Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Vonatfújás: Szeged a harmadik, idén eddig 2,4 millió forintba került a graffitik eltávolítása

Szeged - A térségben a vasúti kocsikról a graffiti eltávolítása 2010-ben közel 5,7 millió forintba került, ebben az évben pedig közel 2,4 millió forintba. Megtudtuk: elsősorban a vasúti kocsik belső terét szennyezik graffitivel, leginkább az oldalfalakon, az ablakokon, a kisasztalokon és a bőrüléseken.
– Ezek vandál gyerekek, nem graffitisek. Maximum tagnek lehetne nevezni firkáikat, de még annak is kevesek – mondja egy szegedi falfestő.

A szegedi pályaudvaron ottjártunkkor nem láttunk összefirkált vonatot. Az egyik vasutastól megtudtuk: amint beáll egy szerelvény, nekik azonnal le kell tisztítaniuk, ha graffitit látnak. A MÁV-START Zrt. 2008-ban graffitimentesítési programot indított: minden évben 20 százalékkal csökkenti a vonatokon megjelenő külső és belső firkák mennyiségét. A kommunikációs osztály szerint azóta a vasúti járművekről több mint 210 ezer négyzetméter festéket távolítottak el, ennek költsége meghaladta a 330 millió forintot.

A kampány kezdetén Badár Sándor is beszállt a graffitimentesítésbe. Fotó: MÁV-Start Zrt.
A kampány kezdetén Badár Sándor is beszállt a graffitimentesítésbe.
Fotó: MÁV-Start Zrt.

Megtudtuk: a bűncselekménynek minősülő rongálások megelőzését segíti a jövőben egy egységes nyilvántartó, elemző, értékelő rendszer, amellyel kimutathatók lesznek a károkozásoknál az elkövető személyek közötti összefüggések.

Itt jártam

A tag a firkász neve, bandájának elnevezése vagy csak egy sima üzenet. Alkotója annyit akar közölni: „itt jártam".

„Tisztán robogjunk!"

Kampányt indított a MÁV-csoport a tisztább és gondozottabb vasúti környezet kialakítása és megóvása érdekében. Szeretnék felhívni a lakosság figyelmét a közös értékek iránti felelős gondolkodás fontosságára. Az első közös tisztításban Kandász Andrea és Badár Sándor is részt vett.

Olvasóink írták

 • 8. macs 2011. július 07. 20:59
  „1. wad,
  én már láttam vadiúj Desirot is összefirkálva, tehát nem a vonat állapotától függ, hogy firkálják vagy sem.”
 • 7. Nórikám 2011. július 07. 16:52
  „Majd megvédik őket, "mert művészi alkotások" 1:wad: normálisan csak 5 percig nézhetne ki, mert azonnal tönkre tesznek mindent! Nem csak reklamálnunk kellene, vigyázni kellene a rendre, tisztaságra, de ez nálunk nem megy. Utánam nem kell a vonat fülkét takarítani! 4: Laca74: ez tetszik! Tényleg jó megoldás, csak tekintélyt parancsoló férfi ember kell hozzá! Azon is gondolkodom, miből telik ezeknek a srácoknak a drága festékre?”
 • 6. Queenmargareth 2011. július 07. 16:47
  „:)))))))rendőrök, droidok csak körözött személy és focimeccsek esetén vannak vonaton..........”
 • 5. velemenynyilvanito 2011. július 07. 16:39
  „az az igazsag eleg elszomorito latvany a vonatok helyzete.
  ez meg tortent egyszer remelem nem tobbszor.
  ferihegyrol mentem szegedre vonatal,hat mar az is gusztustalan volt amikor at kellet menni a felul jaron.ha ezt egy masik orszagba lattom inkab vissza repulok.
  vartam a vonatot es oszinten feltem,annyi olyan ember vart ott hogy azokat jobb lekerulni <moderálva>.a vonatok jottek mentek es olyan gusztustalan kinezetuek voltak,a graffitikel,meg a koszosagukal.meg az IC resz az szep tiszta.de mikor vissza kellet mennem es nem IC hasznaltam.
  annyira de annyira gusztustalanok a vonatok hogy az nem igaz budos-koszos-wc-re inkab nem is mentem.
  amit dicserek a mav-tol hogy rendorok vannak rajta. erdekes orszag.ha ezt szerintem egy nem magyar tapasztalja sose megy tobbe az orszagba. oszinten sok ev utan eloszor meg utoljara mentem vonatal.
  miert kell ennyire tokre tenni mindent????miert nem jo az ugy ahogy van.ha firkalhatnekuk van vegyenek elo papirt.meg mindig olcsob.”
 • 4. laca74 2011. július 07. 16:07
  „Kutyaharapást szörével...megtörtént este Szegeden pár hete,ház falát kezdték fújni majd nagy arccal közölték hogy nyugodtan hivják ki a rendörséget úgysem lesz semmi bajuk. valóban nem lett bajuk csak a ruházatuk és a frizurájuk lett más szinü,pont olyan amilyennel a ház falát akarták lefesteni. Érdekes hogy azóta még a környékben sincs új falfirka.”
 • 3. macs 2011. július 07. 12:02
  „Azért van megoldás, csak lépni kellene:
  http://www.police.hu/friss/BRF-20090331_15.html”
 • 2. PipiczGabor 2011. július 07. 09:47
  „Mindent osszefirkalnak ebben az orszagban, nyanyingert kelto modon.Szellemi szint ilyen magas es az eltavolitasuk pedig igen sokba kerul. Istvan torvenyeit vissza!”
 • 1. wad 2011. július 07. 09:33
  „sokan "már ennek a vonatnak úgyis mindegy" alapon firkálják össze, gondolván hogy ígyis úgyis tiszta kosz az egész, nem árt már az a tag. persze ez nem helyes, és én sem szeretem a tageket, de lehet hogy ha elsőként nem azzal foglalkoznának hogy a graffitit eltávolítsák, hanem azzal, hogy normálisan, igényesen nézzen ki az egész vonat, beleértve a fülkéket, a wc-ket, akkor szerintem kevesebben firkálnák össze...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak a lakóknak nem szóltak, hogy befalazzák a bejárójukat

Eladta a Zrínyi utca 10. szám alatti házhoz tartozó kapubejárót Szeged a szomszédos telken szállodát építő cégnek. A döntésről nem tájékoztatta a lakókat az IKV Zrt. Tovább olvasom