Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Vizsgálat indult a Thaiföldön meghalt kübekházi orvos ügyében

Kübekháza - Vizsgálatot indított az Országos Gyógyszerészeti Intézet a Thaiföldön meghalt kübekházi orvos ügyében, akit egy gyógyszergyártó cég utaztatott 29 társával együtt. A gyógyszergyártók szövetségeinek etikai bizottsága csak akkor vizsgálóik, ha a hatósági eljárás már lezárult.
A fő kérdés az, hogy volt-e Thaiföldön szakmai konferencia. Ugyanis ha nem volt, akkor jogszabályellenesen utaztatta a cég az orvosokat. Ha volt, és családtagok nem tartottak a doktorokkal, valamint fakultatív programokat sem fizetett a cég, akkor nem vétett a törvény ellen. A Krónika információi szerint a Medico Uno nevű gyógyszerforgalmazó szervezte a rendezvényt. A cég azt kérte, kérdéseinket e-mailban tegyük fel, ezekre azonban egyelőre nem érkezett válasz - írja az MR1-Kossuth Rádió honlapja.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet vizsgálatot indított az ügyben - közölte Szabó Franciska szóvivő. Ha kiderül, hogy csak üdülésről volt szó, a cég komoly büntetésre számíthat: a hatóság a jogszabályok megsértése esetén pénzbírságot szabhat ki, akár 25 millió forintig terjedő értékben, a jogsértőt akár három évre eltilthatja tevékenységének gyakorlásától, és kezdeményezheti az ismertetéssel érintett gyógyszer támogatással történő rendelésének és a gyógyszer forgalmazásának felfüggesztését is.

A Magyar Gyógyszergyártók Szövetsége és az Innovatív Gyógyszergyártók Szövetsége közös etikai bizottságot működtet. Kónya Csaba elnök azt mondja: etikai vizsgálatot csak akkor indíthatnak, ha már a hatósági eljárás lezárult. Bonyolítja ugyanakkor a képet, hogy akkor semmit sem tehetnek, ha az érintett cég nem tagja egyik szövetségnek sem, márpedig az említett cég ilyen.

Kérdéses, hogy azok az orvosok, akik részt vesznek egy jogszabályellenes utazáson, etikai vétséget követnek-e el. Az orvosi kamara nem vizsgálódik. Éger István elnök szerint a kamarának ehhez nincs jogosítványa. Eközben az egészségügyi államtitkárság a szabályok szigorításán dolgozik - derül ki a Krónikának eljuttatott közleményből.

A MR1-Kossuth Rádió szerette volna megtudni azt is, hogy Thaiföldön elvégezték-e már a boncolást, és kiderült-e az orvos halálának pontos oka, a thaiföldi magyar konzul azonban a család kérésére semmilyen információt nem adhatott.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. bambinaXX 2011. február 03. 02:10
  „42! vicces vagy Arsak!! netán érintett és fáj az igazság?!..
  lehet, hogy nem örülsz neki, de amit a gyógyszercégek "művelnek a jutalomutakkal", az egyértelműen megvesztegetés. Nem véletlen, hogy ilyet nem lehetne - jah, persze a konferenci, az más!.... :)
  milyen érdekes, hogy a Kamarának erről nincs véleménye..

  az sem véletlen, hogy a kamara tagjai nem örülnek a fiatal orvosok "zöldkeresztes mozgalmának". ők igen sokat vesztenének, ha azokat választaná a betegek nagyrésze, akik nem fogadnak el parát..
  hmm...van-e etikai kódexe az orvoskamarának??”
 • 43. neso 2011. február 02. 17:59
  „szó nincs arról, hogy mentegessem a gyógyszercégeket. Dehogyis. Nem jótékonysági intézmények, durván profitorientáltak, ami önmagában nem baj, csak a módszereik nem túl tiszták, etikusak. Amit csinálnak korrupció, kicsiben (háziorvos) és nagyban (gyógyszerártámogatás). A gyógyszerlobbi az egyik legnagyobb lobbi a világon, és valószínűleg a felét sem sejtjük a háttérben zajló alkuknak és az érvényesülés durvábbnál durvább módjainak.
  A gyógyszercéget meg kell büntetni, jó lenne, ha ezt a fajta korrupciót, az orvosok direkt lefizetését, meg lehetne szüntetni. Ehhez előbb vagy utóbb azonban a finanszírozás rendezése is szükséges, és persze nem azért,hogy saját pénzből is el tudjon menni az egyszeri háziorvos Thaiföldre. Az orvos büntetését én nem érzem célravezetőnek. A felsőbb szinteken folyó, és sokkal több pénzt felemésztő korrupciót nincs esély felszámolni, de erről úgysem hallunk sokat, és amiről nem tudunk, az nem fáj.”
 • 42. Smerdis_of_Arshak 2011. február 02. 08:54
  „39. bambinaXX 2011.02.02. 02:47

