Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Vizsgálják a szétlopott romaközpont állapotát

Szeged - A Roma Információs Szolgáltató Központ és Közösségi Ház 2005-ben nyílt meg a Cserepes soron, ám alig néhány hónapnyi működés után bezárt. A pályázati pénzekből felújított és felszerelt épületet az évek során teljesen kirabolták, sőt a ház szerkezetében is keletkezhettek olyan károk, amelyek miatt akár le is bonthatják az ingatlant.
A ház történetét szeptemberi cikkünkből ismerhették meg olvasóink. A CKÖ és a vele együtt pályázó szervezetek számára Szeged városa biztosított egy Cserepes sori ingatlant, amelyben a sikeres pályázat után megkezdte működését a Roma Információs Szolgáltató Központ és Közösségi Ház, amelyben zenés programokat terveztek lebonyolítani, gyerekek játékos nevelését tűzték ki célul. A házban színpad, számítógépek voltak, amelyek azonban eltűntek, miután a ház rövid nyitva tartás után bezárt. Az épületbe újra meg újra betörtek, amíg csak volt benne bármi, amit pénzzé lehetett tenni. Lába kélt a kábeleknek, ellopták a csöveket is. Mára csak a betört ablakok és az üresen tátongó szobák maradtak. Az ablakokat védő rácsokat is kivésték a falból. A házban körülnézve megállapíthatjuk: már csak a téglák maradtak.

Egy-egy szobába családok költöztek, matracok, takarók hevernek a padlón. A melléképületeket is lakják, megvalósult végül is a közösségi ház - mondhatnánk rosszmájúan, hiszen úgy tűnik, igazi közösség alakult ki az új lakók között, akik nagydolgukat minden jel szerint az udvaron végzik. A tönkretett épületet a CKÖ nyár végén adta vissza a városnak. Az IKV Zrt. munkatársai naponta körülnéznek a területen, és akit a házban találnak, azt elküldik, de ennél többet nemigen tehetnek, az állandó őrzés óriási összegeket emésztene fel, és úgysincs mit ellopni már.

A képeket és a házban készült videót nézve felmerül az emberben a kérdés: vajon lesz-e, aki megtéríti az okozott kárt? A feleslegesen elköltött pályázati pénzekkel foglalkozik-e valaki?

Mivel a Phare-pályázatok kora lejárt, és ilyen támogatásokat már nem kap Magyarország, azokat is nehéz előkeríteni, akik ezeket az összegeket egykoron odaítélték. Szerettük volna megkérdezni az illetékesek véleményét a történtekről, ezért a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez fordultunk, hátha tudnak segíteni. A sajtóosztálynak feltett kérdésekre azt az ígéretet kaptuk, hogy azokat továbbítják az illetékesekhez. Tizenhét napja nem érkezett válasz.

Videó - Bálint Csaba

Egyelőre vizsgálják, hogy a ház átadása és a visszavétele között mennyi kár keletkezett az ingatlanban – mondta el kérdésünkre Kardos János, az Oktatási Iroda vezetője, amikor arról faggattuk, hogy számíthat-e a város valamilyen kártérítésre a rongálás után. Kardos János egyébként úgy értesült, hogy a CKÖ a PHARE pályázaton nyert összegekkel már elszámolt.

Putri lett a cigány közösségi házból - GALÉRIA

Németh István, az IKV Zrt. vezérigazgatója kérdésünkre elmondta: külső szakértők bevonásával folyik az alapos vizsgálat, amely még néhány hetet biztosan igénybe vesz. A vizsgálat lezárultával tesz javaslatot a cég arra, hogy mi legyen a ház sorsa. Elképzelhető az is, hogy az ingatlan statikailag is annyira megrongálódott, hogy bontani kell, de ez csak a vizsgálat végén után derül ki - tette hozzá a vezérigazgató.

