Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Víztisztítókat gyártanak a HM cégei

Csongrád megye - 200 telepíthető víztisztító berendezést rendelt a kormány a Honvédelmi Minisztériumtól. Ezeket azokon a településeken állítják fel, ahol nem fejeződik be időben az arzénmentesítő program.
Új magyar szabadalom alapján fejlesztett víztisztító berendezést a Magyar Honvédség. Az ASR 10/40M névre hallgató készülék az uniós határérték, literenként 10 mikrogramm alá csökkenti az ivóvíz arzéntartalmát. A tesztelés jó eredményt hozott a Békés megyei érmelléki vízbázison: a 120 mikrogrammos arzénszintet 2 mikrogrammra mérsékelte a 60-80 köbméter per órás teljesítményű gép. A HM két vállalata és egy külső cég 200 ilyen készüléket gyárt, önkéntes védelmi tartalékos katonák bevonásával. Erre összesen 5,7 milliárd forintot adott a kormány.

A programra azért van szükség, mert az ivóvíz szabványossá tételére az Európai Bizottság legutóbb idén december 25-éig adott határidőt. A kormány ugyan korábban már segített azzal, hogy a drága beruházások önerejét átvállalta az érintett önkormányzatoktól, és a víztisztító beruházások el is indultak, ám sok helyen nem készülnek el időre. A Belügyminisztériumnak és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak most át kell néznie, hol meddig jutottak a programban.

A programot a HM mellett a Belügyminisztérium is szervezi. Az egyelőre nem derült ki, hogy hová visznek a honvédségi gépekből, de a tárca 27 településsel már felvette a kapcsolatot, Csongrád megyében Fábiánsebestyénnel, Mindszenttel és Szegvárral. Utóbbi polgármestere, Gémes László azt mondta, náluk a határértéket éppen meghaladja az arzéntartalom, 11 mikrogramm literenként, és a végleges mentesítő készülék előkészítése is jól halad. Elképzelhető, hogy nem lesz szükség a katonai készülék beszerelésére. Csongrád megyében Eperjesen lesz a legnagyobb szükség a víztisztításra: itt az uniós határérték tízszerese az arzéntartalom. Kiss Csaba polgármester azt mondta, nem értette, miért nem náluk tesztelték a gépet, és velük még nem vette fel a kapcsolatot egyik tárca sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baltával verte halálra apját: 12 évet kapott a gyulai férfi

A Szegedi Ítélőtábla jogerősen 12 év börtönnel sújtotta a 32 éves férfit. Tovább olvasom