  olyan hülyeségeket írsz, hogy az már fáj...”
 • 41. bambinaXX 2011. február 02. 02:54
  „Ja!: "Kérdéses, hogy azok az orvosok, akik részt vesznek egy jogszabályellenes utazáson, etikai vétséget követnek-e el. Az orvosi kamara nem vizsgálódik."
  - Milyen érdekes...Itt némi érdekellentétet vélek..
  Diplomás emberek és nem tudják, hogy ez megvesztegetés?!”
 • 40. bambinaXX 2011. február 02. 02:47
  „34! Ez ugyanolyan, mint a Női Klinikán a tápszer. kicsit "OFF" :hangoztatva van, hogy az anyatej a legfontosabb, de míg megindul, addig is a tápot kapják a kicsik, amit ajándékba kap a Csecsemőosztály..a szoptatás iránti pozitív megerősítés hiányában pedig anyuka folytatja a tápozást, mert azt hiszi, hogy kell. Rengeteg gyerek él szintetikus kaján -pl.1 éves kor után már ehetne rendesen, nem is értem minek akkor még a táp..?”
 • 39. szil5 2011. február 01. 23:44
  „Miért drága a gyógyszer? Nemcsak nálunk a többi országbabn is kb. ugyanannyi az áruk. Mire gyógyszer lesz egy molekulából az 15-20 év. Addig iszonyatos sok pénzt emészt fel a dolog. Nyilván ennek meg kell térülni, na meg aztán melyik cég nem a haszonra hajt. Az erdeti gyógyszer 5 évig jogvédett, utána szabad másolni. Szóval sietni kell mert 5 év múlva nyomulnak a generikus készitményekkel. Ezek egy része közel sem olyan jó mint az eredeti. Más vivőanyag, más szinezék, más tartositó és bizony ezek is számitanak.Igazán az tol ki a beteggel aki arról dönt, hogy ilyen olcsó készitményt lehet csak rendelni. Néha 2-3 is hatástalannak bizonyul és ez mind kidobott pénz és idő a betegről már nenm is beszélve.
  Pont az ilyen generikus készítményeket gyárto cégek nyomulnak legjobban. Szóval a kérdés komplex és nem mindig látható át. Az igazán nagy pénzek azonban nem az orvosoknak és a kórházaknak mennek. A nagy buli megkapni a 100 vagy 90 százalákos támogatást egy készitményre. A milliós nagyságrendü kenőpénzek az orvosi karnál sokkal magasabb szinten landolnak.Meglehetne oldani másképp is a gyógyszerártámogatást a betegnek, de érdekes módon ezt eddig egyik kormány sem akarta. Na vajon miért?
  Felhábirtónak tünhet, ha az mondom az orvosnak dobjak az alamizsnát. Utána azonban az orvost dobjak oda koncnak, lehet szétszedni. Fent meg zajlanak az igazán zsiros üzletek.”
 • 38. potter00 2011. február 01. 23:16
  „hogy nehogy félreérthető legyen az előző kommentem:
  Az effektív munkát figyelembe véve egy kórházi orvos a töredékét sem keresi meg annak, mint egy jó nevű cégnél dolgozó orvoslátogató. Persze, szétügyelheti magát, túlórázhat, helyetteseíthet, de mindez nagyon nincs arányban azzal, hogy az orvoslátogató céges autót, üzemanyagot ingyen, laptop, isten tudja mit kap még, (nyilván jó pár külföldi tanulmányút is van a csomagban). Felelősség? Mikor nyúlt beteghez? Pedig ő is orvosi egyetemet végzett, nem? Miért nem gyógyításra adja a fejét? Orvoshiány van, nem gyógyszerügynök hiány!!!”
 • 37. potter00 2011. február 01. 23:11
  „34. szil5
  oké, én belátom, hogy az egészségügy alulfinanszírozott, minden tekintetben. nincsenek megfizetve a dolgozók (orvos, nővér, ápoló) nincs elég gyógyszer, és még azt is elhiszem, hogy általában az orvosok gyógyítani akarnak, segíteni a betegen. Ezért nyilván jól jön a gyógyszergyárak adománya, hiszen azzal pótolni tudják a hiányt.
  De azért elgondolkodom azon, ha ilyen mennyiségű gyógyszert tudnak csak úgy odarittyenteni a kórházi osztályokra, (tök mindegy, milyen osztály), akkor miért olyan drága a gyógyszer, amikor a patikában megveszem?
  Én még egy gyógyszercéget sem hallottam rinyálni, hogy vezsteséges, meg nem is indult csődeljárás ellenük.
