Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Vizuális táncvarázslat: a Szegedi Kortárs Balett kettős bemutatója a nagyszínházban

Szeged - Sztravinszkij Orpheusa korrekt, de nem különösebben izgalmas produkció – Bartók viszont, mint mindig, ezúttal is sikert hozott Juronics Tamásnak: a Szegedi Kortárs Balett a kétrészes est második felével, a 21. századi vizuális varázslatként színpadra állított táncjátékkal, A fából faragott királyfival főzte meg a közönséget.
A francia táncos-koreográfussal, Myriam Naisyvel a Szegedi Kortárs Balett 12 évvel ezelőtti Sztravinszkij-estjén már bemutatta a feltétlen szerelem metaforáját, az Orpheust. Az akkori produkció az archaikus történetet női szemmel közvetítette: Naisy darabja elsősorban arról szólt, mi történik, ha egy összetartozó pár külön lelki utakon jár, és a férfi nem képes már vakon szeretni. Juronics Tamás új koreográfiája egészen más irányba vezet, követhetőbben meséli el a történetet; és ebben az Orpheusban inkább a vizualitás a meghatározó.

Vizuális táncvarázslat: a Szegedi Kortárs Balett kettős bemutatója - Az Orpheus képei. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Bianca Imelda Jeremias letisztult díszlete jelképekkel operálva hatásosan megidézi az antik mitológia világát, miközben a jelmezek időtlenséget is sugároznak. A színpadkép központi eleme egy hatalmas, fénylő napkorong, amely egyben óriási szemként is tekint ránk: a pupillával és a szivárványhártya változó színével az érzelmek hullámzását is képes kifejezni. Körbeforgatható, emelkedő gyűrűporond adja a játék központi terét.

Tökéletes választásnak bizonyult a címszerepre a fiatal Horváth M. Gergő, akinek alighanem ez az első igazi nagy kihívás a pályáján. Sztravinszkij zenéje a fuvolák koloratúraszerű finom akcentusaival és a hegedűkön megszólaló éneklő dallammal idézi fel Orpheus alakját – a már megjelenésével is harmóniát sugárzó táncosnak ihletett, kifinomult, poétikus mozgáskultúrával sikerült életre keltenie a varázserejű énekest. Érzéki Eurüdiké Hortobágyi Brigitta, karakteres Halál Angyala Zsadon Flóra, szikár kopaszságával hatásosan hozza Hadészt, az alvilág istenét Tarnavölgyi Zoltán. Dinamikusak és riasztók a Fúriák: Hajszán Kitti, Szarvas Krisztina és Fehér Laura.

A fából faragott királyfi is szerepelt már a társulat repertoárján, a 2001-es Dóm téri produkciót is Juronics Tamás hozta létre. Új koreográfiája azonban – még ha vannak is azonos mozgásformák – egészen más: vizuális varázslatra épít. Így szinte egyenrangú alkotótársa a koreográfusnak a fényfelelős Stadler Ferenc, a videót jegyző Zengo, valamint Bianca Imelda Jeremias díszlet- és jelmeztervező. Balázs Béla meséjét 21. századi digitális videojátékként tálalják: ki-bejárást is lehetővé tevő, rafinált, felszabdalt, széles, fehér vászonfalra – és a táncosokra – vetítenek mozgó- és állóképeket. Először deszkakerítést látunk, amelyre a Tündér megjelenésekor hirtelen zöld borostyánfüggöny kúszik, majd ahogy halad előre a mese, zsongó erdő, szakadó eső, hipnotikus hullámok és a rejtélyes, sötét, csillagos Univerzum képei jelennek meg. Bartók Béla ma is friss és izgalmasan modernnek ható zenéjével kombinálva ez a dinamikus képi világ olyan elementáris hatású, hogy akár tánc nélkül is élvezni lehetne.

Vizuális táncvarázslat: a Szegedi Kortárs Balett kettős bemutatója - A fából faragott királyfi képei. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A társulat azonban a mozgással rápakol egy lapáttal, és így az összművészet jegyében igazi kortárs táncszínházi produkció születik. Czár Gergely Királyfija és Szarvas Krisztina Királylánya művészi és fizikai teljesítmény tekintetében is bravúr: kifejező táncukkal a szimbolikuson túl egyéni karakterjegyekkel is képesek felruházni figurájukat. Hajszán Kitti vadító, piros ruhakölteményben sejtelmes végzet asszonyaként hozza a Tündért. Ezüstös, fémes dresszben, fülig érő, piros bohócmosollyal jelenik meg Fabábként Finta Gábor, aki a pantomimes előadási hagyományokra is utaló hatásos tánccal formálja meg a szerepet.

Olvasóink írták

  • 1. tth.pandi 2012. április 23. 11:21
    „Csak a pontosabb információközlés érdekében szólnék,hogy a Fúriák szerepében Hajszán Kitti,Szarvas Krisztina és Tóth Andrea látható.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 százalék fölött lehet a fagykár Csongrád megyében

A legtöbb virágzó gyümölcsösben 50 százalékosnál nagyobb kárt okozott a múlt hét eleji fagy. Tovább olvasom