Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Vizsgálják, jogos volt-e az egyetemisták megbilincselése

Az országos rendőrfőkapitány vizsgálatot rendelt el a szemetelésért megbilincselt egyetemisták ügyében.
A delmagyar.hu írta meg először a magyar sajtóban, hogy egy budaörsi parkolóból bilincsbe verve vitték be a rendőrségre a 23 éves szegedi Hegyi Olivért és barátját. Az egyetemisták még a nyáron a Balatonra akartak menni stoppal. Az autópálya melletti parkolóban a fűben eszegettek egy gyorsétterem mellett, amikor elmondásuk szerint megálltak mellettük a rendőrök, és Hegyi Olivért szemetelésért, barátját pedig azért bírságolták meg a helyszínen 50-50 ezer forintra, mert nem volt nála a személyi igazolvány. Hegyi Olivér állította, nem hőbörögtek, nem szegültek ellen sem a parkolóban, sem a budaörsi rendőrkapitányságon, csak nem értették, miért büntetik meg őket, amikor semmit sem csináltak. Az ORFK Kommunikációs Szolgálata közvetlenül a cikkünk megjelenése után úgy tájékoztatta lapunkat, „rendőri intézkedés során, ha az intézkedés alá vont személy nem tartja magánál a személyazonosításra alkalmas okmányait, az nem minősül szabálysértésnek."

Hegyi Olivér és barátja a helyszínen elismerte a szabálysértést, amit aláírásával is igazolt, ezért nem is értették, miért viszik be őket bilincsben a kapitányságra. A 23 éves szegedi fiatalember 60 óra közmunkával váltotta ki az 50 ezres büntetést, az újszegedi Partfürdőn takarított, szedte a szemetet, míg barátja befizette a pénzt.

Az Origo internetes portált úgy tájékoztatta a napokban az ORFK, hogy a két fiú ittas volt, és hangosan, káromkodva szidta a rendőröket. A rendőrség állítása szerint az egyik fiú nemcsak a szemetet nem volt hajlandó összeszedni a felszólításra, de arra sem volt hajlandó, hogy igazolja magát. A másik fiú szintén nem volt hajlandó igazolni magát, és agresszívan beszélt a rendőrökkel, ezért megbilincselték és előállították őket. A rendőrség szerint a szabálysértést a fiatalok elismerték. Papp Károly országos rendőrfőkapitány vizsgálatot rendelt el az ügyben, ez pedig azt állapította meg, hogy a bírságolás jogszerű volt. Azt még vizsgálják, hogy a bilincselés is jogos volt-e.

Ezt nem hiszem el! Ez hihetetlen! – közölte Hegyi Olivér, amikor elmondtuk neki, mit állítanak a rendőrök. A Budapesten tanuló szegedi fiatalember megismételte a delmagyar.hu-nak korábban mondottakat: nem hőbörögtek, nem káromkodtak, nem szegültek ellen a rendőröknek, nem beszéltek agresszívan a rendőrökkel sem a parkolóban, sem a kapitányságon. Elmondta, az sem igaz, hogy nem volt hajlandó igazolni magát. Hegyi Olivér tervezte a júniusi eset után, hogy panaszt tesz az ügyben a rendőrségi eljárás ellen a Független Rendészeti Panasztestületnél, de kicsúszott a határidőből.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. majzik 2013. szeptember 17. 22:10
  „Ugyan má ?

  Tök mindegy !

  Ezek a tornából felmentett gyerekek nem voltak és nem lesznek ,,sorkatonák" !

  Az én korosztályom sokat szívott kopasz korában, aztán egyre kevesebbet !
  A férfiak az én korosztályomban a ktona élményeiket mesélik a hölgyek meg a terhességi ,,élményeiket-" !

  Szóval fogjátok fel pozitívan !

  1972-73-ban úgy március 15 -e táján fel sem merült, hogy a közeg jogosan avagy jogtalanul járt el .
  Ebben az időben Csehszlovákiában ( Felvidéken) Pratyislava ( Pozsony) várának történelmi múzeumában meglepetten konstatáltuk a haverommal, hogy ezeknek az ,,üveges tótoknak" kimaradt ezer év a történelemből. Némi emlékkönyvi beírás után rendesen basztattak a rendőrök.