  Az orvoslátogatók fizetése a közelébe sem ér az osztályos orvosokénak, pedig utóbbiak felelőssége mintha picit nagyobb lenne, mint a cégautóval furikázó, betegek előtt beslisszoló orvoslátogatóknak...
  Na és én a háziorvostól kaptam egy új készítményt, és nem azért, mert a régit kivonták a forgalomból. Neki így tartotta úri kedve...
  A szakorvosom egyébként, mikor megtudta, hogy mit írt fel, azonnal abbahagyatta a szedését.
  Én valahogy nem éreztem azt, hogy annyira figyelne rám az az orvos, aki egyébként tökéletesen tisztában van minden nyavalyámmal, hiszen ő a HÁZI ORVOS!!! Egészen más gondolataim támadtak...”
 • 36. CID 2011. február 01. 21:55
  „34-35 azért, mielőtt túlpörgetitek magatokat, jelen esetben, egy háziorvosról van szó. Sokan, még az Aszpirint sem írják fel, csak szakorvosi javaslatra :) A mai háziorvoslás egy katasztrófa. Taknyos vagy, jó esetben meghallgatják a tüdődet, szívedet, javasolnak egy jó drága köptetőt, esetleg hurutoldót. Rossz esetben, vizsgálat nélkül ugyanezek, plusz egy jó kis antibiotikum, pihenés, meg sok folyadék. Ha nem segít, egy hét múlva jön a következő antibiotikum.
  Anno, gyerekkoromban, kis pici hurkapálcikára tekert vattával megkapargatták a torkom, aztán írták fel a gyógyszereket. Na de most fáj <moderálva> az egésztől, valamelyik pirula majdcsak segít. Ha meg nem, az sem az ő gondjuk.”
 • 35. neso 2011. február 01. 21:35
  „szil5: ott a pont. amíg az elégtelen finanszírozást nem rendezik, illetve nem észszerűsítik, addig megvan a kiskapu, amíg rá vannak szorulva az osztályok, kórházak, addig nem lehet változtatni. Én is tapasztaltam, mekkora segítség egy osztálynak, kórháznak a repi gyógyszer, vagy egyéb juttatás. nem is beszélve, hogy sok helyen a konferenciákat is a gyógyszercégek állják, amit egyébként nem lennénk képesek kifizetni. Mivel továbbképzésre szükség van, sőt szakvizsga esetén kötelezve van rá az orvos, viszont megfizetni a min. 50-60 ezres konferenciákat, továbbképzéseket havi 100-120-ból nem igazán lehet, a fiatal (értsd 40 alatt) orvosok rá vannak kényszerülve. Nem mindig közvetlenül őket fizetik le, de ez már egy más kérdés.”
 • 34. szil5 2011. február 01. 20:29
  „Azért nehogy azt higgyétek, hogy a gyógyszergyárak támogatásából, csak az orvosok részesednek.
  A betegk is kiveszik ebből a részüket, csak nem tudják.
  A fekvöbeteg osztályok minden gyógyszeret 100 %-os áron vesznek. Nincs semmiféle támogatás rajtuk. Adva van egy éves gyógyszerkeret. Na ez az amiből egy fél évig sem tudtuk kihuzni. Jöttek a gyógyszergyárak és adományozták a gyógyszereket, nem keveset. Tették ez azért, mert ha bent erre állítunk be egy beteget, akkor otthon is ezt fogja kapni, de a beteg akkor már 90%-os támogatással. ( pszchiátriáról beszélek konkrétan, de máshol is így van). A hozott gyógyszerek között hatásban túl nagy különbség nem volt. A nagy különbség ott van, hogy csak 100 éves elavult gyógyszert tudunk adni az osztályon a betegnek az osztályos gyógyszerkeretből, azt is csak pár hónapig vagy esetleg 5 másik hatásosabb és kevesebb mellékhatással rendelkezóből választottunk. Igen van olyan orvos, aki a támogatás mértékétól függően választott a hasonlóak jók közül, van akit nem lehetett megvesztegetni.
  A legnagyobb haszna ebből a fajta üzletelésből a betegeknek volt, mert ilyen támogatások nélkül szeptemberben már csak kézrátéttel tudtunk volna gyógyítani.
  Ha most nagytakarítást rendeznek az ügyben akkor igen nehéz helyzetbe fognak kerülni az osztályok. Ezt a börén fogja érezni a beteg is meg az orvos is, mert bármilyen furcsa, alapvetően segíteni akarunk. Nagyobb veszteség fogja érni az ellátást mint az orvosok pénztárcáját. Én egyszer összeszámoltam az egy év alatt az osztályunknak adományozott gyógyszereket, ( amúgy ezt senki nem regisztrálta, csak repült be a szekrénybe és örültünk, hogy tudtunk a betegnek adni valamit.) Az éves gyógyszerkeretünk 10 x-ét kaptuk ajándékba.