Olvasóink írták

101 hozzászólás
 • 101. bratyesz 2009. november 05. 11:37
  „Kedves KolompárRómeó!! M i soha nem leszünk KISEBBSÉG, csak akkor lesz TÖBB magyar ha elmennek haza INDIÁBA AHONNAN KIVÁNDOROLTAK!!!!”
 • 100. KolompárRómeó 2009. november 02. 20:18
  „Na, majd ha mi leszünk a kisebbség, akkor az általuk befizetett sok, nagyon sok adóból mi verhetjük végre az asztalt, hogy ide azzal a segíllyel, különben kinyírjuk az egész családot!”
 • 99. djkrizs07 2009. november 02. 16:02
  „Az államban élő polgártársakon múlik nagyrészt az Ország jövője....az emberek felfogása ha nem változik idővel, jól megnézhetjük magunkat a jövőben....HOZZÁÁLLÁS: ez a kulcsszó...lehet gyakorolni az építő, pozitív szemléletűt!!! És ez most nem egészen ide a cikkhez vágott, de mindenhol ott van mégis. Mindenhol vannak problémák, csak van ahol meg is oldják őket....Hajrá!”
 • 98. Túróvarázs 2009. november 02. 11:45
  „96. hozzászólás Yossarian
  Névvel is mernéd vállalni a véleményedet? Na, ki a beszari?
  Ettől függetlenül, pedig kellene más oldalakon is böngészni, nem csak a bértollnokok lakájmédiájában.
  http://magyargarda.hu/node/5038”
 • 97. gyukolac 2009. november 02. 08:52
  „A maszopos Kozma Jóska ott parolázott a díszcigányokkal a megnyitón, Álljon már ki és tartson sajtótájékoztatót, hogy elkezdték a vizsgálatot, megtették a szükséges büntetőfeljelentést és teljeskörüen kivizsgálják a pályázati pénzek felhesználását. (Mert ugye a bizonylatokat, számlákat min 5 évig meg kell őrizni!!!) Ha nincs pontos kimutatás, akkor ez egy tényleg olyan ország, ahol mindent meg lehet egyeseknek csinálni, a ketteseknek meg csak fizetni kell, de vastagon.
  Csak ne csodálkozzanak az illetékesek, ha egyszer az ő ajtajukon kopogtat a cigánybűnözés <moderálva> Vagy egy őrült nem bírja tovább és elkezd lövöldözni egy kalasnyikovval, ami meg véletlenül otthon maradt a spájzban a munkásőr korszakból...”
 • 96. Satnya 2009. november 01. 22:22
  „A Rendőrség miért nem indít vizsgálatot a lopások miatt? Nem két forint a kár, így nem szabálysértés, hanem büncselekmény a tett.”
 • 95. Yossarian 2009. november 01. 22:18
  „jaj, hagyjad már túróvarázs a gárdát. beszari brigád az. csak ott mernek parádézni, ahol tudják, hogy félnek tőlük. hol voltak például, mikor az enyingi cigányok felvonultak a siófoki városközpontban?!?
  meg úgy általában. ahol a cigányok erősek, ott valahogy nem hangoskodnak a gárdisták.”
 • 94. tintasbarns 2009. november 01. 20:30
  „Nem az állapotott kell vizsgálni hanem azt, hogy ki vagy kik lopták el.”
 • 93. Túróvarázs 2009. november 01. 18:31
  „93. hozzászólás Sisapista
  hmmm szép történet. Ha legközelebb ilyen gond van hívjátok a Gárdát. Ha Ők megjelennek, a cigók elhúznak. Nem kell félni, féljenek inkább ők.
  Szebb Jövőt!”
 • 92. Sisapista 2009. november 01. 14:50
  „89 ! Igen a gondolkodásmóddal van a baj, de nem a magyarokéval, hanem a ti gondolkodásotokkal van baj. Miért csodálkoztok, hogy nem kaptok szivesen munkát. Ezt mind magatoknak köszönhetitek. Mert elértétek, hogy a normális ember fél tőletek nem bízik bennetek. Mondok egy példát : X városban van egy ipari területem rajta egy működő színvonalas céggel ( ezt azért jegyzem meg, mert a cigány ha vagyont lát azonnal beindulnak az ösztönei !). Csatornatisztításra kerestünk egy céget aki komplett elvállalja a takarítást. X városból megjelent vagy 15 cigány férfi. Kitakarítottak, megjegyzem normálisan elvégezték a munkát, de amikor ki akartuk fizetni őket a megbeszélés alapján, keveselték a pénzt. Azt mondták változott a helyzet és 500.000 ft-ot fizessünk !!!! Ez a megbeszélt és a mindenkori árak minimum ötszörésenek számít. Mi azt mondtuk nem hagyjuk magunkat becsapni erre szó szerint megszállták az irodaépületet és nem hagyták az embereinket dolgozni. Szó szerint imádkoztam, hogy nehogy valami partnerünk pont beállítson és azt lássa, hogy tele van az épület sinter cigányokkal. Megfenyegettek, hogy adjunk nekik annyi pénzt amennyit ők mondanak. Én azóta azt mondom, hogy, ha cigánygyerekek halnak is éhen miattam akkor sem alkalmaznék egy cigányt sem és amíg én élek egy fillérrel sem támogatom még azokat a cigányokat se akik lehet megérdemelnék ! Megbízhatatlan, tolvaj , gazember a cigányság 80%-a .”
 • 91. bratyesz 2009. november 01. 14:48
  „Szerintem most tették lakhatóvá saját részükre!”
 • 90. tarkan 2009. november 01. 14:43
  „Nem ilyen egyszerű ez felebarátaim,lehet evangéliummal.lehet idézetekkel,csak egyet nem lehet Becsapni embereket igéretekkel,és itt erről van szó nem másról...a romaság is ép úgy le van sz...-va mint jómagunk,és ezen a "hegylakó"sem segit....sajna,,,,Van viszont egy törvényadta lehetőségünk,tiltakozhatunk és jövőre szavazhatunk...illetve egy "jónevű politikusunkat"idézve "EL IS MEHETÜNK"....hát ez van ma:::!!!!”
 • 89. maradando 2009. november 01. 13:29
  „Be kell vezetni a romáknál a "Hegylakó" mottóját.( Van jó és rossz oldal .)DE csak EGY MARADHAT !”
 • 88. tzigan_embör 2009. november 01. 11:52
  „A probléma a következő: Hiába a sok támogatás, ha a gondolkodás mód nem változik... Ezt sem a politika, sem a pénz sem gádzsók sem a romák nem tudják meg oldani. A látás, és a gondolkodásmód, helyes példákon keresztül jön! Egyetlen helyes példát látok a viselkedés megváltoztatására a JÉZUS-i séma!! Ez működik más nem! Ajánlom olvasásra az Evangéliumot. Innen lehet sémát átvenni! A többi meg csak duma! " ...Isten országa nem beszédben, hanem erőben, és hatalomban áll..!" Ez itt erőtlen beszéd, erőtlen próbálkozások, nem lehet a végén csodálkozni..

