Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Volt már ilyen időjárás

Szeged - Villámlik karácsony első napján, aztán szélcsendes, napos idő következik, ami a harmadik napra is kitart; jég híján késnek a nádaratással a Balatonon, a hegyekben olvadó hó miatt a Tisza Csongrádnál egyik napról a másikra másfél métert emelkedik.
Ilyenkor föl szoktuk hívni a meteorológust, aki már várja a telefont, és kész a válasszal: igen, lehet, hogy ez a globális felmelegedéssel függ össze, habár hasonló időjárás volt ekkor meg ekkor is – és mondja a dátumokat. Ilyenkor már nem nagyon szoktunk rá figyelni. Pedig az időjárásnak nem csak a jelene izgalmas. 1664 őszén például az esők áradásokat hoztak, és „gonosz utakat csináltak", novemberben is, amikor a Csáktornya melletti erdőben Zrínyi Miklóst végzetes vadászbaleset érte. Amikor viszont 1686. szeptember 2-án sikerült Budát visszafoglalni, olyan száraz őszt jegyeztek fel, hogy vetni sem volt érdemes. Szokatlanul meleg volt a Kárpát-medencében az év második fele 1703-ban is, amikor Rákóczi Ferenc csapatai már uralták a Felvidéket. Forró őszünk lesz – mondhatták a bécsi Burg lakói.

Tegnap is ereje volt a napnak. Képünk a szegedi Kárász utca fényeiről és árnyékairól kora délután készült. Fotó: Karnok Csaba
Tegnap is ereje volt a napnak. Képünk a szegedi Kárász utca fényeiről
és árnyékairól kora délután készült. Fotó: Karnok Csaba

Volt aztán kis jégkorszak, amelynek egyik jellemzője, hogy a változékony, enyhe ősz egészen december végéig tartott, és csak januárban kezdődött az igazi tél, ami aztán elhúzódott márciusig. Két hónapig tartott a nyár. A krónikák szerint emiatt például a XVI. század vége felé majd minden évben tönkrement a szőlő, a bor megdrágult – viszont föllendült a sörfőzés.

Tanulság? A szélsőséges időjáráshoz is lehet alkalmazkodni.

Olvasóink írták

  • 2. Rosmary53 2009. december 30. 10:07
    „Mindig volt, hogy másképp volt, mint várták, és ez ma is így van...csak nem volt ekkora riogatás miatta.. feljegyezték, átélték, és közben századok múltak...és ez ezután is így lesz...”
  • 1. TELSTAR 2009. december 29. 14:37
    „Volt, persze. 100 évben egyszer, de nem unos-untalan!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmilliárdból épül igazi várossá Sándorfalva

Sándorfalva - Lakópark, szabadidőcentrum, új iskola, buszpályaudvar – a három éve városi… Tovább olvasom