Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Vízszintes fúrás a Pick-torony alá

Szeged - Ha kimerül egy olajréteg a függőlegesen fúrt olajkút alatt, vízszintesen kutat tovább a fúrófej. Félmilliárdos beruházással most a szegedi mező Alsóváros alatti részét nyitják fel, harminc köbméter olajat nyernek naponta.
Az olajosok elmagyarázták, hogy negyven napig szünet nélkül dolgoznak itt, ami zajjal jár – mondta Molnár Lászlóné, aki közvetlenül a hangosan csattogó móravárosi olajkút tőszomszédságában lakik. Nem járult hozzá, hogy lefényképezzük, mennyire közel zakatol a portájához a harminc méter magas fúrótorony, mint ahogy a Szél utcában Szabó Sándor sem. Ő úgy tudja, mások följelentették az olajbányászokat, mert „morajlik a föld" éjszakánként.

A Szeged alatt fekvő jelentős kőolajkészletek kinyerésére a hetvenes évek végén fúrtak a mélybe több mint harminc kutat. A többségük jelenleg is hoz a felszínre értékes nyersanyagot. Ez a Cserepes sor végén üzemelő 32-es kút kimerült, már csak vizet termel ki, ezért indított a Mol Nyrt. – bányászati engedélyek birtokában – vízszintes feltáró fúrást. Székely Szabó Tamás kútmunkálati felügyeleti vezető elmondta, félmilliárd forintos beruházással a régi olajkút továbbhasznosítható. Olyan föld alatti szénhidrogén-tartalékokhoz jutnak hozzá a speciális ferde fúrással, amelyek különben – mivel a város alatti rétegben húzódnak – elvesznének.

Olaj a Széchenyi tér alatt

A szeged-móravárosi kútcsoporthoz tartozó Szeged 4-es számú kút volt a hazai olajbányászat legnagyobb „talpi kitérésű kútja". Ez azt jelenti, hogy a város széléről másfél kilométernyire – a belvárosig, a Széchenyi tér alá – is befúrtak. A föld alatti természetes kőzet és folyadék átrendeződik, ezért nem veszélyes az eljárás, nem süllyed el a város, mert a kinyert kőolaj helyét a mélyben víz tölti ki a földrétegek között.  
A Cserepes sori toronynál ötven ember dolgozik. Két tizenkét órás műszak váltja egymást, egy több mint két és fél kilométer mélyen húzódó olajtározót derítenek föl. Műgyémánttal védett tizenöt centiméter átmérőjű görgős fúrófejjel haladnak a kőzetben. Változó a sebessége, egy-négy percenként akár egy métert is megtesznek. Egyelőre a huszonhárommillió éve leülepedett dolomitban fúrnak, a kitermelt törmelékminta mutatja meg, hogy ígéretes az előrejelzés. Eddig fél kilométert tettek meg, most a Szabadkai úti Pick-torony alatt járnak, az épület mögött található az olajmező célba vett része. Ha feltárták, kiképezik a kutat a termelésre, és megközelítőleg egy hónap múlva jöhet a csöndesebb munkafázis, az olaj kinyerése. A várakozások szerint egy függőleges kút átlagos teljesítményének hat-hétszeresét hozhatják felszínre a speciális vízszintes fúrással, naponta akár 25-30 köbmétert is.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben, az ítéletre várva

Szeged - Szegeden, a Dorozsmai úton található előzetesház rácsos ablakai mögött most 210-en élnek.… Tovább olvasom