  NA... Taven tuke bakhtalo! Muro pralah, muro phenya!”
 • 87. papsajt 2009. november 01. 11:52
  „integrálódó gyerek üzenete a magyaroknak:

  http://www.youtube.com/watch?v=vTzxdPktV9g”
 • 86. Yossarian 2009. november 01. 10:53
  „na, most hol a rengeteg jogvédő?
  a cigányság vélt, vagy valódi sérelmei kapcsán annyian vannak, akik azonnal szájaskodnak, hagoskodnak, hogyasszongya: diszkrimináció, meg ilyenek.
  talán fontosabb elnne megtanítani a gádzsókat, hogy ne szarjanak szanaszét.
  legalább ennyit.”
 • 85. varadipal 2009. november 01. 09:43
  „Nem találtam a cigány értelmiség hozzászólásait. Kerestem a cigányvezetőkét is /Mohácsi Viktória, Kolompár Orbán, Horváth Aladár,/ és a cigány képviselőkét is.Hogy, hogynem, egyiket sem tudom elolvasni.
  A felzárkóztatásra is pont ennyi gondot fordítottak.Nem sok különbséget látok a megélhetési bűnözők és a fent említettek között. Nem csodálkozom a lopások megakadályozására szánt, kerítésbe vezetett 220 volton sem.”
 • 84. tarkan 2009. november 01. 09:24
  „Maga az egész cigány"politika"sántit:::)))))Figyeljétek a fényképről áradó"kétségbeesett"derűt a töretlen optimizmust,ez önmagáért beszél felesleges bármiféle "komment"::)))”
 • 83. SP 2009. november 01. 09:17
  „Ennek a háznak nem volt gondnoka,
  gazdája, felügyelője, aki leltárilag felelősen átvette az értékeket? Ha gyanús dolog történik intézkedik.
  Ez nem egyik napról a másikra lett ilyen.
  Valami sántít az egész történetben?”
 • 82. M_R 2009. november 01. 08:52
  „Olyan 8-10 évente mindig van valahol ilyen nagy össznépi nekiveselkedés, hogy nosza segjtsük a kátrányos helyzetű kisebbséget: épül nekik ház, lakás, közösségi ház, a purgyékat iskolába iratják, munkahelyet teremtenek nekik - még azon az áron is hogy a dologozni akaró magyar mehet munkanélkülinek...

  Aztán eltelik pár hónap: a lakásból a cigányok leszerelik a szép új mosdókagylót, fürdőkádat, WC-t és eladják, az árát pánikszerűen elisszák. Az iskolába már csak néha bejáró kis purgyék elhordják amit lehet, el-el tünedeznek az osztálytermekből a mozdítható dolgok, meg persze néha közös erővel jól megverik a a náluk fiatalabb magyar gyereket: elszedik a pénzét, óráját, uzsonnáját...

  A munkahelyre az első 1-2 hónap után már be sem járnak - ha mégis akkor is csak lopni.

  A közösségi ház rövid idő alatt előbb kocsmává, majd vándorcigányok szállásává lesz - akik onnan is elhordják amit lehet.

  Aztzán jön az első tél: ekkor eltüzelik előbb a parkettát, aztán az ablakkereteket.

  És ilyenkor már ismét óbégatnak, hogy ők az elnyomott kisebbség, akiet a rásszista mágyárok nem fogadnak be, nem kapnak munkát, lakást, nem tudják iskoláztatni a purgyékat...és milyen embertelen körülmények közé kényszerítik őket.

  És egy illyen "akció" alaphangon 1-2 milliárd forintjába kerül - az egyelőre még többségi - magyar adófiztőknek..”
101 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nótaszó a szegedi Kárász utcán

Néhány fiatal zenész gondolt egy merészet, és elhatározta, kivonul a Kárász utcára zenélni. Tovább olvasom