Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Vizsgakérdés volt a vasutassztrájk

Szeged - A vasutassztrájk volt a beugró kérdés a szegedi kommunikáció szakos hallgatók tegnapi vizsgáján. A Magyar Rádiónál Kristóf Gábor a Krónika hangja, a szegedi egyetemen rádiós gyakorlatot oktat. A téma ezúttal a vasúton hevert.
– Mi van a levegőben? – nyitotta a vizsgát tegnap délelőtt Kristóf Gábor. Az egyetem kommunikáció szakos végzősei készültek az elektronikussajtó-vizsga beugrókérdésére. Rávágták: „Vasutassztrájk." És folytatták az aktuális részletekkel, sorolták a szereplőket, röviden összefoglalták a felek álláspontját és az utasokat érintő fejleményeket. Azt is tudták, hogy pesti tanáruk, a „krónikás" krónikus gyorshajtó, emiatt nem ül volánhoz. A felesége hozta le Pestről kocsival, hogy ne késsen el a vonatok kimaradása miatt. A Magyar Rádió Krónika című hírműsoráról, amit Kristóf Gábor szerkeszt és vezet, azt mondták, őskövület, az ő korosztályuk alig hallgatja.

A vizsgán a hallgatók 5-6 perces rádiós összeállítását értékelték a világválságról. Márton Gergely, Vincze Levente és Sándor László a minap élő adásban is megnézte a tanár urat a pesti stúdióban. Azt mondták: két perc és egy szál cigi után vérprofin lezavarta az adást. Nem jött zavarba annak ellenére sem, hogy a reptéri sztrájk percenként átírta a híreket.

– Nem várom el, hogy a Krónikát hallgassák. A politikáról többnyire amúgy sincs halvány fogalmuk. Most a megélhetés érdekli őket, de majd megérnek, és rájönnek, hogy mindent meghatároz a politika az egyetemtől a munkavállalásig – magyarázta két vizsga között az 59 esztendős szerkesztő.

Kristóf Gábor és szegedi tanítványai. A vizsgakérdések gyakorlatilag percenként változhattak a sztrájk miatt. Fotó: Karnok Csaba
Kristóf Gábor és szegedi tanítványai. A vizsgakérdések gyakorlatilag percenként változhattak a sztrájk miatt. Fotó: Karnok Csaba

– Alkatilag nem vagyok lámpalázas. Persze van bennem egészséges feldobottság, hiszen mindennap vizsgázom. Ha kevesen hallgatnak, akkor is félmillióan figyelnek. Csúcsidőben másfél millióan. Bármit csinálok, tévesztek, köhögök, a baki nem számít. Profi nem kapja fel a fejét nyelvbotlásra. Idővel kialakul az információspájzolási rutin, hiszen élő műsorban már nem kurkászhatunk utána.

Felismerik a hangját

Kristóf Gábor színművészeti főiskolát végzett. 1984-től a Magyar Rádió munkatársa, 17 éve a Krónika szerkesztő-műsorvezetője. Felesége szintén újságíró, fia viszont elhajlott, műholdas távérzékelésből doktorált. Unokája 10 hónapos. Gondol a nyugdíjra, de nem tudja elképzelni. Azt mondja, boldogan kertészkedik, ha nem csak az van. Jellegzetes hangját sokan felismerik, de azt mondja, az kevés. Amit mond, az a lényeg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdára vár Csipet, Bogyó és a lila póni

Szeged - Közös jótékonysági ruha-, játék- és könyvgyűjtést szervez a József Attila Tanulmányi és… Tovább olvasom