Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós képei a REÖK-ben

Szeged - Két kortárs festőművész alkotásai találkoznak a REÖK következő tárlatának alkalmából: a művészek, Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós már húsz éve házasok, de együtt még sosem állították ki képeiket Magyarországon.
Általában saját készítésű fotóik ihletik meg őket, ha festenek, ám mire a fényképből festmény lesz, megesik, hogy átalakul a koncepció is. A REÖK következő kiállításának művészeit a kortárs magyar festészet legkiválóbb alkotói között tartják számon: Szüts Miklós és Vojnich Erzsébet már húsz éve házasok. A képzőművészeknek Európa számos fővárosában volt már közös kiállításuk, Párizs, Róma és Bukarest után Szegedre érkezik a tárlat. – Nagyon boldogok vagyunk, hogy Magyarországon is megvalósulhat – meséli Vojnich Erzsébet. – Az a könyv adja az apropót, amely nemrég jelent meg kettőnk munkáságáról. A kiadótól jött az ötlet, hogy a bemutatót koronázzuk meg egy közös kiállítással, amihez a legnagyszerűbb helyszínnek a szegedi REÖK bizonyult.

Először állít ki közösen a házaspár itthon
Először állít ki közösen a házaspár itthon

Az említett kötet érdekessége, hogy a művészházaspár képei mellett zseniális hazai írók szövegeit olvashatjuk benne, többek között Esterházy Péter, Parti Nagy Lajos, Spiró György, Darvasi László, Závada Pál és Tóth Kriszta írásait. – Ezeket az irodalmárokat barátainknak tudhatjuk – büszkélkedik a Vojnich–Szűts házaspár –, őket szoktuk felkérni kiállításaink megnyitóira, úgyhogy az albumban szereplő szövegek ezen alkalmak termékei. Persze van olyan is, amely egy-egy kép hatására született.

Darvasi nyitja meg a kiállítást

A szegedi kötődésű író, Darvasi László nyitja meg a Vojnich-Szűts házaspár tárlatát. A közönség szeptember 26. és november 30. között tekintheti meg a képeket a REÖK-ben.

A két művész festményeinek hangulatvilága nagyon hasonlít, amiben persze semmi meglepő nincs, lévén az alkotók házasok. – Az együtt töltött idő magával hozza a közös világlátást is – mondja Vojnich Erzsébet. – Én persze meglehetősen különbözőnek találom a képeket, bár az igaz, hogy színvilágban mindketten kerüljük a harsány árnyalatokat, és inkább a visszafogott színeket alkalmazzuk.

Ahogyan a művész házaspár, úgy a REÖK is összekapcsolja az össszművészetiség jegyében a képzőművészetet és irodalmat, így folytatódik az a hagyomány, amit a drámaíró versennyel indított el a kiállítóház. A Vojnich–Szűts-tárlat apropóján kéthetente azokkal a népszerű írókkal – Závada Pállal, Parti Nagy Lajossal, Tóth Krisztával és Szilágyi Ákossal – találkozhatnak a látogatók, akik a házaspár kötetének is alkotói. Az irodalmárok szubjektív tárlatvezetést is tartanak a képek között a résztvevők számára.

(X)

Olvasóink írták

  • 1. abracka 2008. szeptember 19. 13:00
    „Köszönjük! Most kezdem hinni, hogy jó úton van a Reök!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubileumi könyvárverés a Somogyi-könyvtárban

Szeged - Minden eddiginél több szegedi vonatkozású anyag gyűlt össze a november 8-án rendezendő… Tovább olvasom