  Evvel nem azt akarom mondani, hogy ez így rendben van, csak azt hogy a bajok forrását mélyebben kell keresni. Először el kell látni megfelő minőségű és mennyiségű gyógyszerrel az osztályokat, aztán lehet küzdeni a korrumpálás ellen.”
 • 33. CID 2011. február 01. 19:51
  „mazsolalaszlo . "Talán nem ártana őket egy gyermek- és ifjúsági pszichiáter kezébe adni egy kis időre, amíg az apa elvesztését feldolgozzák." És ki tudja, hogy a pszichomókus, melyik gyógyszergyár által promotált gyógyszereket ajánlaná, a trauma leküzdésének meggyorsítása érdekében :) Nehogy aztán a pszichiáterük dobja ki a sebességet valamelyik Karibi tengeri szigeten, egy konferencia alkalmával.”
 • 32. Istus 2011. február 01. 16:39
  „Na mennyi idő jut egy beteg vizsgálatára 5 -10 perc és mennyi egy gyógyszer ügynökre hát minimun 40-50 perc mi a fontosabb ? és mikor jönnek a ezek az ügynökök ? hát rendelési időbena beteg csak várjon.Az sem baj ha feldobja a talpát.”
 • 31. keiner 2011. február 01. 15:19
  „30. LukSzusz, itt a weblap a Medico Uno-nak és nem Telavivböl vannak, hanem...............
  http://www.medicouno.com/the-headquarters.html”
 • 30. LukSzusz 2011. február 01. 14:55
  „Szemfényvesztés az egész,Telavivból röhögve kifizetik azt a pár millát.
  1 szem Viagra Hévíz,1 levél Viagra Thai föld.”
 • 29. Zeppelin 2011. február 01. 13:32
  „Folytatom! A szakgyógyszerész (akinek természetesen hányingere van az egésztől) patikában keres 120.000-150.000,- között, amíg az ügynök az alább felsoroltakon túl 500.000-600.000,-közötti fizetésért győzik meg a dokikat a termékeikről.”
 • 28. Zeppelin 2011. február 01. 13:27
  „Ugyan mit vizsgálnak és leginkább ki vizsgálja?! Ismét megy a parasztvakítás ezerrel! Úgy tesznek, mintha csak most jöttek volna rá, hogy mi folyik a gyógyszergyártó monopóliumok és az egészségügyi ellátók között.
  Olyan szinten herdálják a pénzeket, hogy az már szinte hihetetlen. A gyógyszerügynökök segge alatt a legújabb, full extrás gépkocsik, személyi használatra, laptop, mobil, GPS, karóra (luxus változat), wellness hétvégék és természetes a cikkben szereplő utazgatások évente több alkalommal. Ja és majdnem elfelejtettem, rugalmas munkaidő. No, mindezt mi fizetjük!”
 • 27. dondongó 2011. február 01. 12:58
  „Ne keverjük a szezont a fazonnal. Minden részvétem mellett a doktor bácsit valszeg nem egy gyógyszer multi fojtotta bele a thaiföldi luxusszálló medencéjébe egy éjszaka.”
 • 26. rókus1 2011. február 01. 12:34
  „....csak azt nem értem,hogy a hatóságok,bizottságok miért csak akkor kezdenek vizsgálódni amikor megtörténik a baj vagy a tragikus esemény????holott, mint ez esetben is és a diszkó balesetben( West Balkán) köztudott és közszájon forrgó tény volt a felírt gyógyszerek(generikák) utáni meghálálásnak ez a fajtája és a diszkós túlzsúfoltság, stb jogsértések.
  sztem épp ideje volna már valami ütöset kitalálni a közpénzből munkát alig ,vagy csak immel-ámmal végző hatóságok közalkalmazottainak,köztiszviselőinek aktív munkára fogására !”
 • 25. Mathiasking 2011. február 01. 11:24
  „Elhagyta az országot a tragédiával végződő West-Balkános buli főszervezője - állítja egy szemtanú, aki Ferihegyen látta K. Tamást. Biztos Ő is valami konferenciára utazott ki. A kábítószer dílerek szövetsége szponzorálja. :-)))”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért baj az, ha egy civilszervezetnek politikus az elnöke?

Szeged - A kérdés akkor vetődött föl, amikor a megyei közgyűlés határozatlan időre használatba adta… Tovább olvasom