Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Volt már sikeresebb éve is Csongrád megye gazdaságának

Szeged - Lassult a Csongrád megyei építőipar 2007-ben, s bár teljesítménye jobb, mint a régió másik két megyéjében, az idei év sem lesz könnyű.
A használatba vett lakások száma – az országossal ellentétben – 16 százalékkal csökkent, de recesszió volt a beruházásokban is: lakosonként az országos értéknek mindössze 53 százalékát produkáltuk, a budapestinek pedig csupán egyötödét. A teljes munkaidősök 156 ezer forintos bruttó átlagkeresete – az országostól és az inflációtól is elmaradva – hét százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A KSH Szegedi Igazgatósága márciusban összegezte 2007 számait.

Lassult a megyei építőipar termelése: 2007 első félévének végén teljesítménye még 15 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakáét, decemberre pedig már csaknem 6 százalékkal maradt el attól. A csökkenés az országoshoz képest azonban mérsékeltebb, ráadásul a régió másik két megyéjéhez viszonyítva is jobban állunk. Csongrádban az egy lakosra jutó építőipari termelés értéke ötven százalékkal nagyobb, mint Bács-Kiskunban és másfélszeresével több, mint Békésben.

A csökkenést a kisebb kivitelezők visszaesése okozta, az építőiparban meghatározó szerepet betöltő nagyobb cégek súlya növekedett. A látható szerződésállomány szerint az építőiparban további lassulással kell számolni, a 2007. december végi, még teljesítetlen állomány csak háromnegyede volt az egy évvel korábbinak.


Visszafogott volt a fejlesztés 2007-ben Csongrád megyében: a megfigyelt szervezetek 77 és fél milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre – sajnos folyó áron is kevesebbet, mint egy évvel korábban. A régió másik két megyéje nagyjából inflációkövető bővülést könyvelhetett el. Az egy lakosra jutó teljesítményérték azonban továbbra is Csongrádban a legmagasabb, ám előnyünk értelemszerűen szűkült. A megyei beruházók lakosonként az országos érték 53 százalékát, a rangsor élén álló budapestinek pedig csupán egyötödét költötték el.

Az összes beruházás – folyó áron mért értékének – kilencszázalékos csökkenésében a gazdasági ágak közül a szállítás, raktározás, posta és távközlésnek volt meghatározó szerepe – ezek az előző év kiemelkedő értékéhez képest felével, illetve hattizedével csökkentették beruházásaikat.

Ugyancsak visszafogott volt a fejlesztés a feldolgozóiparban, azon belül is elsősorban a vegyiparban, ugyanakkor az energiaszektorban jó egyötödnyi volt a bővülés. Az együttesen 26,6 milliárd forintos ipari invesztíció az összes beruházás nagyjából egyharmadát tette ki. A többi jelentősebb gazdasági ág közül az egészségügy az előző évi szint alatt teljesített, míg a közigazgatás kiemelkedő ráfordításnövekedéssel hívta fel magára a figyelmet.

Az országos tendenciával szemben a megyében és Szegeden tavaly csökkent  a lakásépítés. Fotó: Frank Yvette
Az országos tendenciával szemben a megyében és Szegeden tavaly csökkent a lakásépítés.
Fotó: Frank Yvette

2007-ben Csongrád megyében a használatba vett lakások száma – az országos tendenciával ellentétben – 16 százalékkal csökkent az előző évhez képest, de hasonló volt a mínusz dél-alföldi régió másik két megyéjében is. Nálunk tavaly 1083 lakást vettek használatba, és 1558 újra adtak ki építési engedélyt a hatóságok, ez utóbbiak száma 18 százalékkal volt több az előző évinél, ami biztató jel lehet az idei esztendőre nézve.

Nettó 101 ezer forint

2007-ben a megyében teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete a 101 ezer forintot közelítette, ami alig több mint két százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A fogyasztói árak 8 százalékos emelkedését figyelembe véve a megyei keresetek reálértéke több mint 5 százalékkal csökkent.

A megye városaiban és a községekben csupán kevéssel, de Szegeden majdnem negyedével maradt el az átadott lakások száma az előző évitől. Az országos trenddel ellentétben az építtetői körön belül a vállalkozások szerepe erősen visszaesett, csaknem feleannyi lakást építettek vállalkozók, mint egy évvel korábban. Ennek megfelelően az átadott új otthonok alig valamivel több mint ötöde készült értékesítésre, számuk egy év alatt a felére csökkent. Az új lakások közel nyolcvan százalékát magánszemélyek építették, saját használatra – valamivel több mint harmaduk négy vagy több szobával, további háromtizedük pedig két szobával készült. Átlagos alapterületük 85 négyzetméter volt, néggyel kisebb, mint az előző évben építetteké.

2007. január-decemberben a megyei székhelyű gazdálkodó szervezeteknél teljes munkaidősök 156 ezer forintos bruttó átlagkeresete – az országos emelkedéstől elmaradva – mintegy hét százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A költségvetésben az átlagkeresetek kevesebb mint 5 százalékkal emelkedtek, míg a versenyszférában 9 százalék feletti keresetnövekedést könyvelhettek el.


A megyei keresetek országoshoz viszonyított lemaradása változatlanul jelentős, 16 százalékos. Az országos értékeket csupán az építőipar, az oktatás és a mezőgazdaság keresetei haladták meg. A negatív különbség a „pénzügyi szektor" esetében volt a legnagyobb, az e területen dolgozók fizetése az országos átlag kétharmadát sem érte el.

A megyében 2007-ben is a pénzügyi közvetítés vezette a fizetési rangsort közel 252 ezer forinttal, de az energiaszektor, illetve a közigazgatás is lényegesen magasabb kereseteket biztosított a megyei átlagnál. A legkevesebbet, alig több mint 94 ezer forintot ezúttal is a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás gazdasági ágban dolgozók keresték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védett madarakat foglaltak le Röszkén

Röszke - Huszonnégy védett madarat próbált Magyarországra csempészni egy szerb férfi a röszkei… Tovább olvasom