  Gyerekek !
  Húsz év és harminc kiló múlva majd lesz miről mesélnetek !

  A szöveg környezetből Ítélve még az is lehet, hogy a zsaruknak volt igaza!

  ,,A" terv : menjetek anyátok szoknyája alá zokogni.
  ,,B" terv: barátnő !
  ,,C" terv : rúgjatok be
  ,,D" terv : nem ajánlom - psziholog- tudjátok az agy turkáló !”
 • 50. hatkettő 2013. szeptember 17. 18:00
  „Nagyon helyes, hogy a rend derék őrei ilyen határozottan léptek fel két a társadalomra rendkívül veszélyes egyén ellen! Példás büntetést kaptak példátlan gaztettükért, csak gratulálni tudok a rendőrség erélyes fellépéséért!!!
  Szolgálnak és védnek!”
 • 49. kvendi 2013. szeptember 16. 20:32
  „Tanulság: A MAI TECHNIKAI forradalomba már nem ártana ha a magyar rendőröknél is lenne mini kamera - rendőrönként - a ruhájuk felhajtójára, vagy máshová rakva(mint az amerikai rendőröknél lehetett látni) és az ilyen igazoltatásoknál, azok megkezdésekor evvel mindenki(hatóság/ellenőrzött) tisztában lenne, nem lehetne ellentétesen magyarázni a történetet.

  Amúgy ismerve némelyik elkényeztetett "úri" gyereket, hát elég sűrűn használják azt a mondatot, ha úgy érzik valami nem tetszik neki(kik)..., hogy: "Né máááá"...! :( "JÓL NEVELTSÉG" ÁRULKODIK, ha pl.: ilyen is elhangozhatott...!

  Biztos tanítják a rendőrképzőbe az ilyen stílusúakkal szembeni eljárásokat, magatartásformákat, de hát a rendőrök is emberből vannak...!

  Megjegyzem egyszer én is futottam - későn este!!! - haza a munkából , hogy lássam a labdarúgó BEk döntő második félidejét, bizony a rendőr autó felhajtott elém a járdára, hátam mögé meg a másik -vizelési ingerem a maximumon - és pechemre a személyim munkába állásom előtt otthon maradt a nadrágom zsebébe, szerencsémre a munkahelyemen porta szolgálatosa perceken belül azonosított...!

  Utólag rákérdeztem mi volt az oka az ily hirtelen akciózásnak(gumibot lecsatolva...stb.)- mint kiderült kocsifeltöréshez riasztották a rendőröket(---azok a 80-as évek) :)

  Szóval itt sem lehet tudni előtte már hány ilyen igazoltatáshoz küldték, vagy mentek maguktól a rend őrei...

  További Szép Estét!”
 • 48. csonakos 2013. szeptember 16. 05:55
  „45. okz63 2013.09.15. 19:33
  "Rendőri intézkedés során, ha az intézkedés alá vont személy nem tartja magánál a személyazonosításra alkalmas okmányait az nem minősül szabálysértésnek. Ugyanakkor, ha adatainak bemondását megtagadja, abban az esetben a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. tv. (Szabálysértési törvény) 207. § értelmében szabálysértést követ el"
  Idézet a Dm korábbi cikkéből!”
 • 47. THK 2013. szeptember 15. 21:28
  „45. okz63,
  ennek gyorsan fuss neki mégegyszer!
  (a hivatkozott rendelet több mint 13 éve nem hatályos! De fő, hogy az önbizalmad töretlen...)”
 • 46. Ferrer 2013. szeptember 15. 19:42
  „Rendőreink ismét lecsaptak az alantas bűnözőkre, még 1-2 rajtaütés szemetelésen, és akár nyugdíjba is mehetnek!”
 • 45. okz63 2013. szeptember 15. 19:33
  „40. nelek 2013.09.15. 16:02
  "a másik pedig a személyi hiányáért kapta a büntetést, ami nem szabálysértés"
  Mióta? Már megint oszlopos marhaságot írtál. ;-)

