Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Vörösben úszik a földeáki paprikatenger

Földeák - A lenyűgöző alföldi paprikatenger mögött a távolban az állomás épülete olyan, mint egy mesebeli kunyhó, ahol az a szegénylegény lakik, aki majd az illatos fűszernövény erejével menti meg a királylányt – például a megfázástól.
Vörösben úszott a földeáki vasútállomás: ahogy az Papdi Balázs képén látható, ezernyi fűszerpaprikával borították be a sínek melletti területet, mielőtt továbbszállították volna feldolgozásra. A lenyűgöző alföldi paprikatenger mögött a távolban az állomás épülete olyan, mint egy mesebeli kunyhó, ahol az a szegénylegény lakik, aki majd az illatos fűszernövény erejével menti meg a királylányt – például a megfázástól.

Földeáki paprikatenger. Fotó: Papdi Balázs (galéria)

A szegedi paprikáról ugyanis köztudott, hogy varázsereje többek között a benne rejlő aszkorbinsav-mennyiségben rejlik. Szent-Györgyi Albert ismerte fel elsőként, hogy a szegedi fűszernövény sokkal többet tartalmaz ebből az anyagból, mint a citrusfélék. Így már elegendő mennyiségű alapanyag állt a rendelkezésére a kísérletezéshez, hogy bebizonyítsa a C-vitaminnak az emberi szervezetre való jótékony, gyógyító hatását.

A pirospaprika különlegessége a konyhában is megmutatkozik. A magyar ételek egyik tipikus és közkedvelt fűszere nélkül nehéz elképzelni például a lecsót, a gulyáslevest, a kolbászt. Hétféle minőségben dolgozzák fel, a legnépszerűbb a csípős, a csemege és az édes-nemes. Főzés közben fontos odafigyelni, mert a pirospaprikát nem szabad forró zsiradékban hosszan pirítani, csak megfuttatjuk benne, különben megbarnul és keserűvé válik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra szökhetünk a rakparton

Hétfőtől újra járható lesz a Huszár Mátyás rakpart. Tovább olvasom