Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Volkswagenben utaznak a tolvajok

Magyarország - A Volkswagen volt az autótolvajok legkedveltebb célpontja tavaly Magyarországon: ebből a márkából 848 darabot lovasítottak meg. Csongrád megyéből 56 autó tűnt el.
Volkswagenből loptak el a legtöbbet 2013-ban Magyarországon. A BM sajtófőosztályának tájékoztatása szerint tavaly összesen 4 ezer 683 autónak kelt lába hazánkban, amiből 3 ezer 933-at Budapesten vittek el a tolvajok – 848 Volkswagen volt.

Védelem: amit
a pénztárca kibír

– Egy gépkocsifeltörés is sok kellemetlenséget tud okozni, ezért parkoláskor válasszunk minél forgalmasabb helyet, a bevásárlóközpontokban lehetőség szerint a bejárathoz közelebbi, megvilágított és bekamarázott parkolóhelyeket részesítsük előnyben – tanácsolja M. Toronykőy Márta. A CSMRFK Bűnmegelőzési Osztályának alezredese szerint az egyik legfontosabb, hogy semmilyen értéket és iratot ne hagyjunk szem előtt a járműben, már egy napszemüveg vagy egy mobilfeltöltő látványa is felkeltheti a tolvaj érdeklődését. – A kocsitolvaj vagy autófeltörő mindig a kisebb ellenállás felé megy: ha lát például egy kormányzárat, az már elriasztó lehet számára, ezért pénztárcánkhoz mérten tegyünk meg mindent autónk védelméért. Ha mégis bekövetkezik a baj, azonnal hívni kell a 112-es segélyhívót, a helyszínt pedig hagyjuk érintetlenül, hogy minél több nyomot tudjanak rögzíteni a rendőrök. Csongrád megyében az elmúlt években csökkent a kocsilopások száma – közölte az alezredes.
A dél-alföldi régióban Bács-Kiskun megyéből tűnt el a legtöbb kocsi, 144 autó gazdája fordult lopás miatt a rendőrséghez. Csongrád megyében 56, Békésben 20 autót vittek el tolvajok. Az ismertté vált tolvajok száma 2010 és 2014 között 437 és 483 között mozgott. Az elmúlt öt évben tavaly történt a legkevesebb, míg 2012-ben a legtöbb autólopás, amikor 5 ezer 637 kocsit vittek el a parkolókból.

Farkas Zsolt Géza, a biztonságtechnikával is foglalkozó szegedi Lochner Kft. marketingvezetője elmondta: cégük járműkövetéssel is foglalkozik, s bár a szolgáltatást még inkább csak nagyvállalatok veszik igénybe munkavállalóik követésére az országban, a rendszert személyautókba is gond nélkül be tudják szerelni.

 – Az autótulajdonosok nagy többsége még a riasztó mellett teszi le a voksát, a járműkövetés egy komolyabb mechanika, ami a nap huszonnégy órájában mutatja központunkban, hogy merre járnak a kocsival. A rendszernek olyan funkciója is van, hogy lopás esetén blokkolni tudjuk vele az autót, amivel ezután nem lehet tovább haladni. A járműkövető doboz mérete 5-6 centi, így az autó esetleges szétszerelésekor se tűnik fel egyből a tolvajoknak. A kiépítés 40-50 ezer forintba kerül, ami után a szolgáltatásért 5-10 ezer forint havi díjat kell fizetni attól függően, hogy a követőrendszert csak Magyarországon vagy külföldön is akarja használni a kocsitulajdonos – magyarázta Farkas Zsolt Géza.

Szakemberek szerint abból az autóból lopnak sokat, amiből sok van, a Központi Statisztikai Hivatalnak pedig arról vannak adatai, hogy az itthon első alkalommal forgalomba helyezett autók száma hogyan alakult. Eszerint 2013-ban a Volkswagen 15 ezer 444 darabbal vezetett, amit az Opel, majd a Ford követett– a Suzuki a toplista kilencedik helyén szerepelt. A használtautó-piacon a legkeresettebb az Opel, a Suzuki és a Volkswagen volt.

– Nincs ellophatatlan autó, de bizonyos berendezések, mint a rejtett kapcsoló, a riasztó vagy a műholdas riasztó megléte megnehezítheti a tolvaj dolgát, vagy eltántoríthatja a bűncselekménytől. A Volkswagen nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában az ellopott autók toplistájának élmezőnyében szerepel, ami nem a kocsi biztonsági szintjének gyengeségével, hanem a gyár nagy piaci részesedésével magyarázható. Ügyfeleink többsége új autó vásárlásakor főleg azt a védelmi szintet igényli, amit a biztosítás előír. Ennél többet csak azok szánnak autóik védelmére, akiknek már volt rossz tapasztalatuk. Az utóbbi 3-4 évben egyetlen korábbi ügyfelünk sem jelezte, hogy ellopták volna az autóját – mondta Beznoszka László, a Porsche Szeged Volkswagen-értékesítési vezetője.

(Leadképünk illusztráció - fotó: Kovács András)

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megpróbálta kirabolni a Nemzeti Dohányboltot. Felismeri?

Egy dohányboltot próbált kirabolni egy férfi Szegeden. Az eladó megnyomta a riasztót, a támadó… Tovább olvasom