 11-kor sörrel ünnepeltek. A szociológiából ötösre vizsgázott Nagy Bence is megjutalmazta magát, hiszen idén már hat beszámolóval végzett – igaz, másik hat még előtte áll. Az ünnepek alatt viszont nem hajlandó tanulni.

Ezt az elvet tartja szem előtt a főiskolán állatszervezettanból vizsgázó Kovács Péter is, aki reggel nyolc óta két évfolyamtársával még délben is a tanári szoba ajtajának nyitását leste feszülten. Egybehangzóan állították: három vizsgánál többet képtelenek letenni decemberben, az pedig „tanárfüggő", hogy melyik vizsgát hagyják a végére. Annyit azért elárultak: januárjuk idén a tavalyinál keményebb lesz. A szorongó fiatalok előtt ekkor megnyílt az ajtó, mindenre elszántan léptek be rajta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadtuk babaszépségversenyünk díjait

Átadtuk Az év babája verseny győzteseinek járó nyereményeket. Tegnap délelőtt kilenc családot… Tovább olvasom