Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Vonatok, motorok, túrák, városnapok

Csongrád megye – Vérzik a szívünk, hogy nem tudunk száz felé szakadni, hogy mindenütt ott legyünk. Jobbnál jobb programok várnak önre a hétvégén!
Pénteken a Napsugaras Tájháztól 9.00, 11.00, 13.00, és 15.00-kor alsóvárosi sétára hívják az érdeklődőket. A séta időtartama: 2,5 óra.

A Somogyi-könyvtárban 16.00: Íróarcok Szegeden. Vendég: Veszelka Attila, a Szegedi Írók Társaságának elnöke. A jogi karon 17.00: Mindenütt jó, de messze a legjobb... Szöul. Egy rendhagyó úti beszámoló Szabó Tamarával Dél-Koreáról, Szöulról.

Hétvégi színházműsor

Szegedi Nemzeti Színház
május 10–11., péntek– szombat, 19.00: Pillangókisasszony,
május 12., vasárnap, 18.00: Nemzetközi Simándy József-énekverseny díjkiosztó gálaműsor.
Kisszínház
május 10–11., péntek–szombat, 19.00: Bánk bán.

Az IH-ban 18 órától: Interaktív előadás a párkapcsolatokról. Előadó: Ruff Nikoletta mediátor.

Szombaton a Petőfitelepi Művelődési Házban 14–19 óráig: Ágacska családi nap. Programok: sok játszás kinn és benn, mesefilmnézés, kisállat-simogató (vadaspark), kézműveskedés, terápiás kutyabemutató, néptánc-, népihangszer-bemutató (Sámli zenekar), szülőcsoport, pszichológiai-nevelési tanácsadás. Ingyenes büfé lesz, de „házi batyukat" is elfogadnak. Szeretettel várnak kicsiket és nagyokat, szülőket és nagyszülőket, barátokat. További információ: Szegedi Ágacska, 70/221-1201.

Tíz órától: „Egy tál dödölle. Ettél-e már belőle?" II. – népi konyha a Napsugaras Tájházban. A foglalkozás ára: 300 forint/fő.

A Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészségen 19 órától: Jubileumi gálaműsorral ünnepli 10. születésnapját és emlékezik az elmúlt évekre a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ). A rendezvényre közel 170 egykori és jelenlegi játszót és munkatársat várnak, hogy együtt válogassanak a nevezetes előadásokból, énekelhessenek és mesélhessenek mindenkori közönségüknek. Így – többek között – Csokonai Karnyónéja, a Hubay-Ránki-féle Egy szerelem három éjszakája, vagy éppen Darvasi László Argentínája is megelevenedik a színpadon. A belépés ingyenes. A Grand Café Várkertben 22 órától a jubileumi ünnepséget a SZESZ-éj zárja, amelyen a társulattal jó kapcsolatot ápoló formációk köszöntik a résztvevőket. A szintén ingyenesen látogatható zenei programon a szegedi The Fiction Stop alternatív rockzenekar koncertezik. Éjféltől a Rádió Mi lemezlovasai, Stila (PWS, Soundrise), Suhov és Wowbagger (Smokey Monday) felelnek a hangulatért.

Városnapok Makón

Pénteken 9 órától ünnepélyes zászlófelvonás lesz többek között a makói városi tűzoltóság közreműködésével. 11 órától ünnepélyesen átadják a Lombkorona sétányt a Maros-parton, és lesz városnapi köszöntő is, illetve átadják a városi kitüntetéseket a Korona konferenciateremben. Szombaton 9 órától városnapi sportprogramokkal várják az érdeklődőket. A szabadidős és sportprogramok vasárnap is folytatódnak különböző helyszíneken, lesz például meghívásos horgászverseny a téglagyári tónál és sportgála az Erdei János Sportcsarnokban.

A Waldorf Általános Iskola és Gimnáziumban 9 órától iIngyenes családi program és Együttgondolkodás kiállítást rendeznek. Lesz hangfürdő a MaGong együttes közreműködésével, hallhatnak előadást a jövő viselkedésmintáiról, az élet szentségének megőrzéséről az arvisura tükrében, a keleti gyógymódokról. A programot táncház zárja.

Vasárnap
Május hozta azt az álmot – magyarnóta- és operettdélután 15 órától az IH-ban. Fellép: Kónya Krisztina Dömötör-díjas operaénekes, Vajda Júlia operaénekes, Merényi Nicolette operaénekes, Lévai László Bánfalvi-díjas nótaénekes, Kurina Irén nótaénekes, Kiszely Zoltán színész, Fodor Károly Bánfalvi-díjas nótaénekes, Széles Flóra Székely Mihály-díjas énekes és Papp Lajos nótaénekes. Kísér: Báder Béla és cigányzenekara.