  47/1993. (X. 26.) Korm. rendelet
  15. § (2) bekezdése: a személyi igazolványt a tulajdonosa köteles sértetlenül megőrizni, magánál tartani, és a hivatalos személyek felhívására azt személyazonosságának igazolása céljából átadni.”
 • 44. nelek 2013. szeptember 15. 17:45
  „38. partizánok 2013.09.15. 15:49

  Engem is állítottak meg rendőrök, és normálisak voltak. Az hogy veled akkor azok voltak még nem jelenti, hogy más rendőrök mással milyenek voltak.

  Mindenesetre ez azért jó vitaanyag, mert hivatalosan nem fog kiderülni az igazság soha. A srácok tudják, a rendőrök tudják és úgy tűnik itt is sokan tudják.”
 • 43. lukrecia 2013. szeptember 15. 17:43
  „Angolbuszos: Ha azt nezzuk hogy Spanyolorszagban az angolok mit csinalnak nyaranta , akkor talan ok mar nem is Europa. Egyebkent jol ismerem Londont, ezert is a nemet teruletekre gondoltam amikor Europat emlitettem. Az angolok sok tekintetben elternek a kontinentalis Europatol, most nem mennek bele. Persze kiragadni barhol lehet ellen eseteket. Mint mondtam , ha szemeteltek megerdemeltek a buntetest, a bilincselest akkor sem nagy valoszinuseggel.”
 • 42. myckie 2013. szeptember 15. 17:23
  „38. partizánok, 36. angolbuszos
  Tessék ezt is elolvasni:
  http://index.hu/belfold/2013/09/03/anyadnak_razd_a_fejed_mondta_a_rendor/”
 • 41. NP1 2013. szeptember 15. 16:32
  „33. Berlusconi 2013.09.15. 14:12

  Tökéletesen!”
 • 40. nelek 2013. szeptember 15. 16:02
  „34. Apollo 2013.09.15. 14:13
  "Itt nem volt szó más ember szemetéről. A rendőr jogosan szólította fel, hogy az általuk teleszemetelt közterületet takarítsák fel."

  Ezt írták korábban: "Velem közölték, szedjem össze a szemetet, és a zacskóra mutattak, amiben még ott volt a sajtburgerem fele. De volt ott más is, cigisdoboz, miegyéb, ami nem a miénk volt, ráadásul mondtuk, kukába dobtuk volna a saját szemetünket."

  Az egyik a fenti dologért, a másik pedig a személyi hiányáért kapta a büntetést, "ami nem szabálysértés".
  De lehet kárörvendeni felettük.”
 • 39. állatbarát3 2013. szeptember 15. 15:58
  „A teljes igazságot nem tudjuk, lehet rendőri túlkapás is, de azért a mai fiatalokat sem kell félteni, tudnak ők is ordenáré módon viselkedni ( akinek nem inge ne vegye magára ).
  Ha pedig tényleg igaz az Origo internetes portál beszámolója, akkor miről is beszélünk?”
 • 38. partizánok 2013. szeptember 15. 15:49
  „Engem kb. 8 éve büntettek meg a rendőrök.
  A tilosba hajtottam véletlen.

  Mondtam nem teszem többet.Nem ért semmit.
  Nyertem egy 3000 Ft-os büntetést. A lehető legminimálisabb büntetést kaptam. Vajon miért?
  Jogos volt.
  Befogtam a pofámat és kifizettem.
  Azóta sem volt dolgom a rendőrökkel.

  Mindenhol "ütik" a rendőröket,amikor meg intézkedni kellene, akkor meg nem mernek,mert félnek a következményektől.
  A jogvédőktől és azoktól (is),akik most itt is vegzálják őket.
  Azoktól, akiknek mindig langyos a sör és minden ingyen virsli savanyú .

  Az "fiatal urak" meg megtanulják egy életre, hogy nem szemetelünk. Vagy nem.

  Érdekes, hogy engem még sosem büntettek meg szemetelésért.

