Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Vizsgáztatják az álláskeresőt is

Szeged - A jelentkezéshez is vizsgát kell tennie annak, aki köztisztviselői állásra pályázik. Ezt sok érintett nem tudja, és csak akkor szembesül vele, amikor nem fogadják el a pályázatát. A közigazgatási versenyvizsga 19 ezer 325 forintba kerül.
Aggódnak az önkormányzatok a közigazgatási versenyvizsga miatt, attól tartanak, hogy nem tudják majd betölteni a köztisztviselői állásokat. A pályázók egy része ugyanis nem tudja, hogy 2009. december óta egy kormányrendeletnek köszönhetően a jelentkezés feltétele az előzetes vizsga. A vizsgát igazoló tanúsítvány nélkül érvénytelen a pályázat.

Muhari Éva, a szegedi önkormányzat személyzeti osztályvezetője elmondta: a vizsgára elektronikusan kell jelentkezni, a jelentkezéstől számított 60 napon belül időpontot ad a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ (KSZK). Azaz ha a reménybeli közszolga csak akkor jelentkezik, amikor megtetszik neki egy állás, a 60 napos határidő miatt könnyen lecsúszhat.

A vizsga két szintű – középszintű a középfokú végzettségűek, felső szintű a felsőfokú végzettségűek számára. A köztisztviselői illetményalap 50 százalékát kell kifizetni érte, ami jelenleg 19 ezer 325 forint. Ugyanennyibe kerül az ismétlés is. A díj visszajár, ha a jelölt eredményesen pályázik, és felveszik valamelyik közigazgatási szervhez.

A közigazgatási versenyvizsga ára: 19 ezer 325 forint. Fotó: Segesvári Csaba
A közigazgatási versenyvizsga ára: 19 ezer 325 forint.
Fotó: Segesvári Csaba

A megmérettetésre egyébként bárki jelentkezhet. A megszerzett tanúsítvány öt évig érvényes, vagyis öt évig lehet vele köztisztviselői állásokra jelentkezni. A megfelelő végzettség persze továbbra is feltétel.

2009 decembere előtt nem volt előzetes vizsga, de a „friss" köztisztviselőnek egy éven belül alapvizsgát kellett tennie: közigazgatási ismereteiről kellett számot adnia írásban és szóban. Ennek költségeit a munkáltató fizette. Az alapvizsga egyébként nem szűnt meg, mert vannak olyanok, akiket a kormányrendelet hatályba lépése előtt vettek föl, de kevesebb mint egy éve.

A pályáztatás 2007 óta kötelezettség, korábban azt vett fel köztisztviselői állásba a munkáltató, akit alkalmasnak talált.

Írásban és szóban is vizsgáznak

A közigazgatási versenyvizsga írásbeli és szóbeli részből áll. Az írásbeli elektronikusan történik, a teszt során felmérik a felhasználói szintű számítástechnikai ismereteket is, az esszékérdésekkel a szövegszerkesztési készséget és a helyesírást is. A témakörök például: közigazgatási jog, alkotmányjog, pénzügyi, gazdasági ismeretek, emberi jogi, etikai és adatkezelési ismeretek. A szóbeli egyben kompetenciavizsgálat is, tehát a jelölt rátermettségét, kommunikációs és beszédkészségét is tesztelik. A témakörök a www.kszk.gov.hu oldalon megtalálhatók.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. flexsnake 2010. január 29. 20:08
  „Nekem az tetszik hogyha nem veszik fel, nem fizetik vissza az árát. Javasolnám hogy minden szakma betöltése előtt legyen ilyen. A pékeknél is meg a kukásoknál is mert ez tök jó bevételi forrás. Sőt a munkanélkülieknek is legyen egy vizsga hogy csak képzett okleveles munkanélküliek legyenek. És csodálkozol hogy nincsenek állások? :D 5 év és a lottón állást lehet nyerni, kutya egy világ jön rátok ha ott maradtok magyarországon. Gyertek onnan el ;)”
 • 23. bakosandrás 2010. január 28. 18:45
  „22. Értem már miért ilyenek a közalkalmazottak. Még a megoldó kulcs is fent van a neten :)”
 • 22. sznlilla 2010. január 28. 17:52
  „A probléma nem az, hogy le kell vizsgázni, inkább az, hogy úgy nehéz rá felkészülni, hogy meg kell tanulni a megadott anyagot, illetve a vizsgateszt nyilvános válaszait. Persze nem egy és nem kettő rossz válasszal. Tehát még azt is meg kell tanulni, hogy melyik témakörnél, melyik a hibás válasz, mivel a vizsga számítógépen zajlik, és "ő" is javítja. ....És aki esetleg "csak" a tananyagot tanulja, az rosszul jár, mert hiába tudja jól a választ, ha az mégsem a helyes megoldás...”
 • 21. favágó 2010. január 28. 08:06
  „Nem húszezer az! Kell még papír arról is - és nem ám ingyé - hogy az erkölcseiddel semmi baj! És ez is csak 3 hónapig jó! Utána kérhetsz újat, ha pályázni szeretnél!
  A többit Akoska szépen leírta! Nagyon tud a fiú!:-))”
 • 20. Kaccat 2010. január 28. 06:40
  „Ez egy vicc...
  ki fogja kifizetni azt a húszezret, azért, hogy hátha nem a csókos kerül be?
  A versenyszférában is komoly felvételi vizsgák vannak, sokszor napokig tart, komoly pszichológiai tesztekkel, aminek a kiértékelése nem két forint, mégsem a pályázó fizeti...”
 • 19. Cat 2010. január 28. 05:46
  „macs