* * *

A járművek szerelmeseinek

XIV. Szegedi Motorkiállítás

Május 11., szombat, Szeged, József Attila Általános és Szakiskola. 10 órától: XIV. Szegedi Motorkiállítás, Motorszépségverseny és Alkatrészbörze. A veteránoktól kezdve a motorsport minden ágának megjelenik a képviselője, a márkakereskedők az újdonságaikat vonultatják fel. Különleges épített motorritkaságokat is megcsodálhatnak az érdeklődők. Streetfighter – motoros kaszkadőrshow, tűzoltómotor-bemutató, bábszínház és legómotor-építő verseny gyerekeknek, ügyességi versenyek felnőtteknek, tesztmotorozás, KRESZ-vetélkedő várja a látogatókat. Délelőtt 10 órakor FMP-s felvonulás veszi kezdetét, együtt mennek a kiállításra. Gyülekező: Szeged, Dorozsmai úti kamionparkoló.

Moped-robogó roadshow
Május 11., szombat, Szeged, Etelka sori tanpálya. 10 órától: Bármilyen robogóval, Simsonnal lehet indulni. Lesz robogó ügyességi versenysorozat, Robogó–Simson stuntbemutató és verseny, robogó-szépségverseny. A fődíj egy szett gumi a motorra, olajcsomag és extrém sportautó-száguldás utasként egy Factory Five GTM-mel. További információ: www.robogomagazin.hu.

Nyílt nap a vasútnál
Május 11., szombat, Szeged Nagyállomás, 10 órától: A MÁV a szegedi nagyállomáson nyílt napot rendez a nagyközönség számára, amelynek keretében a közelmúltban átadott üzemirányító központ tekinthető meg. A központ az országban egyedülálló központi forgalomirányító és forgalomellenőrző rendszert alkalmaz. A belépés díjtalan. A látogatókat 10 és 16 óra között óránként induló csoportokban fogadják. A látogatási szándék bejelentését az sgpvtk@mavrt.hu e-mail címre várják. Szintén május 11-én a szegedi nagyállomás első vágányán járműbemutató lesz, belülről is megtekinthető mozdonyokkal, vasúti kocsikkal, az utascsarnokban pedig vasúttörténeti fotókiállítás várja a látogatókat.
Eközben a Fekete Házban interaktív vasúttörténeti kiállítás látogatható június 31-éig.

* * *

Túrázóknak ajánljuk

Tanúhegyek kerékpárral
Május 11–12., szombat–vasárnap, Szeged, Vasútállomás
6.45: A résztvevők kerékpárjukkal, vonattal jutnak Devecserbe, ahol megcsodálhatják az Esterházy-kastély termeit és a helytörténeti múzeumot. 20 kilométeres kerékpártúra során megtekintik Somlószőlős XIII. századi műemlék templomát, a Kisalföld síkjából 435 méterre látványosan kiemelkedő Somló hegyről pedig Badacsonyig elláthatnak. Vasárnap szintén 20 kilométer kerékpározás mellett gyalog járhatják be a Sághegy vulkáni kráterének tanösvényeit, a Tapolcai-medencében egyszerre hat tanúhegy, Badacsonyban pedig a Balaton látványában gyönyörködhetnek. Jelentkezés: Dósa Endrénél a 30/838-9450-es számon lehet.

Orchideatúra
Május 11., szombat, Mórahalom, Zöld Közösségi Ház
9.00: A szegedi Kétágú Hegy Egyesület könnyű és látványos síkvidéki túrára invitálja a vadon élő orchideák iránt érdeklődő fotósokat, videósokat a Mórahalom környéki vizenyős rétekre. A kifejezetten lassú tempójú, az elmélyültebb fotózást és videózást is lehetővé tévő túra során a túravezető, Csabai Ferenc biológia szakos tanár-közgazdász megismerteti a résztvevőket a környék orchideáival – többek közt a fokozottan védett, dekoratív külsejű pókbangóval és egyéb jellegzetes növényeivel. A kirándulás főszereplői az orchideák, de ha kéznél van egy jó távcső, könnyen megfigyelhetők lesznek a túra mellékszereplői is, a vizenyős rétek madarai. A jelentkezés feltételei a www.csodakut.eu weboldalon találhatók meg.

* * *

A Születés hete Szegeden és Makón

Szeged, Ánanda JógaKözpont

Május 10., péntek
9.00 órától a szülőcsatorna megélése a magyar népi hagyományokban a téma, majd a nap folyamán lesz szó a várandósgondozás korszerű szemléletéről, a mesék varázserejéről, a háborítatlan szülésről, és az apák is előtérbe kerülnek.
Május 11., szombat
10.00 órától megtudhatják, hogyan vásároljanak egészséges zöldséget közvetlenül a termelőtől, mi az a hipnoszülés, és levetítik a Babák című filmet is.

Makó
Május 10., péntek
Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Makói Telephelye
10.00 órakor a szoptatás előnyös hatásairól hallhatnak szakmai előadást.
május 11., szombat
Kölyökkuckó
13.00 órától a várandósság alatti külső és belső egységről, a szoptatásról, az okosító tornáról, valamint a légzés és a hangok szüléskönnyítő szerepéről hallhatnak.
május 12., vasárnap
Kölyökkuckó
9.00 órától azzal foglalkoznak az előadások, hogy meddig elég az anyatej, hogyan gyakoroljuk a babamasszázst. De lesz szó a szexuális és a kötődő nevelésről is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztik a rehabilitációt Szegeden

Bővül a szegedi pszichiátriai és neurológiai klinika, ennek köszönhetően mindkét részlegben egy… Tovább olvasom