Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Vizsgák előtti könyvtortúra

Utolsó hetébe érkezett az egyetemeken a szorgalmi időszak, pár nap múlva már vizsgákon kell számot adni a diákoknak tudásukból. Az egyetemi könyvtárban a hallgatók ilyenkor próbálják összeszedni a kötelező irodalmat. Sok könyv nincs a helyén. A vizsgákhoz szükséges kötetekből már most egyre kevesebb van – többségüket május végére kell visszavinniük a hallgatóknak.
Fotó: Karnok Csaba
Vizsgaidőszak előtt egy héttel a Szegedi Tudományegyetem könyvtárában érdeklődtünk a diákoktól: minden kötelező irodalmat be tudnak szerezni vizsgáikhoz?

– Nem szívesen beszélek erről. Az igazat megvallva, majd felrobbanok. Most is kikértem egy könyvet, de közel sem biztos, hogy másfél óra múlva a kezemben lesz. Többször jártam úgy, hogy a számítógépben a könyv raktári száma mellett a kölcsönözhető felirat volt olvasható, mégsem volt a helyén – állította az egyetemista Udvari Tünde. – Egy könyvtáros ismerősöm mesélte, amikor a magyar tanszék átköltözött a TIK-be, Vörösmarty összes művéből húsz kölcsönözhető példány volt.
Mire ideértek vele, nyolc maradt belőle. Nem tudom hova tűnhetett ezen a háromszáz méteren – mesélte a másodéves magyar–angol szakos lány. Utánanéztünk: a tizennyolc kötetes életmű kiadásból több kötet mellett a „Nem hozzáférhető" megjelölést olvashattuk. A 11. kötetet például kölcsönözni sem lehet, csak helyben olvasható, illetve védett kategóriában találtunk belőle.

A vizsgákhoz szükséges kötetekből már most egyre kevesebb van – többségüket május végére kell visszavinniük a hallgatóknak. – Előfordul, hogy kések a visszavitellel. Most is csúsztam egy hetet, de a napi húszforintos „büntetés" még bőven megéri – adott magyarázatot Huszár Csilla joghallgató arra, miért nem rohannak a könyvtárba a lejárat napján. – Elégedett vagyok az állománnyal, viszont a kiadókra haragszom. Van olyan könyv, amit egyszerűen nem nyomnak újra. Ezekből a kötetekből a könyvtárban is kevés van, így nem tudunk mást tenni, fénymásolnunk kell – mondta egy másodéves pszichológuslány, aki a tiltott másolás miatt a nevét nem akarta elárulni.

Nem adtunk a szóbeszédre, nekiálltunk a könyvállomány tesztelésének. Legújabb kori egyetemes történeti szigorlathoz szerettünk volna elengedhetetlen könyveket beszerezni. Öt könyvre adtuk le igényünket. A számítógépes katalógusból – bár a keresett kötetek kétharmada mellett már a kikölcsönzött állapot jelent meg – még kedvünkre firkálhattuk fel kölcsönzőlapunkra a különféle raktári számokat. Ezért is lepődtünk meg, amikor a kért könyvekből másnapra csak két példányt adott át nekünk a könyvtáros. Gyorsan utánanéztünk: köteteinket hamarabb kikölcsönözték volna?

De nem. A könyvek mellett továbbra is a „kölcsönözhető" felirat jelent meg. Reklamálásunkra nagyon udvarias választ kaptunk: az, hogy egy könyv mellett az olvasható, kölcsönözhető, még közel sem biztos, hogy tényleg a helyén van. – Próbálkozni kell – kaptunk tanácsot a pultnál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pengeváltásokkal a régi kerékvágásban

Három hónapos szünet után pénteken ülésezik újra a szegedi képviselő-testület. Az önkormányzati… Tovább olvasom