  Gondolom, azért, mert pénzbe kerül.
  Visszaadják, de csak akkor, ha felvesznek valahova. Ha nem, akkor kidobott pénz. Sok álláskeresőnek a háta közepére se hiányzik még egy húszezres kiadás.”
 • 18. mcep 2010. január 28. 02:08
  „17. veszi a halál...”
 • 17. macs 2010. január 27. 22:42
  „Most ezen miért vagytok kiakadva?
  Sok esetben a felvételi beszélgetéseknél az első körben komoly szakmai kérdéseket tesznek irásban. A kiértékelés után jön a 2. kör.
  Sőt olyan is előfordul, hogy az interjuztató angolra vagy németre vált. Tessék felvenni a ritmust.”
 • 16. Akoska 2010. január 27. 21:10
  „Némileg pontosítanám a cikkben foglaltakat. A rendszer nem 60 napra ad időpontot a leendő jelöltnek, hanem a jelöltnek kell jelentkeznie online regisztráció után valamely vizsgaszervezőnél, valamely - még szabad - időpontra. A vizsgára jelentkezés és az időpont között el kell telnie min. 15 napnak, és a vizsga előtt legkésőbb 5 nappal be kell fizetni a díjat. Tehát az időpontot nem a "rendszer adja", az annak függvénye, hogy hová és mely időpontra sikerül feljelentkeznie a jelöltnek.
  Mellesleg aki akkor kezd el azon tanakodni, hogy nincs meg a versenyvizsgája, amikor az állást már kiírták, azt tényleg csak sajnálni tudom.”
 • 15. sanguinee 2010. január 27. 20:05
  „Sírjak, vagy nevessek??!!
  Mivel az én munkahelyemen, PROTEKCIÓS, KULTURÁLATLAN, ANALFABÉTA személyeket vesznek fel. Csak legyen rokona, jó ismerőse már az intézményben...
  Nekik miért nem kell vizsgázni??!!”
 • 14. CID 2010. január 27. 19:51
  „:) Arra azért kíváncsi lennék, hogy a sok-sok agyonképzett, sztahanovista közalkalmazott, ha már olyan jól dolgozik, és annyira el van nyomva a munkahelyén, miért nem csinál karriert a versenyszférában ?”
 • 13. Yossarian 2010. január 27. 19:11
  „ez egy újabb idiótaság, és csak arra jó, hogy szopassák a szerencsétlent. jó lenne tudni, hogy például mi szüksége van egy adatröbzítőnek a polgármesteri hivatalban az EU pénzügyi szerkezeti felépítéséhez?!
  és még sorlohatnám.
  mert ez a vizsga sajnos nem arról szól, hogy alkalmas-e a jelölt a melóra, hanem egy csómó fölösleges marhaságot kér számon.”
 • 12. vmagdi 2010. január 27. 19:11
  „:) elkepzelem ahogy pld kolompar orban közigazgatási jogbol, alkotmányjogbol, pénzügyi, gazdasági ismeretekbol, emberi jogi, etikai és adatkezelési ismeretebol vizsgazik, igaz o mar nem is egy simlis koztisztviselo, hanem egyenesen egy allamfefi”
 • 11. CID 2010. január 27. 14:46
  „Mi ezen a meglepő. Nagyon helyes, hogy a közigazgatásban is a tudást kérik , nem a papírt. Lehet valakinek 8 diplomája, ha az adott feladatra alkalmatlan, akkor alkalmatlan, meg hát ugye a magyar oktatás..... :)”
 • 10. erika87 2010. január 27. 14:26
  „Ja. Rossz vicc.”
 • 9. Teo 2010. január 27. 12:44
  „Ez egy VICC.”
 • 8. favágó 2010. január 27. 11:49
  „És akinek megvan a közigazgatási alap és szakvizsgája, de most nem a közszférában dolgozik, és vissza szeretne kerülni, vagy "zsinórban " szült 2-3 gyerkőcöt, akkor vajon annak is kell ismét versenyvizsgát tennie?”
 • 7. spiler 2010. január 27. 11:47
  „na és a vizsgáztatott is vissza kérdezhet........pontosan fizetik a bért?....adóznak rendesen utánnam és ezt ellenőrzhetem?........MAGUKHOZ NYULNÁNAK A TISZTELT MUNKAADÓK.”
 • 6. Alsóváros 2010. január 27. 11:01
  „Mi az a versenyvizsga? Mitől verseny egy vizsga? Mit értenek ez alatt? Ki/mi versenyzik kivel/mivel?”
 • 5. erika87 2010. január 27. 09:57
  „geva80! Én is pont ilyen helyzetben vagyok, most a mesterképzést végzem (tb-t tanulok), tanultam már alkotmányjogtól kezdve mindent ami a versenyvizsga témakörében benne van. Így is létszámstop van, semmi esély elhelyezkedni, de persze még ezzel is nehezítik az álláshoz jutást. Köszönjük!”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjat kapott a vöröshagymadoktor

Vöröshagymával végzett kutatásai eredményének elismeréseként kapott Biopolisz innovációs díjat egy fiatal szegedi Alzheimer-kutató, Datki Zsolt. Tovább olvasom