Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Vizyné után Makrancos Katát játssza

Szeged - A Vígszínházból szerződött Szegedre Danis Lídia, akit az Édes Annában Vizyné szerepében láthat a közönség. A Ruttkai Éva-díjas, fiatal színésznő úgy érzi: kisgyermekes anyukaként férjével harmonikusabb életet élhetnek itt, mint a fővárosban.
– Amikor a férjem, Lazók Mátyás végzett a színművészetin, Szegeden kapott szerződést, én a kisfiunkkal egy évig egyedül maradtam Budapesten úgy, hogy pár hónapos korától kezdve játszottam a Vígszínházban. Úgy éreztem, ha nem találunk ki valamit, összeroppanok. Megbeszéltem a problémát igazgatómmal, Eszenyi Enikővel – akinek sok mindent köszönhetek –, ő azt javasolta: a felmondást felejtsük el. Soproni vagyok, 12 évig éltem Budapesten, amikor jött az ajánlat Szegedről, rögtön éreztem, hogy ez az ideális megoldás számomra. Juronics Tamás ráadásul olyan szerepeket ajánlott, amire ha egy harmincéves színésznő nemet mond, nem biztos, hogy normális. Makrancos Kata és a Három nővér Natasája volt az első két feladat, amit kitalált nekem. Beszéltünk egy lehetséges harmadik szerepről is. Láttam az előző évadban kedves vígszínházi kollégám, Pindroch Csaba címszereplésével Keresztes Attila Liliom-rendezését, és már akkor gondoltam rá, hogy szeretnék vele dolgozni. A vágyam teljesült, Attila rám osztotta Vizyné szerepét, aminél csodálatosabbat nem is kívánhatnék magamnak – fogalmaz Danis Lídia, aki szerint nagyon nehéz a szerep. Már csak azért is, mert 20 hónapos a kisfia, és ebben a darabban azt kell eljátszania, hogy elvesztette a gyermekét.

– Undorító szó, ha azt mondom erre: izgalmas. De mégiscsak az. Egy ponton átbillen bennem a dolog: már nem is kell játszanom, elég belegondolnom, hogy kikészüljek tőle. Fájdalmas, gyötrelmes, de szeretem az ilyen kegyetlen szerepeket! Azt is imádom benne, hogy Vizynéként nem gyönyörűen kisminkelve, hanem hófehérre festett arccal, csúnyán léphetek színpadra. Egy csúnya szerepért, a Körmagyar Takarítónőjéért kaptam meg a Ruttkai Éváról elnevezett emlékgyűrűt is a Vígszínházban. 26 éves voltam, és színművészetis osztályfőnökömmel, Hegedűs D. Gézával maradtunk versenyben érte. Megdöbbentem, amikor a társulat végül nekem szavazta meg. Ennél nagyobb elismerést nemigen kaphat az ember – mondja Lídia, aki szerint Ruttkai mítosza ma is él a Vígszínházban. Bár nehéz volt elszerződni az ország egyik legnépszerűbb teátrumából, úgy érzi, jól döntött.

A Ruttkai Éva-díjas Danis Lídia a Vígszínházból szerződött Szegedre.Fotó: Frank Yvette
A Ruttkai Éva-díjas Danis Lídia (jobbra) a Vígszínházból szerződött Szegedre.
Fotó: Frank Yvette

– Most elsősorban anyának érzem magam; jó, hogy a fiammal és az apukájával harmonikus életünk lehet Szegeden. Élvezettel figyelem, hogy Zsigmond – aki egyik kedvenc íróm, Móricz után kapta a nevét –, ahogy nő, tisztára az apja. Kiadtuk a budapesti lakásunkat – háromszor akkorát béreltünk itt helyette. A Kárász utcán áll a karácsonyfa, kezdődik a karácsonyi vásár, élhető a város. Ráadásul fantasztikus szerepeket kaptam, ezért nem is gondolok arra, hogy Enikővel úgy beszéltük meg: a Vígszínház kapuja nyitva áll előttem. Most itt vannak feladataim, nem is akármilyenek!

Nem rivalizálnak

– Mivel idősebb vagyok a férjemnél, így időben is többet töltöttem már el a pályán. Ha lenne is szakmai versengés köztünk, jól kezeljük. Ha beszélgetünk erről, mindig oda lyukadunk ki: meg kell becsülnünk, hogy egy színházban játszhatunk – válaszolja a rivalizálást firtató kérdésre Lídia, aki úgy érzi, máris elfogult a szegedi társulattal. – Ilyen tehetséges, nagy munkabírású, alázatos, jól gondolkodó és tehetséges színészekkel ritkán lehet találkozni. Nem az ő hibájuk, hogy a szakmában kevéssé ismerik őket, mert a színigazgatók, színészkollégák nem veszik a fáradságot, és nem jönnek el Szegedre megnézni őket. Vagy ötven színész, rendező barátomat hívtam meg, hogy nézze meg az Édes Annát. Szinte könyörögtem nekik, de azt mondták, messze van. Pedig autópályán jöhetnének. Keresztes Attila egy csoda! Mindenkinek látnia kellene, mit tud a színházról, hogy rendez. Nem tartom korrektnek, hogy a szakmában sokszor úgy alkotnak véleményt egy vidéki társulatról, hogy nem is látták a produkcióit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feloldották a látogatási tilalmat Szegeden

Január 21. óta nem kell az influenzavírus okozta szövődmény miatt ápolni beteget. Szerdán feloldották a látogatási tilalmat Szegeden is. Tovább olvasom