  Az igazoltató rendőr, nem unalmában igazoltat.
  Ő nem tudja kivel áll szemben.
  Szökött rab, határsértő, gumikiszurkálós trükkös autópálya tolvaj, de az is lehet, hogy békés járókelő.
  Honnan tudná?
  Az okoskodók itt tudják? Az írásokból ítélve igen.Mert itt mindent jobban tudnak.

  Aztán gondolom, ha van valami bűncselekmény a környéken ,akkor összevetik , kit igazoltattak,hogy kik is jártak arra.
  De gondolom, az itt okoskodóknak ez eszébe sem jut.
  Rendőr miért bilincselne meg ok nélkül?
  Hisz az neki plusz munka.
  Ráadásul vaskos jelentést kell írnia.
  Úgyhogy el lehet gondolkodni, a másik oldal fejével is.
  Már csak azért is mert az itt okoskodókból senki sem volt ott(velem együtt), másrészt nem ismerjük a másik oldal verzióját.

  Ennek ellenére lehet szidni a másikat?
  Az megy....és akkor meg csodálkoznak, hogy ilyen ez az ország.
  Nem CSAK a fejétől bűzlik a hal!!!!
  Hajrá!”
 • 37. grafika88 2013. szeptember 15. 15:39
  „Én a srácoknak hiszek. Csak úgy megérzés.”
 • 36. angolbuszos 2013. szeptember 15. 15:25
  „18. lukrecia 2013.09.15. 10:35

  "Europaban ez a bilincseles nem tortenhetett volna meg. Igaz Europaban a szemeteles sem."

  Akkor te még nem jártál Londonban?
  Az állad leesne, ha meglátnád micsoda disznóólat,mocskot és szemetet hagynak maguk után az utcán, a buszon.
  Vagy London nem Európában van?
  Itt pedig egy ártatlannak indló bilincselés, amiből még "kisezer" van a neten.
  http://www.youtube.com/watch?v=6XE-l4P_6zE
  Úgyhogy óvatosan ezzel a "zeurópáva"!
  Nem MO a legrosszabb hely a világon, bármennyire is szeretnék ezt itt sokan bebizonyítani.”
 • 35. myckie 2013. szeptember 15. 14:42
  „34. Apollo
  Te is ott voltál?”
 • 34. Apollo 2013. szeptember 15. 14:13
  „"nelek "

  Itt nem volt szó más ember szemetéről. A rendőr jogosan szólította fel, hogy az általuk teleszemetelt közterületet takarítsák fel.
  De ez a mi egyetemistáinknak nem evidens ??”
 • 33. Berlusconi 2013. szeptember 15. 14:12
  „NP1 !

  Szerintem egyetértünk!
  Olvass vissza (29)!”
 • 32. okz63 2013. szeptember 15. 14:00
  „"Az Origo internetes portált úgy tájékoztatta a napokban az ORFK, hogy a két fiú ittas volt, és hangosan, káromkodva szidta a rendőröket. A rendőrség állítása szerint az egyik fiú nemcsak a szemetet nem volt hajlandó összeszedni a felszólításra, de arra sem volt hajlandó, hogy igazolja magát. A másik fiú szintén nem volt hajlandó igazolni magát, és agresszívan beszélt a rendőrökkel, ezért megbilincselték és előállították őket."

  Sejtettem, hogy nem minden úgy van leírva, ahogy az a valóságban történt...nem hinném, hogy manapság, amikor sorban állnak az állásfelvételi irodánál az új reménységek a fegyveres testülethez, akkor zsigerből megvédené őket a rendőrkapitány. Hamarabb el tudom képzelni a hivatalos verziót. Mellesleg ha ez igaz, akkor a fiúk sétáltak bele a csapdába, amiért cikket írattak róla, mert így lehet, hogy még ezért is megüthetik a bokájukat. :-(”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobilalkalmazás múzeumlátogatóknak

A szegedi Móra Ferenc Múzeumtól a péterváradi erőd kazamatájáig összesen 29 dél-alföldi és szerbiai város 53 híres kiállítóhelyéhez ad belépési kedvezményre jogosító útlevelet a DKMT Nonprofit Kft. Tovább olvasom